استان آذربایجان شرقی یکی از استان های توریستی ایران به شمار می آید که از قدمتی بالا نیز برخوردار است. این استا تنها استان ایران به شمار می رود که با ارمنستان مرز مشترک دارد و همچنین تنها استان کشور است که هم با خاک اصلی جمهوری آذربایجان و هم با جمهوری خودمختار نخجوان، که برون بومی جمهوری آذربایجان قرار دارد، هم مرز است. این استان محل اتصال دو رشته کوه مهم و اصلی کوههای ایران، یعنی البرز و زاگرس و بلندترین نقطهٔ آن، قلهٔ کوه سهند محسوب می شود. این استان دارای شهرستان های گوناگونی است که یکی از آنها، شهرستان شبستر نامیده می شود و در ۶۵ کیلومتری شمال غرب تبریز، مرکز استان، قرار دارد. شهرستان شبستر در غرب آذربایجان شرقی با وسعت ۲۷۵۰ کیلومتر مربع قرار دارد و با شهرستانهای مرند، تبریز، ورزقان، اسکو، خوی، سلماس و دریاچه ارومیه همسایه است. از دلایل اهمیت این شهرستان می توان به قرار گیری آن در جاذه ترانزیت تبریز – ارومیه و همچنین قرار گیری در سر راه، راه آهن ایران ترکیه اشاره کرد. این شهرستان دارای آثار تاریخی گوناگونی است که از میان آنها می توان مقبرهٔ شیخ محمود شبستری، مقبرهٔ امامزاده ابراهیم، مقبرهٔ پیر محمود، کوه میشو، کلیسای هوهانس مقدس (سهرل) و … را نام برد.
درباره کلیسای هوهانس مقدس (سهرل)
جایگاه کلیسا در دین مسیحیت، هم رتبه با مسجد در دین اسلام به شمار می آید. مساجد و کلیساها را می توان برجسته ترین فضاهای معمارانه منبعث از ادیان اسلام و مسیحیت دانست. کالبد کلیسا از نظر مسیحیان، تجسد مسیح بر زمین است، انسان – خدایی که در بنای مقدس تجسد یافته، فدیه ای است که آسمان را با زمین آشتی می دهد. در ایران کلیساهای فراوانی وجود دارد که یکی از آنها کلیسای هوهانس مقدس (سهرل) در استان آذربایجان شرقی به شمار می رود. این کلیسا کلیسای هوهانس مقدس (سهرل) نام دارد و در شهرستان شبستر واقع شده است. این کلیسا متعلق به کلیسای حواری ارمنی است، که در روستای سهرل، ۱۳ کیلومتری جاده آسفالته تبریز مرند و در ۳۵ کیلومتری تبریز واقع شهرستان شبستر، بخش صوفیان قرار دارد. تاریخ ساخت این بنا به سال ۱۸۴۰ میلادی بر می گردد که بر روی ویرانههای کلیسایی از سدههای پنجم و ششم میلادی ساخته شده و دستور ساخت آن را یکی از ثروتمندان ارمنی به نام هاگوبوف داده است. این کلیسا را معماران روسی و به سبک معماری ارمنی ساخته اند. با توجه به قدمت این اثر آن را در سال 1347 در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسانده اند. برای شناخت بیشتر این مکان می توانید ادامه این مطلب از مجله مستر بلیط را دنبال کنید.
معماری بنای کلیسای هوهانس مقدس
این بنا پلانی مستطیل شکل دارد و در ساخت آن از مصالحی مانند آجر و ملات گل استفاده کرده اند. طول این کلیسا برابر با 18 متر می شود و عرض آن در بیشترین قسمت 7.5 متر و در کمترین بخش 4.5 متر است. سقف آن از سه گنبد با سایز های مختلف تشکیل شده است که گنبد کوچک عرقچین بر روی محراب، گنبد بزرگ مخروطی با ساقه مرتفع بر روی تالار مرکزی قرار دارد و گنبد فضای ورودی که برج ناقوس کلیسا به گنبدی مخروطی ختم می شود. تزیینات بنا شامل کاربندی های فضای زیر گنبد ها و قاب بندی های دیوارهای نمای خارجی می شود. این ساختمان از بخش هایی مانند ورودی، تالار مرکزی و محراب تشکیل می شود. در ضلع غربی بنا، ایوان آجری دیده می شود که به وسیله دو راه برج ناقوس کلیسا می رسد. این برج شکلی شبیه به برجی بلند با پلان ستاره ای شکل و گنبد رک خیاری دارد. پلان تالار مرکزی نیز به صورت مستطیلی شکل است و سقف آن با گنبدی پوشش یافته است. سقف آن با کاربندی های آجری به شکل یک ده ضلعی در آمده، که پایه گریو گنبد تالار بر روی آن واقع شده است. محراب این کلیسا در انتهای ضلع شرقی بنا قرار دارد. بر روی دیوار خارجی کلیسا طاق نماهایی با طاق هلالی شکل دیده می شود که جزئی از تزئینات بنا به شمار می آیند.
راه های دسترسی به کلیسای هوهانس مقدس
این کلیسا در شهرستان شبستر و در نزدیکی روستای سهرل قرار گرفته است پس اگر می خواهید از آن دیدن کنید باید سری به این روستا بزنید. این روستا فاصله 73 کیلومتر از شهر شبستر قرار دارد، برای سفر به آنجا می توانید در ابتدا می توانید بلیط اتوبوس شبستر را از مستر بلیط به صورت انلاین تهیه کنید و سپس خود را به این شهر برسانید و از آنجا با خودرو هایی که به این روستا می روند، به سمت این روستا حرکت کنید. اگر هم که می خواهید با خودرو شخصی به سفر بروید به صورت مستقیم باید در مسیر این روستا قرار بگیرید.
بازدید از کلیسای هوهانس مقدس (سهرل)
برای دیدار از این بنا باید هزینه ای اندک بپردازید و زمانی در حدود یک ساعت برای تماشای کامل آن کافی به نظر می رسد. از آنجایی که این کلیسا در منطقه ای کوهستانی قرار دارد می توانید پس از دیدار از کلیسا به طبیعت اطراف آن سری بزنید و زمانی را نیز در این طبیعت به سر ببرید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید