آیا تاکنون از روستای ویر بازدید کرده اید؟ در مطالعه فرهنگی و گردشگری همه کشور های جهان روستا ها دارای اهمیت فوق العاده ای هستند زیرا اولین تمدن های بزرگ هم از همان جا ها سر بر آورده اند. سرزمین ایران نیز از قائده مستنی نیست و اگر بخواهیم نگاهی کلی به تاریخ و فرهنگ آن بیندازیم نباید روستا ها را از یاد ببریم. روستای ویر از مهم ترین ها و با قدمت ترین ها در نوع خود محسوب می شود که در شهر سلطانیه واقع شده است.
سلطانیه عمری طولانی و بیش از 7 هزار سال دارد که عمده شکوفایی و آبادی اش به دوره حکومت ایلخانان مغول مربوط می شود. این ناحیه می تواند به راحتی جزو انتخاب های عالی و مناسب سفری چند روزه باشد. اگر روزی قصد کردید سری به این شهر بزنید، روستای ویر را از قلم نیدازید. مجله مستر بلیط در ادامه شما را بیشتر با این جاذبه گردشگری آشنا می کند.
تاریخچه روستای ویر
درباره قدمت دقیق این منطقه اطلاعات مشخصی وجود ندارد اما اغلب مورخان تاریخچه وجودی آن را به دوره ایلخانان نسبت می دهند؛ گروهی نیز اعتقاد دارند که حتی به احتمال بسیار زیاد عمر روستا به زمان پیش از اسلام هم می رسد.
با وجود اینکه روایات ذکر شده متفاوت هستند و به قطعیت نرسیده اند اما از آثار و بنا هایی که در آن جا به چشم می خورد؛ به روشنی می توان گفت که ویر حداقل چند هزار سال تاریخ را پشت سر گذاشته است.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
این محوطه در فاصله 1925 متری از دریا و 15 کیلومتری سلطانیه قرار گرفته و از جهت جنوب شرقی و غربی به ترتیب به کوه کنگ دره و ساری داش منتهی می شود.
نقشه کلی روستا نیز درست شبیه به آنچه که در کتاب های درسی خوانده ایم، در دو طرف یک رودخانه واقع شده که از میان آن می گذرد. این رودخانه تقریبا تمامی باغات و زمین های کشاورزی مردم را سیراب می کند و منبع اصلی تامین آب محل است.
چیدمان خطی و دقیق خانه ها نکته ای ست که به یقین در بدو ورود توجه تان را جلب می کند؛ این خانه ها از خشت و گل ساخته شده اند، با کمی اغماض بسیار منظم کنار هم قرار گرفته اند. سقف ها مسطح و گل اندود آن ها نیز برای کنترل سرمای هوا بسیارمناسب است.
نکته جالب و قابل توجه در نقشه کشی روستا، نحوه جای گیری سازه های نزدیک رودخانه است که بر خلاف سایر بخش ها به حالت پلکانی و کمی شیب دار ساخته شده اند؛ کوچه ها هم اغلب مستقیما به آبراهه عظیم میان محوطه می رسند.
منظره و چشم انداز اطراف به لطف کوه هایی که آن را احاطه کرده از زیبا ترین و به یاد ماندنی ترین تصاویر طبیعت ایران به شمار می روند. سرسبزی و خرمی حاکم بر فضا به همراه آب و هوای معتدل و دلچسب و اهالی خونگرم و مهمان نواز موجب شده تا روستای ویر جزو مناطق توریستی ناحیه محسوب بشود.
جاذبه های روستا
جدای از طبیعت کم نظیری که باعث شده این محیط در همه اوقات سال پر از گردشگران مشتاق باشد، آثار تاریخی ارزشمندی هستند که می توانید در آن جا به نظاره شان بنشینید. داش کسن یا معبد اژدها نام یکی از همین آثار مهم روستا ست. این جاذبه که در فاصله 5 کیلومتری ضلع جنوبی آن واقع شده بنا بر اظهارات باستان شناسان، به دوره قبل از اسلام و بر سر کار بودن ساسانیان تعلق دارد.
عده ای دیگر اما معتقدند که این عبادت گاه در زمان حاکمیت ایلخانان و با مشارکت سلاطین ایلخانی ساخته شده است. به هر شکل گمانه زنی های بسیاری در این باب وجود دارد. تنها نکته ای که می توان با اطمینان از آن سخن گفت، قرار گرفتن نام داش کسن در بین قدیمی ترین پرستشگاه های موجود در ایران است که شک و شبهه ای در آن نیست.
معماری و طرح و نقش های خاص معبد باعث شده تا به نسبت سایر نمونه ها آن را ویژه تر بدانیم؛ حجاری اژدها بر خلاف سرزمین های چین، تبت و مغولستان در ایران چندان رایج نبوده، به همین علت گروهی از مورخان اعتقاد دارند که بنای اولیه در دوره ساسانی ساخته و سپس در حکومت ایلخانی با تغیر مواجه گردیده است؛ یعنی سنگ نگاره اژدها دست رنج هنرمندان آن هاست.
علاوه بر پرستشگاه مورد اشاره، مسجد کهن سال ویر، غار سپید کوه، چشمه شاه بلاغی و… از دیگر مواردی هستند که می توانید در این روستای زیبا مشاهده کنید.
اشتغال اصلی اهالی و سکنه
اهالی بومی روستای ویر که سال ها و به صورت اجدادی در این ناحیه ساکن هستند، اکثرا به کشاورزی مشغول اند. بخش قابل توجهی از اقتصاد منطقه نیز بر پایه صنایع دستی هنرمندانه شان استوار است؛ جاجیم، گلیم و قالی بافی، فرش های دست بافت خیره کننده، شال گردن، کلاه و جوراب های پشمی و… از این دست موارد هستند که به شهر های اطراف صادر و در بازار های مختلف به فروش می رسند.
انواع غذاهای سنتی و محلی
انواع و اقسام آش های محلی که شاید هرگز طعم شان نچشیده باشید را در این روستا امتحان کنید. علاوه بر این کباب و آبگوشت های ویر نیز بسیار مشهور اند.
شرایط بازدید
برای سفر به این منطقه شرایط خاصی وجود ندارد و شما هر زمان که اراده کنید به راحتی می توانید خود را به آن جا رسانیده و از طبیعت بی مثال و آب و هوای عالی اش لذت ببرید.
مستر بلیط توصیه می کند در صورتی که قصد دارید به زنجان بروید، روستای ویر سلطانیه را ابدا از قلم نیندازید، زیرا خود را از چشم انداز کوه پایه ای محروم کرده اید که به راحتی ممکن نیست شبیهش را بیابید. در فصل بهار و تابستان هوا معتدل و رو به گرم است و در پاییز و زمستان هم کاملا سرد؛ با در نظر گرفتن طبع تان بهترین زمان را برای سفر انتخاب کنید.
راه های دسترسی به روستای ویر
دسترسی و تماشای این جاذبه گردشگری کار چندان سختی نیست؛ بدین منظور تنها به یک بلیط اتوبوس نیاز دارید تا ارزان و راحت سفر تان را آغاز کنید. این شهر در حال حاظر دارای فرودگاه نیست و اگر قصد دارید تا با هواپیما راهی شوید، باید در فرودگاه زنجان پیاده شده و سپس مسیر را ادامه دهید.
دیدگاهتان را بنویسید