سرپل ذهاب یکی از شهرهای ایران است که در استان کرمانشاه قرار دارد. این شهر را می توان از تاریخی ترین شهرهای ایران دانست. سرپل ذهاب، واقع در غرب زاگرس مرکزی و استان کرمانشاه، منطق های مرزی میان ارتفاعات زاگرس و دشت های پست میان رودان است. این منطقه به دلیل موقعیت راهبردی و قرارگیری در امتداد شاهراه خراسان بزرگ، از سوی برخی از شرق شناسان به عنوان «دروازه آسیا» شناخته شده است.
رودخانهی الوند از میان دشت سرپل ذهاب و کوه های هزارگره و کل گارَعبور می کند. ژاک دمورگان در اواخر قرن 19 م. برای اولین بار نقوش برجسته ای را در دو سمت تنگه شناسایی کرده است. در متون میان رودانی برای سرپل ذهاب نام های گوناگون ذکر شده است. در دورهی اکد به مکان هایی با عناوین «خُلوان»، «خَلمان» و «حَلمان» اشاره شده است.
این اسامی نَه تنها نامی برای یک منطقهی جغرافیایی است، بلکه نام رودخانه ای است که امروزه به نام رودخانهی «الوند» شناخته می شود. در این بخش از مجله مستر بلیط به سراغ یکی از آثار تاریخی این شهر یعنی قلعه سرخه دیزه رفته ایم.
معرفی قلعه سرخه دیزه
در روستای سرخه دیزه بقایای یک بناي باستانی وجود دارد که احتمال دارد مربوط به دوره ساسانیان باشد، این بنای تاریخی با نام قلعه سرخه دیزه شهرت پیدا کرده است. روستای سرخه دیزه نخستین روستا پس از خروج از شهر کرند است.
بنا بر سر راه مهم و استراتژیک سرپل ذهاب به قصر شیرین، نزدیک بنای سنگی پاتاق و مجموعه قلعۀ یزدگرد و بنای زیج منیژه قرار گرفته است، نزدیکی این اثر در کنار آثار دیگر ساسانی پراکنده در دشت اهمیت این بنا را می رساند. فاصلۀ بسیار اندك این بناها با شهر حلوان در دوران ساسانی تأکیدی بر نقش پر رنگ این ابنیه است.
حلوان در دوران ساسانیان اهمیت چشمگیری پیدا کرد و به یکی از مهم ترین شهرهای امپراطوری تبدیل گردید. این بنای تاریخی در سال 1383 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
بقایای بنای سرخه دیزه در استان کرمانشاه، شهرکرند غرب، در سمت راست جادة کرند به سرپل ذهاب، در روستای سرخه دیزه به فاصلۀ 6 کیلومتری پاتاق، در 60 کیلومتری اسلام آباد غرب، در فاصلۀ 25 کیلومتری شهر سرپل ذهاب، 30 کیلومتري کرند غرب و 125 کیلومتری کرمانشاه قرار دارد.
معماری قلعه سرخه دیزه
امروزه به جز بقایای ناچیزی از معماری و مصالح قلعه چیزی بر جای نمانده است. این قلعه از مصالح قلوه سنگ و ملاط ساخته شده است. یکی از دیوارهای قلعه که سالم مانده عرضی حدود 5.70 متر دارد و در ساختمان آن از قلوه سنگ و ملاط از دو نوع آجر با دو رنگ مختلف به رنگ نخودی و با ابعاد 36×30×7 سانتی متر و رنگ قرمز به ابعاد 36× 30× 7 سانتی متر استفاده قسمتی از روستای سرخه دیزه بر روی این بنای عظیم ساسانی ساخته شده است.
در ضلع شمال غربی دیوار سنگی، بقایای سازه ای سنگی شبیه به پله وجود دارد که از این حیث به بناهای عمارت خسرو و بان قلعه شباهت دارد که مسیر دسترسی به آن از طریق پلکان میسر می شده است.
راه های دسترسی به قلعه سرخه دیزه
برای اینکه بتوانید از این بنا دیدن کنید باید به روستای سرخه دیزه در نزدیکی سرپل ذهاب سفر کنید، اینکار را می توانید با خودرو شخصی یا وسایل حمل و نقل عمومی درون استانی انجام دهید.
شرایط بازدید
برای اینکه بتوانید از این بنا بازدید کنید احتیاجی نیست هزینه ای پرداخت کنید و تماشای این بنا را می توانید به صورت رایگان انجام دهید. در زمان دیدار آن می توانید از روستا هم دیدن کنید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید