آثار تاریخی از جمله گنجینه های گرانبهایی هستند که فرهنگ و هویت یک سرزمین را در سینه خود نگاه داشته اند و به نسل های بعد منتقل می کنند. آرامگاه پیر علمدار یکی از این بناهای فوق العاده دیدنی و ارزشمند است که در شهرستان دامغان در استان سمنان واقع شده است. این بنا به دلیل دارا بودن سبک معماری خاص و بی نظیرش، به عنوان یکی از بهترین نمونه های آرامگاهی شناخته شده و توجه بسیاری از تاریخ شناسان و گردشگران را از سراسر ایران و جهان به خود جلب می کند. در این بنا برج باشکوهی وجود دارد که از لحاظ قدمت، پس از برج گنبد قابوس گرگان دومین برج کهن ایران به شمار می آید. آرامگاه پیر علمدار متعلق به ابی جعفر محمد بن ابراهیم، پدر یکی از حاکمان زمان آل زیار به نام بختیار مقلب به ابوحرب، در ناحیه قومس یا همان سمنان و دامغان فعلی بوده است. اگر دامغان را به عنوان مقصد سفرتان انتخاب کرده اید و به آثار کهن و بناهای تاریخی علاقه مند هستید؛ به هیچ وجه نباید فرصت بازدید از آرامگاه پیر علمدار را از دست بدهید. زیرا بدون شک به تجربه ای به یاد ماندنی برای شما بدل خواهد شد. بنابر این به شما توصیه می کنیم که در ادامه با مجله مستر بلیط همراه باشید تا به اطلاعات بیشتری در این باره دست پیدا کنید.
تاریخچه آرامگاه پیر علمدار
تاریخ شناسان با استناد به مدارک و شواهد موجود، احداث این بنا را به سال 417 هجری قمری نسبت می دهند. لازم به ذکر است که آرامگاه دیدنی پیر علمدار در 15 دی ماه سال 1310 توسط وزارت فرهنگ و هنر با شماره 79 در فهرست آثار ایران به ثبت ملی رسیده است.
معماری بی نظیر آرامگاه پیر علمدار
ساختمان اصلی این بنا به شکل یک برج باشکوه است که به علت شیوه معماری منحصر به فرد که در ساخت آن به کار گرفته شده؛ برای محققان، معماران و هنرمندان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. برج پیر علمدار از جمله برج های مدور آجری کم خیز است و یک گنبد مخروطی پیازی دارد. بد نیست بدانید که از این نوع برج ها، نزدیک به پنجاه عدد در سرزمین ایران وجود دارد. برای ورود به این آرامگاه باید ابتدا از درگاهی به شکل مستطیل عبور کنید با سردری باشکوه و ستون هایی پیل پا مانند آن را قاب گرفته اند. هنگامی که قدم به داخل می گذارید، اولین چیزی که توجه شما را به خود معطوف خواهد کرد، کتیبه ای است که روی آن با خط کوفی نگاشته شده. این کتیبه از ایوانی مقرنس به جا مانده که در زمان های گذشته، اطراف آن با کتیبه ای از جنس گچ وجود داشته است. اما اینک از آن ایوان تنها کتیبه ای مشاهده می شود که عبارت زیر بر آن نوشته شده:
«بسم الله الرحمن الرحیم امر ببنا هذاالمسجد الشرف المولی المعظم خلیفه العرب والعجم سلطان قضاه الشرق کافل مصالح الخلق والدین عمل حاجی بن الحسین البنا الدامغانی غفرالله له».
نوار حاشیه قوس سر در این آرامگاه، با کتیبه هایی زینت یافته که می توان بقایای نوشته هایی از گچ بری های زیبا و ظریف را بر روی آن تشخیص داد. در گوشه و کنار آرامگاه پیر علمدار، نگاره های خارق العاده ای به چشم می خورند که معماران هنرمند، برای ایجاد آنها از دو سبک هندسی و دوردار بهره برده اند. بدنه استوانهای برج این آرامگاه دارای دو قسمت است. بخش پایینی که حدود نیمی از ارتفاع کلی برج را شامل می شود، دارای آجرکاری ساده اما ظریف و بدون بندکشی است. در این بخش تنها دروازه ورودی بنا قرار گرفته که با تزئینات خود، سطح برج را از حالت یکنواختی خارج می کند. بخش بالای برج نیز هفت نوار را شامل می شود که با تزیینات چشم نواز آجر تراش و یک کتیبه تسمه ای، دور تا دور پیکره آن را احاطه کرده اند. نمای خارجی این بنای تاریخی، با وجود گنبد مدور آجری کم خیز آن، از جمله نمونه های مثال زدنی و ارزشمند معماری ایرانی در اوایل قرن پنجم هجری قمری به حساب می رود. گنبد این آرامگاه دارای ارتفاع سیزده متر و قطر داخلی آن چهار و نیم متر است. ناگفته نماند که درگاه ورودی پیر علمدار در جنوب غربی و رو به مسجد جامع دامغان ایجاد شده و ساختمان در فضای درون و بیرون، طرحی به شکل دایره دارد. برای تجربه سفری امن و آرام، تهیه اینترنتی بلیط اتوبوس دامغان از سایت مستر بلیط را به شما پیشنهاد می دهیم تا در زمان و هزینه های خود صرفه جویی کرده و با بازدید از جاذبه های گردشگری این شهر دیدنی، اوقات خوشی را برای خودتان رقم بزنید.
آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف
این جاذبه تاریخی دیدنی در شرق شهر دامغان، در محله خوریا نزدیک به مسجد جامع و مدرسه حاج فتح علی بیگ (حوزه علمیه دامغان) قرار گرفته است. برای بازدید از آن، تنها کافی است از خروجی باریک غرب میدان امام خمینی عبور کرده و به راحتی می توانید آرامگاه پیر علمدار را در مقابل مسجد جامع دامغان مشاهده کنید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید