باغ تاریخی سیفیه

باغ تاریخی سیفیه

ملایر شهرستانی در استان همدان است و یکی از شهرستان های قدیمی این استان به شمار می آید. این شهر از نظر جمعیت دومین شهر بزرگ استان همدان، محسوب می شود. نام ملایر از ترکیب دو واژه «مال» و «آگر» تشکیل شده که به معنی سرزمین آتش است. ملایر قبل از دوره ی قاجار دهستان بوده است و مرکزیت دهستان با بنیان گذاری سلسله های مختلف ایران در دوران اسلامی نظیر سلجوقی، ایلخانی، تیموری و زندیه تغییر پیدا کرده است. قدیمی ترین منبع مکتوبی که از ملایر تحت عنوان دهستان نام برده است؛ کتاب نزهه القلوب حمدالله مستوفی قزوینی است، این کتاب در قرن هشتم ه. ق. به نگارش در آمده و ملایر را یکی از نواحی سه گانه نهاوند ذکر کرده است و در شهری در وسط و هوایش معتدل و آبش از کوه الوند می آید و درو «این کتاب آمده که نهاوند از اقلیم چهارم است و همچنین توضیح داده که باغستان بسیار است و زمینی مرتفع دارد و مردم آنجا اکرادند و بر مذهب شیعه اثنی عشریند، غله و انگور نیکو بود و پنبه اندکی، ولایتش صد پاره دیه است و به سه ناحیه ملایر و اسفیدهان و جهوق …». این شهر که از قدمت زیادی برخوردار است، آثار تاریخی زیادی در آن وجود دارد، یکی از این آثار باغ تاریخی سیفیه نامیده می شود. اگر دوست دارید در مورد این بنا بیشتر بدانید این مطلب از مجله مستر بلیط را دنبال کنید.

تاریخچه باغ تاریخی سیفیه

تاریخچه باغ تاریخی سیفیه

باغ تاریخی سیفیه یکی از قدیمی ترین پارک های ایران به شمار می آید که در شهر ملایر قرار دارد و توسط سیف الدوله حاکم ملایر ساخته شده است. برای اولین بار که در سال 1815 ق. سیف الدوله حاکم ملایر شد و در آن زمان ملایر شهرستان جدید التأسیسی و فاقد امکانات رفاهی لازم بود. حاج سیف الدوله تصمیم گرفت تا پارک و تفریحگاهی را برای مردم ملایر بنا نهاد؛ یکی از دلایل دیگر این است که در محل کنونی آرامگاه باغ سیفیه، سیفالدوله مشغول برپایی نماز بود و بعد از خاتمه نماز احساس کرد منطقه دارای گرمای زیاد و هوای بدی است و با حالت تأسف رو به اطرافیان خود نمود و گفت در نماز با خدای خود عهد نمودم چنانچه املاک خالصه از طرف دولت وقت فروخته شود در این محل پارکی احداث نمایم، مفرح که تفریحگاه مردم گردد و اهالی ملایر از این به بعد از بدی آب و هوا نجات یابند؛ پس به این نیت ملایر را به قصد تهران ترک نمود؛ اتفاقا بعد از چندی از طرف دولت وقت اجازه فروش املاک خالصه انتقالی داده و اولین قطعه زمین که خریداری شد. دهکده ازناو بود که در حال حاضر محل کنونی باغ-پارک است؛ بعد از زدن کلنگ احداث، شرح حالش را برای ناصرالدین شاه ارسال و تقاضا کرد، که قصد ایجاد پارکی در شهر ملایر دارد و نام آن پارک ناصری است. لذا استدعا دارم که از مهندسین ایتالیایی که برای احداث پارک ها و تفریحگاه ها به تهران آمدهاند یک نفر را به عنوان طراح پارک به ملایر اعزام دارند؛ ناصرالدین شاه ضمن اعلام موافقت در نامه، پارک ملایر را به نام پارک سیفیه خواند؛ بعد از چندی مهندس مذکور به ملایر اعزام و طرح پارک ملایر بوسیله وی تهیه و اجرا شد؛ بعد از احداث پارک، طبیعت نیز با نیات آن مرحوم مساعدت کرده و یکی از پارک های طبیعی ایران شد و در وصیت نامه آن مرحوم آن را به عموم اختصاص داده و هر گونه تملک شخصی در آن غیر قانونی است.

ساختار  باغ تاریخی سیفیه

ساختار  باغ تاریخی سیفیه

مساحت باغ سیفیه در حال حاضر در حدود 11 هکتار است، در این باغ هدف از وجود درختان کهنسال چنار که کاشته شده ایجاد سایه بوده است. حوضچه ها و استخرهای سنگی موجود در این باغ، از آنجایی که طراح آن مهندس ایتالیایی بوده، تحت تأثیر طرح های بیگانه واقع شده و از شکل های صلیبی و بیضی در حوض ها استفاده شده است. حال آنکه طرح حوض ها در باغ های دورهه ای قبل از قاجار چند ضلعی بوده است؛ از آنجایی که مهم ترین مسأله برای حیات بخشیدن به باغ دسترسی به منبع دائمی آب برای سرسبزی آن و همچنین چگونگی رساندن آب به کل باغ است. آب مورد نیاز باغ را، سیف الدوله با احداث قناتی در 3 کیلومتری پارک توسط مقنیان یزدی از دامنه کوه های اطراف به محوطه پارک توسط کانال هایی منتقل نمود و آب حاصل را توسط جوی ها و کانال هایی که در محوطه پارک به طرز زیبایی احداث شده منتقل نمود و درختان و چمن های موجود در باغ را بدین وسیله آبیاری می کردند؛ مجموعه باغ سیفالدوله به علت حملات اشرار دارای حصار و چهار برج در چهار گوشه آن بوده است که هم اکنون بقایایی از دیوار های حصار باغ که با خشت و گل ساخته شده، دیده میشود؛ از چهار برج آن؛ یک برج قلعه گونه ای باقیمانده است که با خشت و آجر و با پوششی از کاه گل ساخته شده و پوشش سقف آن چوبی است و در بدنه برج سوراخ هایی برای دیده بانی و محل تیراندازی به سوی اشرار دیده می شود.

برای سفر به ملایر می توانید از اتوبوس استفاده کنید و خود را به این شهر برسانید، بهتر است بلیط اتوبوس ملایر را از مستر بلیط به صورت آنلاین خریداری کنید.

راه های دسترسی به باغ تاریخی

راه های دسترسی به باغ تاریخی

برای اینکه به این بنا دسترسی داشته باشید باید به ملایر سفر کنید و با استفاده از اتوبوس می توانید این کار را انجام دهید و خرید بلیط اتوبوس را می توانید از مستر بلیط به صورت آنلاین خریداری کنید.

بازدید از باغ تاریخی سیفیه

برای دیدن از این باغ نیازی نیست هزینه ای پرداخت کنید و می توانید یک صبح تا شب را در این باغ بگذرانید و لحظاتی را به خوشی بگذرانید.

اشتراک‌گذاری
Author image
ashja
ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید