باغ شازده ماهان

باغ شازده ماهان؛ تاریخچه + راه های دسترسی

باغ شازده ماهان کجاست؟ نام کرمان را که می شنویم ناخداگاه یاد بیابان و شوره زار می افتیم و تصور اینکه در این شهر آبادانی و سرسبزی وجود داشته باشد برایمان سخت می شود. این یک تفکر کاملا اشتباه است، در کرمان باغ ها و طبیعت بکری وجود دارد که شاید لنگه آنها را در سرسبزترین نقاط ایران نتوان پیدا کرد.

یکی از همین باغات، باغ شاهزاده ماهان نام دارد که اغلب مردم کرمان آن را با نام شازده ماهان می شناسند. محمد حسن خان، که یکی از سرداران ایروانی و حاکم وقت شهر کرمان بود، دستور ساخت این بنای تاریخی و ارزشمند را در عصر قاجاریه داد. عبد الحمید میزرا ناصرالدوله فردی بود که پس از محمد حسن خان بر کرمان حاکمیت می کرد و فرمان داد تا بناهای دیگری به این باغ افزوده و کامل شود.

این فرد در واقع نوه دختری ناصرالدین شاه یا همان شاهزاده ماهان بود که پس از تکمیل باغ، نام خود را بر آن نهاد. غصه های عجیبی راجع به این باغ و بانی دومش به گوش می رسد مثلا می گویند: آن هنگام که بنّای باغ، از مرگ شاهزاده ماهان مطلع گردید، خوشحال شد و کار را نصفه و نیمه به حال خود رها کرد.

کافیست برای درک این موضوع در زمان بازدید، مقداری دقت خود را بالا ببرید، آنگاه خواهید دید که قسمت هایی از باغ بدون تزیین و ظریف ‌‌کاری بوده و این مورد ثابت می کند که  کار ساخت آن به حال خود رها شده است. نمونه آن را در سردر بنا نیز می توان مشاهده کرد که کاشی ها را کار نگذاشته اند و جای خالی آنها محسوس است.

دیدن آثار تاریخی همیشه با هیجان خاصی همراه بوده، حال اگر تصمیم دارید از باغ شازده ماهان بازدید کنید، بهتر است با مجله مستر بلیط همراه باشید تا اطلاعات کامل تری در خصوص آن بدست آورید.

تاريخچه

تاريخچه باغ شازده ماهان

 قبلا هم اشاره کردیم که اولین بانی ساخت و ساز این اثر تاریخی مهم، حاکم کرمان محمد حسن خان سردار ایروانی و پس از او شاهزاده عبد الحمید میزرا ناصرالدوله بود که سازه را در طول 11 سال حکومتش به اتمام رساند. دیرینگی ساخت این سازه به سال 1276 خورشیدی بر می گردد.

از حیث اهمیتی که این باغ برای استان کرمان و کشور داشته در نیمه اول آبان ماه سال 1353 با شماره 1012 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. این باغ یکی از معروف ترین و نامدارترین باغ های کرمان و صد البته ایران است؛ زیرا در سال 1390 نام آن در کنار 8 باغ پرآوازه دیگر از جمله باغ پاسارگاد شیراز که لقب مادر باغ‌ های ایران را به خود اختصاص داده، در سی و پنجمین همایش میراث جهانی یونسکو، ثبت جهانی شد.

هر آنچه درباره این باغ باید گفته شود، از سوی سازمان یونسکو با سی و پنج زبان ترجمه گردید و در نقشه توریستی آن منعکس شد. باغ بزرگ و زیبای شازده ماهان در دامنه کوه‌ های تیگران در حوالی شهر ماهان قرار دارد.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

نقشه و معرفی بخش های مختلف

باغ شاهزاده ماهان از جمله باغ های بی نظیر و خیلی زیبا با خصوصیت شیب ‌دار در کشور می باشد. نمایش آب در این باغ به شکل پلکانی و خیره کننده است.  باغ شازده، با ظاهری مستطیل مانند، متراژی 5.5 هکتاری دارد، طول آن 407 و عرضش 122 متر می باشد.

از بخش های مختلف این باغ می توانیم به سردر ورودی، حمام، عمارت، شبکه آب‌ رسانی و حوض آن اشاره کنیم که در بین حصاری با ارتفاع زیاد محاصره شده است. با ورود به باغ سردری چشم نواز و دو طبقه می بینید که به ورودی و فضای داخلی مشرف خواهید شد.

در قسمت فوقانی سردر، اتاق هایی برای اقامت طراحی شده است. پس از راستای طولی این بنا، به یک فرعی بر می خورید که با گذشت از آن به محوطه داخلی باغ خواهید رسید. به محض ورود در این قسمت باغ  با دوازده سطح پلکانی، آبشارها، فواره ها، دو حوضچه پر آب و درختان سربه فلک کشیده و سبز روبه رو می شوید که زیبایی باغ را برعهده دارند.

جوی آب از قسمت بالایی باغ ورود پیدا می کند و سرچشمه اصلی آن از قنات تیگران می باشد که خود از ارتفاعات جوپار نشات می ‌گیرد. پس از اینکه کرت ها و مسیرها را سیرآب کرد، به شکل آبشار و به صورت پلکانی جریان پیدا می کند و تا خروجی باغ ادامه داشته و به طرف ماهان خواهد رفت.

 

در منتهاالیه باغ شازده و عمود بر آسه اصلی، عمارت و بالاخانه آن زیبایی خود را به نمایش می گذارد و فاصله آن با سردر 235 متر می باشد. متراژ قلعه به 487 متر مربع می رسد و مالکان خصوصی آن در گذشته در مهمانی های خاص از آن استفاده می کردند. اکنون این قسمت از باغ تبدیل به رستوران شده و در دست بخش خصوصی می باشد.

یک باغچه پر از درختان میوه، پشت عمارت قرار دارد که صاحبان باغ از آنها بهره می بردند. جوی آب نخست از آبراه ها به این باغچه وارد و در انتها به گذرگاه های اصلی سرازیر می شود. سازه های خدماتی این مکان نیز به دیوار اصلی چسبیده اند. در ضلع شرقی عمارت، حمام و در بخش فوقانی حمام نیز منزل نگهبان تعبیه شده است.

قسمتی از این خانه مقابل فضای پشت بالا خانه ساخته شده و به خاطر ژرفای زیاد، نسبت به دیگر اتاق های پیرامون، بیرون زدگی بیشتری در آن دیده می شود. در قسمت های دیگر اتاق های نیمه کاره وجود دارد. از مصالحی که در باغ شاهزاده ماهان بکار گرفته شده باید به آجر و اندود کاهگل اشاره کنیم.

برای تزیین از کاشی هایی در قسمت سردر استفاده شده است. دیوار باغ را با اندود گل و سردر را با اندود گچی پوشانده اند. سطح زمین را با قلوه ‌سنگ و ملات پوشش داده اند. در ساخت پله‌ ها و کناره های باغچه‌ ها، آجر استفاده شده و میان درزها، کرت ‌ها و پیاد‌ه ‌روها را با سنگ پر کرده اند.

برای خرید بلیط هواپیما می توانید از مستر بلیط کمک بگیرید و در کم ترین زمان رزرو خود را انجام دهید. اگر برای اولین بار است که می خواهید از مستر بلیط هتل تهیه کنید، رزرو هتل کرمان شامل تخفیف می شود، کافی است تا به صفحه هتل مراجعه کرده و از کد استفاده کنید.

شرايط بازديد

شرايط بازديد

برای رفتن به شهر کرمان وسایل نقلیه مختلفی در دسترس است. می توانید با مراجعه به یکی از وب سایت های قابل اعتماد مثل مستر بلیط، بلیط مقصد خود را قبل از شروع سفر رزرو و خریداری نمایید.

چنانچه بلیط را به صورت آنلاین سفارش دهید، مزایایی همچون تخفیف  شامل حالتان می شود حتی ممکن است که با تورهای تفریحی نیز مواجه شوید. برای بازدید از باغ شازده ماهان همه روزه از ساعت ۹ صبح تا ۱۹ عصر می توان اقدام کرد اما در ایام سوگواری رسمی تعطیل می باشد. قیمت بلیط ورودی برای بازدیدکنندگان داخلی کمتر از ورودی بازدیدکنندگان خارجی است.

انتخاب نوع وسیله نقلیه در سفر به خود شما بستگی دارد، اگر برای رسیدن به مقصد عجله دارید و می خواهید در کوتاه ترین زمان ممکن خود را به آنجا برسانید، بلیط قطار کرمان جوابگوی نیاز شما می باشد. چنانچه قصد دارید در هزینه ها صرفه جویی کنید و حدالمقدور از مسیر سفر نیز لذت ببرید، بلیط اتوبوس را به شما پیشنهاد می کنیم.

آدرس و نحوه دسترسی با وسايل مختلف

راه های دسترسی به باغ شازده ماهان

برای اینکه به دیدن باغ شاهزاده ماهان بروید می توانید از وسایل نقلیه عمومی مانند اتوبوس و تاکسی نیز استفاده کنید. به کرمان بروید و راهی جاده کرمان به بم شوید. در ۳۵ کلیومتری این مسیر و ۶ کیلومتر قبل از شهر ماهان، این باغ زیبا قابل رویت است.

آدرس: ۳۵ کیلومتری کرمان و ۶ کیلومتری شهر ماهان.
اشتراک‌گذاری
Author image
ashja
ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

  1. yazdan
    yazdan
    19 مهر 1399 در 03:06

    ممنون از مطالب خوبتون


      Notice: Undefined offset: 0 in /home/mag/domains/mag.mrbilit.com/public_html/mag/wp-includes/comment.php on line 912

      Notice: Trying to get property 'comment_type' of non-object in /home/mag/domains/mag.mrbilit.com/public_html/mag/wp-includes/comment.php on line 912
    • جلال ترابی
      جلال ترابی
      16 فروردین 1401 در 11:34

      ممنونیم که ما رو انتخاب کردید