برج طغرل کجاست؟ یکی از نکاتی که در مورد آثار تاریخی در ایران می توان بیان کرد قرار گرفتن آنها در شهرهای تاریخی است که از قدمت فراوان برخوردار هستند. ری یکی از شهرهایی است که دارای قدمت فراوان است.
این شهر در قسمت جنوبی استان تهران قرار دارد و می توان آن را شهری باستانی در ایران به شمار آورد که طبق گفته مورخان دارای دیرینگی برابر با 8000 سال است. آنطور که در کتاب اوستا آورده شده ری سیزدهمین شهری بوده که در دنیا ساخته شده است.
برخی بنای شهر ری را به «هوشنگ پسر کیومرث» نسبت می دهند، اما عده ای نیز می گویند این شهر را «شیث بنی آدم» احداث کرده است. در هر صورت در دوران های مختلفی این شهرها را با نام گوناگونی همچون راکس (رکس)، راگز، راگا، رغه، ارشکیه، رام اردشیر، امالبلاد، ری شهر، شیخ البلاد و محمدیه می خواندند.
گذشته دور این شهر باعث شده است آثار تاریخی و محوطه های باستانی بسیار در این شهر وجود داشته باشد. یکی از مشهورترین این بناها که در مجله مستر بلیط به شرح آن می پردازیم «برج طغرل» است.
معرفی برج طغرل
برج طغرل در قسمت شرقی شهر ری و در نزدیکی آرامگاه ابن بابویه و در خیابان ابن بابویه قرار دارد. این بنا که یک مقبره قدیمیست از بناهای به جای مانده از دوران سلجوقیان است.
این برج را می توان یادواره سردار دلاور سلجوقیان «طغرل بیک سلجوقی» دانست. علاوه بر طغرل، مادر او و تنی چند از ادیبان و دانشمندان دروان سلجوقی در این برج به خاک سپرده شده اند.
معماری برج طغرل
این بنا با مساحتی بالغ بر 48 متر مربع و ارتفاعی در حدود 20 متر و با اسکلتی خشتی و آجری به صورت استوانه ای ایستاده خود نمایی می کند.
نمای داخلی آن به صورت استوانه گونه و نمای بیروی آن از 24 گنگره با زاویه های باز تشکیل شده است. در ضلع شمالی و جنوبی برج دو سر در با معماری دوران سلجوقی وجود دارد.
درب ها و قوس های رازی که فشار فوق العاده ای را تحمل می کنند و تو خالی بودن بنا به استحکام آن کمک شایان توجه ای کرده است. جنس خشت به کار رفته در آن از زاج، خاک و سفیده تخم مرغ است که به استحکام آن می افزاید.
قدمت برج و پا برجا بودن آن طی700 سال گذشته و با توجه به وقوع زلزله های سهمگین که در شهر ری رخ داده است، نشان از قدرت و استحکام برج طغرل دارد.
سازنده برج در کف آن در کناره های دیوارها، کانال های گذر هوا را تعبیه کرده که این کانال ها مانع رسوخ رطوبت به دیوارها و خراب شدن آنها می شوند. همچنین دیوارها طوری ساخته شده اند که در داخل برج صدا طنین انداز می شود این کار برای زمانی است که واعظی یا خواننده ای در برخ مشغول به صحبت یا خواندن باشد.
در گذشته سقفی مخروطی بر فراز این برج وجود داشته است که اکنون اثری از آن وجود ندارد. البته سازنده این برج برای ماندگار ماندن این بنا شگرد های دیگری نیز به کار برده که در معماری بنا پنهان شده است.
کاربردهای برج طغرل
از جمله کاربرد این برج استفاده در شب های تاریک با استفاده از روشن کردن آتش بر باروی بلند آن برای راهنمائی مسافران جاده ابریشم که از جانب خراسان به جانب ری می آمده اند بوده و در روز نیاز به دانستن زمان را برای مردم بر طرف می کرده است. زیرا برج طغرل ویژگی های خارق العاده دیگری در خود نهفته دارد و آن ساعت آفتابی منحصر به فردی است که در دل گنگره های آن پنهان است.
همانطور که در قسمت قبل بیان کردیم اطراف برج طغرل از نمای بیرونی 24 کنگره با زاوه باز نمایان است که در بالای هر ترک یک کنگره چهار و نیم دایره وجود دارد که بیانگر یک ربع ساعت است و در بالای آنها نیز شش مستطیل قرار دارد که هر ده دقیقه را نشان می دهد و سپس شیارهای ریزتری، به عنوان دقیقه وجود دارد.
کنگره های دور تا دور این اثر به گونه ای طراحی شده است که اگر چنانچه طلوع آفتاب اتفاق بیافتد، در سمت شرق بنا، کم کم یکی از کنگره ها روشن می شود و آفتاب درون آن می تابد، اگر نیم ساعت از طلوع آفتاب بگذرد نصف کنگره روشن می شود.
اگر یک از طلوع آفتاب بگذرد یک کنگره به طور کامل روشن می شود و اگر چنانچه دو ساعت بگذرد دو کنگره روشن می شود. دو ناودان شرقی و غربی آن ساعت سه و نه را نشان می دهد و درهای شمال و جنوب آن نیز ساعت شش و دوازده هستند.
بازدید از برج طغرل
بازدید از این بنا دارای شرایط خاصی نیست و تنها نکته ای که باید یادآور شویم پرداخت هزینه ای است که بابت دیدن این بپردازید. این هزینه برای بازدید کنندگان داخلی و خارجی متفاوت است. گردشگران داخلی باید 10 هزار تومان و گردشگران خارجی 15 هزار تومان بپردازند. همچنین ساعات بازدید از این بنا 8 صبح تا پنج بعداز ظهر است.
راه های دسترسی به برج طغرل
برای رسیدن به این اثر تاریخی می توانید از کلیه وسایل نقلیه عمومی که در سطح شهر وجود دارد استفاده کنید. دلیل این امر نیز قرار گیری این اثر در شهر ری است.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید