سرخس شهرستانی است که در استان خراسان رضوی قرار دارد. این شهرستان دارای قدمتی تاریخی است و به موجب این موضوع می توان در آن جاذبه های تاریخی و قدیمی زیادی را یافت. علاوه بر این، سرخس شهری مرزی به حساب می آید که با کشور ترکمنستان مرز مشترک دارد. نکته جالب در مورد این شهر این است که شهر دیگری نیز در ترکمنستان وجود دارد که نامش سرخس است و زمانی این دو شهر یکی بودند. در سال 1301 سرخس به دو بخش سرخس ایران و سرخس روسیه تبدیل شد. سرخس روسیه همین شهر کنونی ترکمنستان است که در آن طرف مرز ایران و ترکمنستان قرار دارد. این شهرستان تاریخی طول و دراز را با خود یدک می کشد و به دلیل موقعیت جغرافیایی که دارد همیشه مورد اهمیت بوده است. بنابر آثار تاریخی که در این شهر یافت شده است، این شهر همیشه منطقه ای آباد بوده است. گفته می شود که سرخس در سده چهارم هجری قمری شهری بسیار آباد بوده و در آن مسجد جامعی بزرگ قرار داشته است. از جاذبه های گردشگری موجود در این شهرستان می توان به رباط شرف، قلعه کهنه گنبدلی، پل خاتون، تپه فیروزه، غار مزدوران، آرامگاه بابا لقمان و … اشاره کرد.
درباره آرامگاه بابا لقمان
یکی از رسومی که در گذشته ها بسیار رواج داشت، ساخت آرامگاه بر روی قبر افرادی بود که از شهرت و ارزش بالایی برخوردار بودند. با توجه به اینکه فرد از چه جایگاهی در جامعه برخوردار بود، آرامگاهی بر روی مقبره اش می ساختند. این رسم بیشتر برای حکیمان و دانشمندان و همچنین امامزادگان رواج داشت. یکی از این آرامگاه ها، آرامگاه بابا لقمان به شمار می رود که در شهرستان سرخس قرار گرفته است. در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد این جاذبه گردشگری اطلاعات جامعی را در اختیار شما قرار می دهیم. آرامگاه بابا لقمان به سده 8 هجری قمری بر می گردد و آرامگاه لقمان سرخسی، از حکیمان و عارفان منطقه، است. این آرامگاه در 3 کیلومتری شمال شهر سرخس قرار دارد و در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شمارهٔ ثبت ۱۶۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. لقمان سرخسی از عارفان قرن چهارم هجری است که ساکن شهر سرخس و همچنین با ابوسعید ابوالخیر هم دوره بود. برخی می گویند مقبره بابا لقمان در قرن هشتم هجری ساخته شده است و بعضی آن را مربوط به دوران سلجوقی می دانند.
معماری بنای آرامگاه
این بنا پلانی مستطیل شکل دارد که ابعادش برابر با 20 در 30 متر و شامل دو بخش مربعی است و گرداگرد آن هیچ ساختمان دیگری وجود ندارد. البته گفته می شود که در گذشته علاوه بر آرامگاه خانقاه و مدرسه ای نیز در اطراف آن وجود داشته است. سقف بنا گنبدی دو پوش دارد که یکی از زیبایی های این بنا به حساب می آید. همچنین نوار کمربند مانندی قسمت مدور گنبد را از ساقه و دیواره آن که بر روی قاعده چندپهلویی قرار گرفتهاست، جدا میکند. ورودی بنا در سمت شمال غربی آن قرار دارد و دارای طاغی جناغی است که در دو طرف آن دو ایوان کوچک با طاق های جناغی دیده می شود. نور داخل ساختمان توسط چهار نورگیر مستطیل شکل در بدنه هشت ضلعی تأمین میشود و طاق نماهای داخلی بنا با آجرکاری ظریف و طرح های هندسی لوزی ساخته شده است. تزئینات موجود در این آرامگاه شامل تزئینات گچی، گچ بری و آجرکاری می شود. طاق نماهای داخلی بنا با آجر کاری ظریف و طرح های هندسی لوزی ساخته شده است.
راه های دسترسی به آرامگاه
برای اینکه به این بنا برسید باید به شهرستان سرخس سفر کنید و به این شهر بروید و سپس با خودروهای نقلیه عمومی به سمت این بنا بروید. برای رفتن به سرخس می توانید از قطار استفاده کنید و بلیط اتوبوس قطار را از مستر بلیط به صورت آنلاین خریداری کنید. این آرامگاه در نزدیکی شهر سرخس قرار گرفته است به همین خاطر دسترسی به آن راحت انجام می شود.
شرایط بازدید از آرامگاه بابا لقمان
دیدار از این بنا نیازی به شرط خاصی ندارد و می توانید بدون هیچ شرطی به این محل بروید. بهتر است در فصل بهار به این ناحیه سفر کنید تا بتوانید از زیبایی های طبیعی منطقه نیز بهره مند شوید. زمانی که برای دیدن این بنا نیاز دارید در حدود یک تا دو ساعت می شود.
دیدگاهتان را بنویسید