یکی از زیبا ترین و محبوب ترین بخش های دیدنی شهر رشت بازار بزرگ آن می باشد که حال و هوای بی نظیری دارد. این بازار هزار رنگ توانسته نظر گردشگران بسیاری را به خود جلب نماید. خرید و بازار گردی جز جدایی ناپذیر هر سفری محسوب می شود و بازار سنتی رشت نیز از دسته بازارهایی است که واقعا دل کندن از آن و فضای گرم و صمیمی که دارد دشوار است.
بازار رشت که در بافت سنتی شهر واقع شده در بردارنده مراکز مختلفی مانند کاروانسراها، چهارسوق ها و … می باشد. اگر می خواهید با بازار رشت بیشتر آشنا شوید تا پایان با مجله مستر بلیط همراه باشید.
تاریخچه بازار بزرگ رشت
این بازار محلی و سنتی که در مرکز شهر رشت واقع شده است تاثیر بسزایی در اقتصاد، تجارت و فرهنگ این شهر دارد. این بازار محلی با وسعتی بالغ بر 24 هکتار و 14 کاروانسرا بزرگترین بازار رو باز در ایران محسوب می شود. بازار سنتی رشت از دیرباز محلی برای فعالیت اقتصادی ساکنین رشت و شهرها و روستاهای اطراف آن بود.
به طوری که هر فردی محصولات خود را جهت عرضه به این بازار می آورد و در معرض دید عابران قرار می داد. اطلاعات چندان دقیقی در خصوص زمان راه اندازی این بازار وجود ندارد اما در این میان برخی از مورخان معتقد هستند که قدمت این بازار به دوره زندیه باز می گردد اما گروهی بر این باورند که این بازار سنتی مربوط به دوره صفویه می باشد. این بازار در طی سالیان عمر خود شاهد حوادث تلخ و ناگواری بوده است و در جریان همین اتفاقات دچار آسیب ها و خسارات فراوانی شده است.
بازار بزرگ رشت در گذشته از جایگاه ویژه ای برخوردار بود و وجود کاروانسراها در آن سبب شده بود که میزبان کاروانهای مختلفی باشد و داد و ستدهای فراوانی در آن با شهرهای دور و نزدیک انجام شود از جمله کالاهایی که در این بازار مورد معامله قرار می گرفت می توان به ابریشم، برنج و … اشاره نمود. متاسفانه بازار سنتی رشت بارها دچار آتش سوزی و غارت از سوی بیگانگان قرار گرفته است اما با این وجود همچنان زیبا است و عظمت خود را دارد.
نقشه بازار بزرگ رشت
بازار رشت با داشتن 14 کاروانسرا تمامی راسته های خود را به یکدیگر متصل نموده و در آن علاوه بر کاروانسراها چهارسوق و میدان های کوچک و بزرگ، تجارتخانه، تیمچه، اماکن متبرکه نیز وجود دارد. از جمله مراکز فعالی که در بازار سنتی رشت حضور دارند می توان به بقعه آقا سید ابراهیم، مسجد جامع، مسجد کاسه فروشان، سرای ملک، سرای محتشم، سرای شیشه بزرگ، تیمچه صادقیه، بازار بزرگ سالار، بازار مهران، بازار زرگران، راسته مسگران، راسته میخ فروشان و … اشاره نمود.
قدمت کاروانسراهایی که در بازار سنتی رشت وجود دارد به دوره قاجاریه و اوایل پهلوی باز می گردد که کاروانسرای ملک، چینی چیان، محتشم و … از مهم ترین کاروانسراهای این بازار هستند. در سال 1321 طاق بزرگی را در ضلع جنوبی کاروانسرا ساختند و پس از آن طاق کوچکی برروی راسته زرگرها و ضلع غربی سرای قیصریه ساخته شد. همچنین در راسته میدان کوچک و ضلع شرقی راسته پلاستیک فروش ها نیز طاق های بزرگی احداث شده است.
این طاق های کوچک و بزرگ که در مساحت 24 هکتاری بازار رشت توسط راسته هایی که در این بازار وجود دارد به یکدیگر متصل شده اند. در این میان طاق سعادت از مهم ترین قطب های تجاری بازار رشت محسوب می شود که در دوره قاجاریه در محدوده میدان بزرگ ساخته شده است.
کاروانسرای محتشم در سال1300 در بازار رشت ساخته شد و موقعیت جغرافیایی آن به گونه ای است که از شمال غربی به کاروانسرای گلشن و از غرب به بازارچه عطاران منتهی می گردد. کاروانسرای چینی چیان نیز در سال 1308 توسط براداران چینی چیان به این مجموعه افزوده شد. کاروانسرای ملک از مهم ترین کاروانسراهای این بازار محسوب می شود که از گذشته های دور تجارت و صادرات برنج به روسیه و همچنین ابریشم به یزد و کاشان توسط آن انجام می شد.
بازار رشت از گذشته های دور تا کنون یکی از مهم ترین و اصلی ترین بازارهای داد و ستد در منطقه شمال کشور بوده است و روزانه ساکنین شهرها و روستاهای اطراف رشت جهت فروش کالاهای خود به این بازار مراجعه می کنند. از جمله محصولاتی که معمولا در بازار رشت عرضه می شود می توان به انواع ماهی، برنج، ابریشم، توتون، کنف، انواع چای و مربا، سبزیجات، مرکبات، پرندگان، صنایع دستی، شیرینی های محلی و .. اشاره کرد.
این بازار می تواند گزینه مناسبی برای خرید سوغاتی ها و خوراکی های شهر رشت باشد و معمولا مسافرانی که به این شهر سفر می کنند برای خرید کالا و محصولات مورد نظر خود به این بازار مراجعه می کنند.
عکاسی در بازار رشت
بازار رشت نه تنها محل مناسبی برای خرید کالاهای مورد نیاز و سوغات رشت است بلکه سوژه بسیار مناسبی برای عکاسی می باشد. ازدحام جمعیت، غذاهای محلی، صنایع دستی و خوراکی های رنگارنگ، ساکنین شهر رشت که با لباس های محلی مشغول فروش محصولات خود هستند می توانند منظره زیبای و دل نشینی برای عکاسی باشند.
شکم گردی در بازار رشت
یکی از جذاب ترین قسمت های بازارگردی در هر سفری شکم گردی و امتحان خوراکی ها و غذاهای محلی آن شهر است. در داخل بازار رشت رستوران ها، سفرخانه ها و قهوه خانه های متعددی وجود دارد که انواع غذاهای محلی و خوشمزه رشت را طبخ می کنند که می توانید در بازدید از بازار رشت سری به این رستوران ها بزنید و طعم لذیذ غذاهای محلی رشت را امتحان کنید.
علاوه بر رستوران ها دکه هایی نیز در بازار رشت وجود دارند که تنقلات و ساندویچ های خوشمزه ای می فروشند که از جمله آن ها می توان به رشته خوشکار، باقلای تازه پخته شده، کلوچه فومن، لقمه نان و پنیر و گردو و … اشاره نمود.
در مجموع می توان گفت بازدید از بازار رشت به عنوان یکی از مهم ترین جاذبه های گردشگری این شهر می تواند بسیار لذت بخش و سرگرم کننده باشد و به شما پیشنهاد می کنیم که اگر قصد خرید بلیط هواپیما رشت را دارید در سفر خود به این خطه حتما از بازار رشت بازدید نمایید و خاطره خوبی را برای خود و اعضای خانوادهتان رقم بزنید.
شرایط بازدید
بازار رشت یکی از دوست داشتنی ترین جاذبه های گردشگری این شهر محسوب می شود که همه روزه از ساعت 8 صبح الی 8 شب پذیرای بازدیدکنندگان می باشد. اگر می خواهید در سفر خود به رشت به این بازار سری بزنید تقریبا به یک ساعت و نیم زمان نیاز خواهید داشت. بازدید از این بازار رو بازی نیازی به پرداخت هیچگونه هزینه ای ندارد و برای عموم مردم رایگان است.
آدرس و راه های دسترسی
بازار رشت در استان گیلان، شهر رشت، خیابان امام واقع شده است و به دلیل قرار گیری در یکی از خیابان های اصلی رشت دسترسی به آن به راحتی امکان پذیر است. این بازار در فاصله 500 متری از میدان شهرداری واقع شده است و می توانید ابتدا با استفاده از تاکسی ها که از خیابان سعدی می گذرند خود را به میدان شهرداری برسانید سپس مسیری را پیاده طی کنید تا به بازار رشت برسید.
همچنین می توانید با خودرو شخصی نیز به بازار رشت بروید. در حال حاضر دسترسی به بازار رشت از طریق مترو امکان پذیر نیست و سریع ترین روش رسیدن به این بازار استفاده از خودرو شخصی است.
دیدگاهتان را بنویسید