بقعه پیر تاکستان
22 خرداد 1400 29 خرداد 1403

بقعه پیر تاکستان

تاکستان یکی از شهرستان های استان قزوین به شمار می رود که در مرکز این استان واقع شده است. این شهرستان که به سرزمین «تات ها» معروف است در گذشته «سیاده» یا «سیادهن» نامیده می شد. به قول برخی مورخان «سیادهن» یا «سیادهان» تغییر شکل یافته واژه «سه دهان» بوده و خود آن نیز صورت معرب لغت «سه دژان» پارسی است. همچنین نام سیادهن بر روی یکی از کتیبه های دوران هخامنشی، مربوط به 2300 سال قبل، موسوم به پیوتین گرایا نیز حکاکی شده است. تاریخ این شهر با ورود اولین دسته های اقوام آریایی به این سرزمین رقم خورده و در دوران و حکومت های قبل از اسلام در ایران، حوادث فراوانی را بر خود دیده است. بر اساس شواهد و بررسی های باستانشناسی انجام شده در تپه «خله کو» ایجاد هسته اولیه شهر به 7 هزار سال قبل باز می گردد که همین سند علمی، تاکستان را جزء قدیمی ترین شهرهای ایران و حتی دنیا قرار می دهد. این شهرستان با توجه به اینکه قدیمی ترین شهر منطقه است، قدیمی ترین اثر باستانی این محدوده، یعنی «بقعه پیر تاکستان» را نیز در خود جای داده است. در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد این اثر تاریخی و مذهبی اطلاعاتی را برای شما ارائه می دهیم و شما را با آن بیشتر آشنا می کنیم.

معرفی بقعه پیر تاکستان

معرفی بقعه پیر تاکستان

بنای تاریخی بقعه پیر در تاکستان یکی از نمونه های مهم و باستانی از تمدن کهن ایرانی به شمار می رود که از دوره های گذشته به یادگار مانده است. بقعه پیر تاکستان در جنوب شهر و در یک محوطه‌ی وسیع جنگلی، که بعدها به صورت پارک در آمد و پیش از آن هم گورستان بود، و نیز در مجاورت تپه باستانی «خله کوه قر» قرار دارد. این بنای آجری که به بقعه پیر مشهور است با توجه به آجر چینی و بندکشی های نمای آن و تزئینات و سازه آجری در بالای سر در ورودی از بنا های مستحکمی است که بی شباهت به بناهای سلجوقی نیست. با توجه به عکس ها و نقشه های موجود بقعه پیر تاکستان، می توان اینگونه برداشت کرد که محل بقعه خارج از حصار شهر بوده و از آن فاصله داشته است. دلیل این موضوع را می توان دو چیز دانست. یکی اینکه قبل از ورود به شهر، افراد به مقام پیر ادای احترام کرده و پس از کسب اجازه، به شهر وارد می شدند. در حالت دوم نیز پس از خارج شدن از شهر و به قصد سفر نیز به روح پیر درود فرستاده و عزیمت می کردند. این مقبره در لیست آثار ملی ایران جای گرفته است.

معماری بقعه پیر

معماری بقعه پیر

نقشه بنا عبارت از چهار گوشی است که طول اضلاع خارجی آن 6.5 متر و در داخل حدود 4.40 متر است. بر روی سقف این بنا گنبدی دیده می شود که به وسیله چهار سه کنج بر روی ساختمان سوار شده است. این بنا دارای تزئینات زیادی نیست و از نمایی ساده و با استحکام بالا برخوردار است. ورودی بنا بسیار کوتاه است که باعث می شود زمان ورود به بنا، احتیاج باشد کمی سر را رو به جلو خم کرد که دلیل آن احترام گذاشتن به فرد متوفی است. بنا در سطحی پایین تر از زمین های اطراف قرار دارد که به وسیله چند پله می توان به بنا دسترسی پیدا کرد. پس از ورود به بنا با منظره ای بسیار زیبا و خارق العاده مواجه می شوید. وجود تزیینات در بدنه و تاج بقعه نیز نشان از پر بار و عالم بودن پیر دارد و در اوج کار، یعنی زیر گنبد، سادگی و خلوص پیر به چشم می خورد.

راه های دسترسی به بقعه پیر

راه های دسترسی به بقعه پیر

اگر مشتاق شدید که از این بنا دیدن کنید باید به شهرستان تاکستان سفری داشته باشد که می توانید این کار را با خرید بلیط اتوبوس انجام دهید. این بنا در قسمت شرقی شهر قرار دارد و برای دیدن آن می توانید از کلیه وسایل حمل و نقل عمومی موجود در شهر کمک بگیرید.

بازدید از بقعه پیر تاکستان

برای دیدار از بنا نیازی به پرداخت هزینه نیست و مدت زمانی که برای این کار احتیاج دارید حدود یک تا دو ساعت است. پس از آن می توانید زمانی به استراحت در پارک نزدیک بنا بپردازید و پس از آن در شهر قدم بزنید و دیدار از دیگر آثار تاریخی و خیابان های شهر برسید و  لحظاتی متفاوت را تجربه کنید.

اشتراک‌گذاری
Author image
ashja
ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید