پل سلطان کجاست؟ پل ها در زمان های گذشته یکی از مهمترین عناصر راه سازی به شمار می رفته اند. بر سر بسیاری از رودخانه های ایران پل هائی ساخته شده است که کار رفت و آمد را برای مردمان گذشته راحت می کرده است.

اوج هنر پل سازی در زمان سلطنت صفویه شکل گرفت. اصولا پل ها را در مسیرهایی می ساختند که دارای بیشترین رفت و آمد بودند. پل ها در جنگ ها یکی از مهمترین مکان های استراتژی موقع حمله بودند و حفظ آنها یکی از اصلی ترین اهداف در جنگ بود.

وجود رودخانه سیمینه رود در شهرستان بوکان باعث شده است در این منطقه پل های متعددی ایجاد شود. یکی از این پل ها، پل سلطان است که بر روی رودخانه سیمینه رود ایجاد شده است. در مجله مستر بلیط به تشریح و توضیح این پل پرداخته ایم پس در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

درباره پل سلطان

معرفی پل سلطان

پل سلطان بر روی رودخانه سیمینه رود و در بوکان قرار دارد و در دوران صفویه بنا نهاده شده است. این پل «در حوزة شمال غربی ایران» منطقه بوکان همواره به عنوان پل ارتباطی نقاط شمالی‌تر ایران نظیر آذربایجان را با مناطق جنوبی نظیر کردستان متصل می‌نموده است.

با توجه به وفور منابع آبی به ویژه رودخانه‌های سطحی که همواره مانعی بزرگ برای راه‌های ارتباطی بوده است، ضرورت ساخت پل و یا احداث در این منطقه احساس می‌شده، لذا از قدیم تا کنون همواره پل‌سازی در این منطقه حایز اهمیت بوده است.

دورة صفویه یکی از مهم‌ترین دوره‌هایی است که در آن فعالیت‌های فراوانی در زمینة ساخت راه‌های ارتباطی و احداث پل در سطح منطقة مورد مطالعه صورت گرفته است. یکی از مهم‌ترین پل‌های منطقه بوکان؛ پل سلطان در روستای زیراندول است.

این بناء از آثار برجای مانده از دور صفویه است. این پل با توجه به گزارش‌های تواریخ محلی توسط یکی از خوانین مهم محلی به نام بوداق سلطان در میانة سال‌های ۱۱۰۵-۱۰۷۵ هجری قمری هم زمان باسلطنت شاه‌سلیمان صفوی احداث گردیده و در گذشته مسير فرعي كاروان هاي ايران با كشور عراق بوده است.

افسانه ای در مورد این پل بین اهالی منطقه رواج دارد مبنی بر اینکه بعد از ساخت این پل حضرت علی (ع) با اسب خود دوُل دوُل از روی این پل رد شده و اکنون جای سم اسب ایشان بر روی پل مشخص است. در زمان باران وقتی جای سم اسب پر از آب می شود اهالی آب آن را متنبرک دانسته و بر سر و صورت خود می زنند.

بیشتر بخوانید: برای کسب اطلاعات بیشتر درباره شهر بوکان و برترین مقاصد گردشگری آن، مجموعه مقالات “بوکان” را مطالعه نمایید.

 

معماری پل سلطان

محل احداث پل سلطان، محل تلاقی دو شاخه اصلی سیمینه رود است که این موجب اهمیت بیشتر آن شده است. این پل از دو دهانه و سه پایه سنگی تشکیل شده و طول پل بیست متر و عرض آن سه متر و سی سانت، ارتفاع دهانه بزرگ پنج متر و پنجاه سانت، و دهانه کوچکتر چهار متر و سی سانتی متر و عرض پایه وسط یک متر وشصت سانتی متر است.

سه پایه پل بر روی پی صخره ای به رنگ آبی با ارتفاع دو متر ساخته شده اند. مصالح تشکیل دهنده این پل ملات ساروج و سنگ لاشه است که از محیط اطراف آن برداشته شده است. در قسمت بالای پل نیز شیب نسبتا ملایمی ایجاد شده است که باعث جلوگیری از نفوذ آب باران به پل و در نتیجه مانع تخریب آن می شود و در ماندگاری و دوام عمر پل تاثیر زیاد دارد و نشان دهنده معماری زیبا و توجه به پایداری در آن است.

تشکیل شدن این پل از سنگ های محیط باعث زیبائی دو چندان آن شده که هم خوانی فوق العاده ای با محیط اطراف پیدا کرده است. فنون معماري اين پل و قوس مناسبي كه براي آن در نظر گرفته شده تحمل آن را به خاطر افزايش داده و موجب پايداري آن تا به امروز شده است.

سفر به بوکان از طریق خرید بلیط اتوبوس بوکان از مستر بلیط و به صورت آنلاین یکی از روش های سفر به این شهر تاریخی و دوست داشتنی است.

دسترسی به پل سلطان

راه های دسترسی به پل سلطان

اگر قصد دیدار از این پل را دارید باید  به سمت روستای زیراندول که در 52 کیلومتری شهر بوکان قرار دارد بروید. بهتر است برای رفتن به این مکان از خودرو شخصی استفاده کنید و یا از تاکسی ها کمک بگیرید.

بازدید از پل سلطان

همانطور که اشاره شد برای دیدار از این پل لازم است به روستای زیراندول بروید، پس لباس و کفش مناسب به همراه داشته باشید و حتما بازدید از روستا را نیز در برنامه خود بگنجانید و خرید از محصولات و صنایع دستی روستاییان را فراموش نکنید. ضمن بازدید از محیط زیست منطقه را نیز از یاد نبرید.

برای خرید بلیط هواپیما می توانید از مستر بلیط کمک بگیرید و در کم ترین زمان رزرو خود را انجام دهید. اگر برای اولین بار است که می خواهید از مستر بلیط هتل تهیه کنید، رزرو هتل ارومیه شامل تخفیف می شود، کافی است تا به صفحه هتل مراجعه کرده و از کد استفاده کنید.
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *