انار یکی از شهرستان های استان کرمان به شمار می رود که از قدمتی چندین ساله برخوردار است. شهرهای بسیاری در ایران وجود دارد که از قدمت بالایی برخوردارند و همین امر موجب شده است که در این شهرها آثار تاریخی متعددی به چشم برخورد. یکی از این شهرها نیز شهر انار است که به واسطه وجود همین آثار تاریخی می تواند مقصد مناسبی برای سفر باشد. گفته می شود که زمان به وجود آمدن این شهر به دوران قبل از اسلام بر می گردد و نام آن در ابتدا آبان بوده که به مرور زمان به انار بدل شده است. در اکثر اسناد تاریخی که از گذشته به جای مانده است این شهر را با همین نام معرفی کرده اند. از جاذبه های گردشگری این شهر می توان به این موارد اشاره کرد: ارگ انار، یخدان، بادگیرمهدوی، بقعه امامزاده محمد صالح، خانه ابوالحسنخانی و کاروانسرای شاه عباسی. مجله مستر بلیط به شما پیشنهاد می کند در صورتی که قصد سفر دارید شهرستان انار را در لیست مقاصد خود قرار دهید. در ادامه به معرفی یخدان انار می پردازیم تا در صورت سفر به این شهر، با این بنای تاریخی بیشتر آشنا باشید.
معرفی یخدان انار
یخدان ها از جمله سازه هایی در ایران هستند که در زمان ساخت خود از ارزش و اهمیت ویژه ای برخودار بودند. این بنا ها بیشتر در نواحی گرم و خشک ایران ساخته می شدند تا در تابستان از ذخیره یخ آنها برای خنک شدن در گرما استفاده کنند. این سازه ها را می توان یکی از شاهکارهای معماری در ایران دانست که با فناوری مهندسی شده خود یکی از مشکلات مردم آن دوره را حل کرده اند. در اصل به این سازه ها یخچال گفته می شد که از دو بخش تشکیل می شد که به یک قسمت آن یخدان می گفتند که مکانی برای نگهداری یخ ها بود. یکی از یخدان هایی که از گذشته به جا مانده اند در شهر انار قرار دارد و با نام یخدان انار شهرت دارند. این یخدان در دوران حکومت قاجار ساخته شده است و در شمال شرقی شهر انار قرار دارد. این سازه در در تاریخ ۹ بهمن ۱۳۸۴ با شماره ثبت ۱۳۹۶۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
معماری یخدان
یخدان ها از دو بخش اصلی تشکیل شده اند که هر یک از این بخش ها نیز از چند قسمت تشکیل می شود. این دو بخش با نام های «کارگاه یخسازی» و «یخدان» شناخته می شوند. کارگاه یخ سازی مکانی بود که یخ در آن ساخته و پس از آن به یخدان منتقل می شد که در فصل تابستان از آن استفاده می کردند. کارگاه یخ سازی مکانی سرباز بود که برای یخ چائیدن از آن استفاده می کردند که از دیوار سایه انداز و کرت یخ بند تشکیل می شد. یخدان که محل نگهداری یخ بود به صورت سرپوشیده ساخته و متشکل از بخش چال و سرپناه می شد. یخچالی را که از همه این بخش ها تشکیل شود «یخچال کامل» می نامیدند. یخدان انار نیز برخی از این بخش ها را در خود جای داده است. شکل «چال» در این بنا به صورت گنبدی گرد و شیار شیار بود و برای دسترسی به پایین از یک سراشیبی استفاده می کردند. برای اینکه یخ را به کرت یخ بند ببرند نیز از همین سراشیبی استفاده می کردند. سوراخ چاهكي در ته چاله باز مي شد كه اجازه مي داد آب ناشي از ذوب يخ بيرون شود. كناره ها و کف قسمت تاجي شکل و تو خالي چال که از يخ پر است، آجر فرش شده بود.
در صورتی که می خواهید به شهر انار سفر کنید باید بگوییم که یکی از روش های سفر به آن استفاده از اتوبوس است و برای خرید بلیط اتوبوس می توانید از مستر بلیط کمک بگیرید و در کمترین زمان ممکن این کار را انجام دهید.
راه های دسترسی به یخدان انار
برای اینکه بتوانید از این بنا دیدن کنید باید سفری به شهر انار داشته باشید و از آنجایی که این بنا در داخل شهر و در قسمت شمال شرقی آن قرار دارد پس دسترسی به آن به آسانی و سریع انجام می گیرد.
بازدید از یخدان انار
برای اینکه بتوانید از این بنا دیدن کنید نیازی نیست شرایط خاصی را رعایت کنید و فقط لازم است در طول روز به تماشای آن بروید. یکی از برنامه هایی که برای این سازه دارند، تبدیل آن به گالری هنری است. اگر به شهر انار سفر کردید و به دیدن این بنا رفتید می توانید از دیگر آثار تاریخی آن نیز دیدن کنید و لحظاتی خوس را در کنار همسفران خود داشته باشید.
دیدگاهتان را بنویسید