یکی از مکان های جذاب برای ماجراجویی و بازدید پارک های ملی هستند که با پوشش جانوری و گیاهی متنوع شان، کاملا ارزش دیدن را دارند. اگر شما هم از دسته علاقه مندان به طبیعت و پارک های ملی هستید، منطقه حفاظت شده سیاه کوه یکی از بهترین انتخاب های پیش روی شماست. در این منطقه شانس دیدن نادر ترین گونه های گیاهی و جانوری را دارید که برای شما تجربه بی نظیری از ماجراجویی در دل طبیعت را رقم خواهد زد. در این مطلب با مجله مستر بلیط همراه باشید تا شما را با یکی از بکر ترین و خاص ترین پارک های ملی ایران که می تواند مقصد بعدی سفرتان باشد، آشنا کنیم.
درباره منطقه حفاظت شده سیاه کوه
این پارک 200,000 هکتاری که قسمت هایی از استان یزد و اصفهان را در بر گرفته است، از ناشناخته ترین مکان های تحت حفاظت در دنیا محسوب می شود که خوشبختانه به علت دور بودن از بافت شهری از دست شکارچیان در امان مانده است. برای رسیدن به این پارک فقط از طریق منطقه حفاظت شده سیاه کوه می توانید دسترسی داشته باشید. راه های اصلی که به این منطقه وارد می شود شامل جاده اردکان_چوپانان می شود که ورودی جنوب شرقی در 40 کیلومتری این جاده و و ورودی شمال شرق در 115 کیلومتری آن قرار گرفته است. این جاذبه به علت پوشش جانوری کمیاب و خاصش به یکی از جاذبه های دیدنی تبدیل شده است که علاوه بر آن، پوشش گیاهی این منطقه هم بسیار متنوع است و از اهمیت بالایی برخوردار است و شرایط مطلوبی را برای زندگی جانوران حاضر در این منطقه ایجاد کرده است.
تاریخچه منطقه حفاظت شده سیاه کوه
اگر در مورد تاریخچه پارک ملی سیاه کوه کنجکاو شده اید، باید بدانید که سیاه کوه نخستین بار در تاریخ 25/7/1380 با عنوان منطقه ای حفاظت شده اعلام شد و بعد ها در تاریخ 12/11/1386 بخش های دیگری از آن به عنوان پارک ملی سیاه کوه معرفی شد و در دسترس قرار گرفت.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
خصوصیات اقلیمی منطقه حفاظت شده سیاه کوه
طبق آمار هایی که منتشر شده است، بیشترین بارندگی های این منطقه در فصل زمستان و دی ماه است. میانگین بارش ها در این پارک 48 میلی متر اعلام شده است، که کمترین مقدار آن در فصل تابستان اتفاق می افتد که بارشی ندارد و بسیار خشک است. این منطقه زمستان بسیار سرد و خشکی دارد و به طبع تابستان های آن بسیار گرم و بدون رطوبت است. دمای شبانه روز در سیاه کوه به شدت نوسان دارد و در طول ساعات مختلف، تغییر می کند.
منابع آبی در این منطقه
احتمالا با توجه به اقلیم خشک و کم آب این منطقه درباره شرایط آبی آن کنجکاو شده باشید. بهتر است بدانید تنها زمانی که می توان روی منابع آبی منطقه حساب کرد، فصل های پر بارش هستند و به جزء آن هیچ منبع دیگری برای پر آب شدن این منطقه وجود ندارد. البته اداره حفاظت از محیط زیست برای رفع مشکل کم آبی اقدام به ساخت آب انبار هایی کرده است تا بتوان در صورت نیاز از آن ها استفاده کرد.
گونه های جانوری منطقه
پارک ملی سیاه کوه گونه های نادری از جانوران دارد، که همین امر آن را به یکی از بکر ترین پارک های ملی کشور تبدیل کرده است. طبق کارشناسی هایی که در این منطقه صورت گرفته، 19 گونه پستاندار شناخته شده است که هشت مورد از آن ها بسیار خاص و کمیاب محسوب می شوند که در صورت حفاظت نشدن، خطر انقراض آن ها وجود خواهد داشت. از مهم ترین پستان داران حاضر در این منطقه می توان به کاراکال، شاه روباه و یوزپلنگ اشاره کرد که برای حفاظت و تکثیرشان تدابیری خاص اندیشیده شده که در دست برنامه ریزی است. در بخش های شرقی این پارک غزال ایرانی دیده می شود که خوشبختانه طبق بررسی ها تعدادشان رو به رشد است و یکی از گونه های ویژه این منطقه اند. علاوه بر آن سکونت گاه هایی در ارتفاعات سیاه کوه وجود دارد که برای زندگی جانورانی مانند بز، قوچ و میش بسیار ایده آل و مناسب است. جالب است بدانید که منطقه حفاظت شده سیاه کوه یکی از سه منطقه اصلی برای پرورش یوزپلنگ ایرانی به شمار می رود که به همراه منطقه دره انجیر خرانق، چیزی در حدود 60 درصد از این گونه را در خودش جای داده است.
پرندگان پارک ملی سیاه کوه
در این پارک 34 گونه متفاوت از پرندگان شناسایی شده است که طبق بررسی ها 11 گونه از آن ها به شرایط حفاظتی نیاز دارند. از گونه های در خطر انقراض که در این منطقه حضور دارند می توان به شاهین، عقاب شاهی، بحری و هوبره اشاره کرد که به علت خاص بودن و ارزشمند بودن شان به حفاظت های ویژه احتیاج دارند. هوبره که یکی از مهم ترین گونه ها در این منطقه است، جزء دسته پرندگان مهاجر به شمار می رود که شانس دیدن آن در فصول سرد و زمستان بیشتر است.
خزندگان منطقه حفاظت شده سیاه کوه
همانطور که گفته شد پارک ملی سیاه کوه با توجه به اقلیم خشکی که دارد به طور طبیعی یکی از بهترین مناطق برای زندگی خزندگان است. از خزندگان ارزشمندی که در این منطقه حضور دارند می توان به آگامای چابک، مار شاخ دار، بزمجه بیابانی، سوسمار خار دم ایرانی، شتر مار شیرازی و … اشاره کرد.
پوشش گیاهی منطقه حفاظت شده سیاه کوه
در این منطقه بالغ بر 47 گونه گیاهی مختلف شناخته شده است که 4 مورد از آن ها به حفاظت های ویژه ای برای جلوگیری از انقراض نیاز دارند که عبارتند از: کلاه میر حسین دم عقربی، گل زوفا، آویشن شیرازیو شوریزدی. این منطقه از نظر مکان های رویش طبیعی به انواع و تیپ های گوناگونی تقسیم شده است که هرکدام از آن ها از اهمیت و ارزش خاصی برخوردارند.
شرایط بازدید از منطقه حفاظت شده سیاه کوه
اگر شما هم علاقه مند شده اید تا از این منطقه طبیعی و ناب دیدن کنید، قبل از بازدید بهتر است که با سازمان محیط زیست اردکان هماهنگی های لازم را انجام دهید و بعد برای دیدن آن اقدام کنید. علاوه بر آن با توجه به گرما و خشکی، اگر در فصل تابستان به این منطقه می روید حتما آب و کلاه های آفتاب گیر را فراموش نکنید و اگر از بازدید کنندگان در فصل زمستان هستید حتما لباس گرم همراه تان داشته باشید.
آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف
برای سفر به این منطقه چنانچه علاقه دارید تا در کنار سفری راحت و امن، هزینه های سفرتان را هم کاهش دهید و با هزینه معقولی از ماجراجویی فوق العاده در دل طبیعت لذت ببرید، مستر بلیط تهیه بلیط اتوبوس اردکان را به شما پیشنهاد می کند.
آدرس: اردکان، ورودی شمال شرق: کیلومتر 115 جاده اردکان، چوپانان، ورودی جنوب شرق: کیلومتر 40 جاده اردکان، چوپانان.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید