موزه هنرهای معاصر تهران

موزه هنرهای معاصر تهران؛ تاریخچه + راه های دسترسی

در زمان گذشته اکثر هنرمندان ایرانی برای آشنایی با هنرهای معاصر به سمت دانشکده های هنرهای زیبایی در تهران گرایش داشتند این دانشکده ها در دهه های ۲۰ و ۳۰ خورشیدی و به وسیله رفت و آمد استادان و دانشجویان به اروپا تحقق یافت، در همین زمان برخی از اولین نمایشگاه ها، محفل های هنری و دو سالانه برپا شدند.

تا آن دوران حکومت از هنرهای سنتی و آثار دانش آموختگان در این حوزه حمایت می کرد. اما با ازدواج «فرح دیبا و محمد رضا پهلوی» جریانی نو پدیدار شد که حامی نوگرایی و هنر روز در جهان تلقی می شد، ایجاد چنین امری سبب شد تا ارتباطات فرهنگی بین ایران و سایر نهادهای بین المللی مثل یونسکو و دیگر موارد از این قبیل مثل خریدهای انبوه آثار هنری معاصر توسط دستگاه های دولتی گردید.

اما تا آن زمان هیچ گونه بنیاد یا مجموعه ای مثل لوور پاریس در کشور ما وجود‌ نداشت که به نوعی جدی آثار هنری را جمع آوری کند، با گذشت زمان موزه هنرهای معاصر در ایران شکل گرفت و موجی جدید در نگهداری از آثار تاریخی و هنری به وجود آمد. امروزه این گنجینه ارزشمند و بسیار مدرن در مرکز شهر تهران تعداد افراد زیادی را به خود مجذوب کرده است در ادامه مجله مستر بلیط با این موزه قدیمی بیشتر آشنا خواهید شد.

تاریخچه

تاریخچه موزه هنرهای معاصر تهران

با ساخت این موزه دو فرد معروف به نام های ایران درودی که نقاش برجسته ایران شناخته می شد به همراه کامران دیبا که نقاش و معماری بسیار معروف و حرفه ای بود پیشنهاد دادند موزه در محلی برپا شود که نیاز به جابه جایی نداشته باشد و مکانی دائمی برای نمایش دادن آثار هنرهای معاصر باشد، با تلاش افراد گنجینه ای کامل و جامع از نخبگان هنری معاصر ایران و جهان در موزه گردآوری شد.

موزه هنرهای معاصر نیازمند معماری خاص و زیبایی بود که انجام این کار به عهده کامران دیبا گذاشته شد و در آخر در سال ۱۳۵۶ کار طراحی و معماری موزه به اتمام رسید، زمینی که موزه در آن بنا شده مساحتی ۵۰۰۰ متر مربع دارد. رفته رفته با گذشت مدت زمانی افراد مشهوری نظیر تامس مسر رئیس موزه گوگنهایم، دو ویلد رئیس موزه استدلیک آمستردام و …. مهمان موزه هنرهای معاصر بودند که موجب گسترش موزه شدند، در مراسم افتتاح موزه، راکفلر موزه هنرهای معاصر را یکی از زیباترین موزه ها در ایران و جهان دانست.

در زمانی که موزه افتتاح شد مهمانان زیادی در این موزه حضور داشتند، برای محوطه بیرونی موزه سفارشی از کارهای دنیس اوپنهایم را برای برای محوطه بیرونی موزه ترتیب داده بود موسیقی های سنتی ایرانی و کلاسیک همراه با رقص های محلی برای حاضران اجرا شد، به مدت سه روز جشن افتتاحیه ادامه داشت.

آخرین رئیس موزه هنرهای معاصر که فردی به نام مهدی کوثرنام داشت تصمیم گرفت به منظور حفظ آثار موجود تا زمان بازگشایی موزه تمامی اشیا را به زیر زمین ساختمان انتقال دهد، در انتها در نخستین روزهای اسفند۱۳۵۷ و اندکی بعد از تاریخ ۲۲ بهمن این موزه در اختیار سپاه که مامور پاسداری از گنجینه های کشور بود در آمد.

حال‌ و هوای موزه بعد از انقلاب

بعد از سال ۱۳۵۷ و اتفاقاتی که در این سال افتاد، تعداد بسیار زیادی از آثار و هنرهای غربی در زیر زمین موزه ها پنهان شده بود و از دید افراد پنهان می شدند اکثر نمایشگاه ها و موزه ها تنها به برخی موضوعات انقلابی و هنرهای سنتی نظیر نگارگری و خوشنویسی و … محدود می شدند، اما با گذشت مدت زمان اندکی این مجموعه ها دوسالانه و سه سالانه های منظمی را برگزار کردند که در آغاز حال و هوای انقلابی در آن ها موج می زد.

تقریبا در اوآخر دهه هفتاد به شکلی منظم و فعال همایش ها و نمایشگاه ها هنرمندانی از سنت گرا ها و جنبش سقاخانه ای مثل مسعود عربشاهی، منصوره حسینی، بهجت صدر و پرویز تاولی که برخی از آن ها گاه پس از انقلاب از جامعه هنری ایران گسسته بودند را وارد این عرصه کرد.

علاوه بر این با گذشت چندین سال موزه اقدام به برگزاری نمایشگاهی با عنوان جنبش هنر مدرن برپا کرد که بعد از جریانات انقلاب برای اولین بار آثار بسیار ارزشمندی نظیر امپرسیونیسم، مینیمالیسم و پاپ آرت که از زمان گذشته در داخل موزه نگه داری می شدند به نمایش عموم در آمدند.

نقشه‌ و معرفی بخش های مختلف

نقشه‌ و معرفی بخش های مختلف

آثاری که در داخل موزه نگه داری می شوند، را می توان در سه گروه دسته بندی کرد، آثار ارائه شده در گالری ها و فضاهای درونی، مجسمه های موجود در محوطه بیرونی موزه یعنی در داخل باغ و آثاری که در مخزن گنجینه موجود هستند. برای این که بدانید باغ تندیس کجاست با مستر بلیط همراه شوید، فضای سبز و خرمی در شمال ساختمان موزه قرار دارد که معروف به باغ تندیس است در داخل این باغ نمونه ای از مجسمه ماکس ارنست، پرویز تناولی، ماکس بیل و دیگران قرار گرفته است.

موزه هنرهای معاصر دارای نه گالری است که سه مورد از گالری آن محلی برای نمایش از آثار هنرمندان بین المللی است که در موزه هنرهای معاصر نگه داری می شود، در شش گالری موجود در موزه نمایشگاه های فصلی و موقتی نیز برپا می شوند. موزه دارای گنجینه دائمی است در داخل این گنجینه تقریبا سه هزارآثار گرانقدر و ارزشمند از هنرمندان وجود دارد، در موزه هنرهای معاصر مجموعه بسیار زیاد و مهمی از هنر معاصر و مدرن ایران قرار دارد.

در داخل موزه کتابخانه تخصصی وجود دارد که تقریبا۵۰۰۰ نسخه فارسی و غیر فارسی را در خود جای داده است، که موضوعات هنری مختلفی مثل طراحی، نقاشی، عکاسی، سینما و… را در داخل موزه پوشش می دهد، دانشجویان و پژوهشگران رشته هنر می توانند در این کتابخانه عضویت یافته و به مطالعه انواع کتاب ها بپردازند، در این کتابخانه نشریاتی هنری و فرهنگی داخلی و برخی از نشریات خارجی که با موضوعات مرتبط است نگه داری می شود.

در موزه هنرهای معاصر تهران از جمله موارد دیگری که وجود دارد کانون های معماری و سینماتک است که نمونه ای از امکانات خاص ویژه در موزه به شمار می رود، سینماتک در سال ۱۳۷۷ و مهر ماه فعالیت خود را آغاز نمود و‌ تنها هدف از برپایی آن نمایش دادن کارهای ارزشمند سینمای ایران و جهان است.

برای موزه هنرهای معاصر به دستور کامران دیبا چندین مجسمه برنزی به وسیله پرویز تناولی ساخته شده است و در داخل محوطه موزه و اطراف آن گذاشته شده است، فضای داخلی موزه توسط کامران دیبا به نوعی طراحی شده است که ارتباط بین انسان و فعالیت های آنان را با یکدیگر تقویت می کند.

معماری بیرونی موزه با الهام از بادگیرهای منطقه کویری ایران طراحی شده است، نور به خوبی به داخل گالری نفوذ می کند البته در انتها پنجره هایی تعبیه شده است که انتقال دهنده جریان باد و تهویه در ساختمان را بر عهده دارند اما در حال حاضر دیگر بازگشایی نمی شوند و تنها کارایی آن ها روشنی بخشی درونی است، ساخت و طراحی موزه تقریبا نه سال طول کشید.

شرایط بازدید

شرایط بازدید

علاقمندان به هنرهای قدیمی و معاصر برای بازدید از موزه می توانند هر روزه و در ساعات معینی به بازدید از موزه بروند، از افراد برای بازدید مبلغی دریافت می شود اما سر زدن و تجربه بازدید از هنرهای افراد معروف ارزشش را دارد پس اگر گذرتان به تهران افتاد بازدید از موزه را از خاطر نبرید.

راه های دسترسی به موزه هنرهای معاصر تهران

برای دسترسی به موزه باید به پارک لاله که در خیابان کارگر شمالی واقع است بروید، برای دسترسی به موزه راه های مختلفی وجود دارد که یکی از آن ها ایستگاه متروی میدان انقلاب است در این مکان به کمک تاکسی ها خودتان را به خیابان کارگر شمالی برسانید.

علاوه بر این به وسیله اتوبوس نیز می توانید از مسیر میدان آزادی تا میدان هفت تیر و میدان ولیعصر خودتان را به موزه برسانید، البته شما در ابتدای کار بلیط قطار تهران را تهیه کرده و خودتان را به شهر تهران برسانید.

برای خرید بلیط هواپیما می توانید از مستر بلیط کمک بگیرید و در کم ترین زمان رزرو خود را انجام دهید. اگر برای اولین بار است که می خواهید از مستر بلیط هتل تهیه کنید، رزرو هتل تهران شامل تخفیف می شود، کافی است تا به صفحه هتل مراجعه کرده و از کد استفاده کنید.
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *