ایران شهر ها و مناطق زیادی دارد که از قدمت تاریخی برخوردارند و هر یک از این نواحی در طول زمان های مختلف میزبان اقوام مختلف بوده اند. آبیک یکی از شهرهای استان قزوین است که همانند بسیاری از مناطق ایران قدمت بالایی دارد. این شهر امروزه یکی از شهرهای صنعتی ایران به شمار می آید و تعداد زیادی از صنایع مختلف در آن مشغول به کار هستند. علاوه بر این، آبیک به خاطر وجود جاذبه های گردشگری می تواند مقصد مناسبی برای سفر باشد. آثار تاریخی که در این شهر باقی مانده اند، اصولا مربوط به قرون اخیر هستند، ولی اهمیت تاریخی و معماری بالایی دارند. زمانی که به این شهر سفر می کنید بازدید از این آثار تاریخی را فراموش نکنید. برای سفر به آبیک بهترین زمان، فصل های گرم سال است زیرا این ناحیه در این موقع ها آب و هوائی خنک دارد. اثر تاریخی که در این بخش از مجله مستر بلیط به صحبت درباره آن می پردازیم مربوط به شهرستان آبیک است و مقبره رئیس الجاهدین آبیک نام دارد.
معرفی مقبره رئیس المجاهدین آبیک
مقابر افراد بزرگ و به نام در بین مردم محلی از احترام و جایگاه ویژه ای برخوردارهستند و افراد بر خود واجب می دانند که هر چند وقت یکبار از آنها دیداری داشته باشند. این احترام به مقابر در تمام طول تاریخ این سرزمین وجود داشته است و مختص زمان و تاریخ خاصی نیست. امروزه نیز، این آرامگاه ها تبدیل به یکی از آثار تاریخی شده اند و سالانه بازدید کنندگان بسیاری را به سمت خود جذب می کنند. مقابر تاریخی به جهت وجود فردی به نام و شایسته بیشتر مورد توجه هستند و حتی گاهی به خاطر معماری بنای آن ها شهرت پیدا کرده اند. یکی از این آرامگاه ها که در حال حاضر محبوبیت زیادی در بین مردم محلی دارد، مقبره رئیس المجاهدین آبیک است. این مکان در شهرستان آبیک قرار دارد و بنای آن در زمان قاجاریه و دوران ناصری ساخته شده است. به خاطر اهمیت تاریخی و شهرت فرد متوفی در آن، این اثر در تاریخ 17 اسفند 1381 به عنوان اثری ملی در لیست میراث فرهنگی ایران به ثبت رسید. در این مکان فردی به نام میرزا حسن شیخالاسلام، فرزند میرزا مسعود شیخالاسلام، به خاک سپرده شده است. بنای این مقبره را به همراه چند اتاق و یک آب انبار در محل فعلی، توسط خود میرزا حسن شیخالاسلام ساخته شده است. علاوه بر این ها، یک باب کاروانسرا و مقداری زمین نیز به عنوان موقوفه مشخص کرده بود تا از محل عایدات آن وسایل پذیرایی رایگان برای رهگذران و مسافرین فراهم آید. سال ها بعد کاروانسرا به وسیله داماد ایشان تخریب شد و مصالح آن را به یغما برد.
میرزا حسن شیخالاسلام
وی یکی از مبارزان در زمان قاجاریه بود که بر ضد ظلم و ستم آنها مبارزه می کرد. ایشان از رهبران مردم قزوین در آن زمان بود که به «رئیس المجاهدین» شهرت پیدا کرد. او در کلیه مبارزات علیه ظلم و استبداد پا به پای دیگر مبارزان جنگید و لحظه ای در این مبارزه دچار شک و تردید نشد. وی از علمای زمان خود بود و در بین مردم طرفدارن زیادی داشت و مردم ارزش و احترام زیادی برای ایشان قائل بودند. میرزا حسن شیخالاسلام مدرسه و مسجدی در قزوین، یخچالی در قریه یونسآباد برای استفاده دهقانان و نیز مراکز عامالمنفعه زیادی تأسیس نمود. سرانجام این شخصیت برجسته قزوینی در شب عرفه سال ۱۳۳۶ هجری درگذشت و مطابق وصیتنامهاش، در آرامگاهی در کنار جاده قدیم قزوین – تهران، که خود ساخته بود، به خاک سپرده شد.
معماری مقبره رئیس المجاهدین آبیک
ساختمان این مقبره آجری و پلانی چهارگوش دارد و در دو طبقه ساخته شده است. مساحت این بنا، با ابعاد 15 × 12.60، برابر با 189 متر مربع است. داخل مقبره، به صورت چلیپایی طراحی شده و دارای چهار راهرو است. طبقه پائین، از سرداب و آب انبار تشکیل و با آجر و سنگ ساخته شده و راه ورود به آن، پلکانى است که در قسمت جنوبى بنا و زیر دو پنجره اتاقهاى طبقه اول دیده می شود. طبقه بالا که آرامگاه محسوب می شود، شامل اتاق چهارگوش آرامگاه، در مرکز بنا، و چهار اتاق دیگر در چهار گوش می شود. برای تزئین اتاق آرامگاه، از طاق نما هایى با قوس نعل اسبى در وسط هر یک از ضلعهاى چهارگانه این اتاق استفاده شده است. طاق نما هاى شمالى و جنوبى به دو ایوان و طاق نما هاى شرقى و غربى به دو راهرو متصل شدهاند. بر فراز ساختمان اثر، گنبدی با کاشیهای زیبا، ساخته اند. پنجرههای آن ساده اما دارای طاق جناغی هستند. قبه گنبد، هم با گچبری متقارن اما ساده زینت داده شده است. ساختمان مقبره در وسط حیاطی قرار دارد که دارای دیوارهای آجری است و دربی نسبتا کوچک و آهنی نیز برای ورود وجود دارد. سنگ مزار شکسته اما بر روى آن تاریخ ۱۳۳۳هـ.ق حک شده و نام تراشنده آن «میرزا عبداللّه» هنوز بر روى آن مشخص است. سنگ قبرى متعلق به همسر رئیسالمجاهدین که «آسیه» نام داشته است، در نزدیک دیوار شمالى اتاق آرامگاه به چشم می خورد.
برای سفر به آبیک تنها کافی است بلیط اتوبوس را از مستر بلیط به صورت آنلاین تهیه کنید و به این منطقه سفری رویایی داشته باشید.
راه های دسترسی به مقبره رئیس المجاهدین
همانطور که گفته شد این اثر در جاده قزوین به تهران قرار دارد، پس اگر قصد دیدن این بنا را دارید باید در این جاده قرار بگیرید.
بازدید از مقبره رئیس المجاهدین
بازدید از این بنا هزینه ای با خود به همراه ندارد و تنها کافی است که به این مکان بروید. پس اگر زمانی مسیرتان به این منطقه خورد و یا سفری به آنجا داشتید این اثر تاریخی را فراموش نکیند.
دیدگاهتان را بنویسید