حمام توده

حمام توده

سفر به شهرهای تاریخی می تواند یکی از جذاب ترین نوع سفر باشد که افراد زیادی به آن علاقه دارند. در این میان ایران یکی از مقاصد اصلی این نوع سفر ها به حساب می آید و سالانه افراد زیادی از سراسر جهان به کشور می آیند تا از بخش های متعدد آن دیدن کنند. استان یزد که از استان های تاریخی ایران به شمار می آید سالانه شاهد ورود افراد زیادی است، که برای دیدن نواحی مختلف آن راهی سفر می شوند. از بین شهرستان های این استان، می توان به اشکذر اشاره کرد که به واسطه تاریخ و پیشینه غنی آن، مملو از آثار تاریخی است که هر یک از دوران های گوناگونی در این منطقه وجود دارند. تاریخ به وجود آمدن این شهرستان به زمان اشکانیان بر می گردد که باعث شده است که آثار تاریخی آن دارای تنوع بسیار باشد. مجله مستر بلیط به شما پیشنهاد می کند، حتما زمانی را برای سفر به این منطقه اختصاص دهید. در صورتی که می خواهید به این ناحیه سفر کنید بهتر است اواخر فصل زمستان و اوایل فصل بهار را انتخاب کنید، تا بتوانید به دور از هر گونه مشکل و گرمی هوا از تمامی نواحی آن دیدن کنید. یکی از آثار تاریخی آن حمام توده نام دارد که دیدار از آن می تواند جذابیت مخصوص به خود را داشته باشد.

درباره حمام توده

درباره حمام توده

حمام های سنتی که در گذشته با نام حمام عمومی مشهور بودند یکی از مهم ترین سازه های دوران خود بودند. این سازه ها به خاطر پیشرفت تکنولوژی و متفاوت شدن سبک زندگی امروزه کارایی خود را به عنوان حمام از دست داده اند و تبدیل به اثری تاریخی شده اند. برخی از این آثار تاریخی نیز تغییر کاربری داده اند و تحت نام های متعددی از آنها بهره برداری می شود. برخی به عنوان رستوران های سنتی و بعضی دیگر برای موزه مورد استفاده قرار می گیرند ولی تعدادی دیگر از آنها نیز هستند که تحت مرمت قرار گرفته اند و افراد برای آشنایی بیشتر با معماری این سازه ها از آن ها دیدن می کنند. یکی از این آثار تاریخی، حمام توده در شهرستان اشکذر نام دارد که از دوران صفوی در این شهرستان بر جای مانده است. این حمام دقیقا در شهر اشکذر و در محله باغستان قرار دارد و نکته جالب توجه در مورد آن این است که تا 50 سال قبل هنوز از آن به عنوان حمام مشغول به فعالیت بود. آب آن را از قنات همت آباد تامین می کردند و پس از اینکه آب قنات خشک شد از آب کشاورزی استفاده می کردند. این حمام تاریخی در محدوده بافت تاریخی اشکذر و جنب آسیاب آبی و امامزاده مراد، حسینیه سفید، قلعه تاریخی و مسجد سر تنوره قرار گرفته است. این اثر در تاریخ ۲۶ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۱۴۵ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

معماری و ساختار حمام

معماری و ساختار حمام

در مورد معماری حمام های تاریخی می توان گفت که از نوع خاصی و مانند هم پیروی می کنند. در این سازه ها المان های خاصی تعبیه می شود که باعث بالا رفتن عملکرد و کارایی آن ها می شوند. از این میان می توان به سربینه، میان در، هشتی، گرمخانه، خزینه و … اشاره کردند. حمام توده از چهار فضای پشت سرهم از قبیل ورودی، سربینه، گرمخانه و خزینه تشکیل می شود. پلان سربینه به صورت هشتی کشکولی هست که طول ضلع های کوچکتر آن نصف طول ضلع های بزرگتر است، اتصال این بخش به راهرو از طریق مفصل یکی از اضلاع کوچک انجام می شود. فضای سربینه از دو بخش تشکیل شده است، یکی فضای میانی که حوض آب در وسط آن دیده می شود و به فضایی ارتباطی اختصاص یافته است و فضای کناری دور تا دور فضای میانی که در روی سکو جهت نشستن و استراحت تعبیه گردیده است. سربینه ازطریق راهرویی از جانب یکی از اضلاع کوچک هشتی با انحراف مسیر به گرمخانه ارتباط می‌یابد. این راهرو که طولی برابر با ۱۲ متر دارد ارتباط سربینه با گرمخانه است، درضمن ورودی ثانوی حمام ازطریق این راهرو با کالبد ساختمان مرتبط گشته و ازطریق ارتباطات عرضی بار سیرکلاسیون حمام را منتقل می‌کنند. گرمخانه به صورت فضایی متقارن و هندسی متشکل از دو بخش کناری و یک فضای میانی با سازه، متشکل از چهار ستون سنگی با قاعده دایره شکل به قطر ۷۵ سانتی‌متر که در ارتفاع ۴۰/۱ متر به مقطع مربع مماس بر محیط آن تبدیل شده و در نهایت به وسیله قوس هایی با خیز تند به پایه‌ها منتقل می‌گردد. خزینه به صورت فضایی الحاقی توسط حائلی به ارتفاع ۲۰/۱ متر به گرمخانه منتقل می‌گردد.

راه های دسترسی به حمام

راه های دسترسی به حمام

اگر دوست دارید که این سازه را از نزدیک ببنید باید به شهر اشکذر سفر کنید. برای سفر به این شهر هم می توانید از مستر بلیط و به صورت آنلاین بلیط اتوبوس مورد احتیاجتان را خریداری کنید و سف خود را آغاز کنید.

بازدید از حمام توده

برای دیدن این بنا باید در روزهای غیر تعطیل مراجعه کنید و زمانی حدود یک ساعت برای این کار کافی به نظر می رسد.

اشتراک‌گذاری
Author image
ashja
ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید