ایران کشوری با پیشینه تاریخی فراوان است، که همین موضوع باعث شده است که استان های آن نیز به نوبه خود هر یک از قدمتی بالا برخوردار باشند. شما به هر کجا از این کشور سفر کنید در کنار جاذبه های طبیعی که وجود دارد محال است، که اثری تاریخی و باستانی را نیابید. یکی از شهرهای ایران که در استان گلستان قرار دارد و از لحاظ تاریخی دارای سابقه زیادی است، شهر کردکوی نامیده می شود. مردم شهرستان کردکوی از قوم طبری هستند و با زبان طبری نیز صحبت می کنند. کِرد «kerd» در زبان طبری معنی گله دار می دهد، که در لهجه مردم شرق استان مازندران و غرب استان گلستان به صورت کارد تلفظ می شود. کاردها یا کِرد ها را نباید با مردم کُرد که در استان های کرمانشاه و کردستان زندگی می کنند اشتباه گرفت. کردکوی در مجاورت تمیشه باستان قرار دارد که در افسانه ‌های شاهنامه بنای آن را به فریدون پسر آبتین نسبت داده‌اند. بنا به این مواردی که توضیح دادیم مطمئنا شما هم متوجه شدید که این شهرستان از قدمتی تاریخی برخوردار است، بنا به همین قدمت در این شهرستان آثار تاریخی زیادی وجود دارد که یکی از آنها میل رادکان غربی نام دارد.

معرفی میل رادکان غربی

معرفی میل رادکان غربی

در مجله مستر بلیط رسم بر این است که در مورد آثار تاریخی شهرهای مختلف ایران اطلاعاتی در اختیار کاربران گذاشته می شود که در این بخش نیز به معرفی میل رادکان غربی می پردازیم. آثار تاریخی هر ملتی نمایانگر دیرینگی تاریخ آن ملت است و شناخت تاریخ هر جامعه با بررسی این آثار امکان پذیر می شود. بشر همیشه نسبت به پیشینیان خود و آثار به جای مانده از آنها دلبستگی و کنجکاوی داشته است، که این کنجکاوی منجر به بوجود آمدن افسانه ها و اسطوره ها شده است که بعد با شناخت بیشتر واقعیات مکتوب شد و علم تاریخ حاصل گردید. استان گلستان یکی از استان های تاریخی ایران که به واسطه طبیعت بکری که دارد کمتر آثار تاریخی آن مورد توجه قرار گرفته است. میل رادکان غربی که با نام گنبد رادکان نیز شناخته می شود یکی از آثار تاریخی استان گلستان است که در شهرستان کردکوی و روستای روستای رادکان قرار دارد. رادکان در بین کوه های مشک زار در شمال، زرک خونی در جنوب، زرشک چال در شرق و خاکستر دله در غرب احاطه شده است.

تاریخچه میل رادکان

این بنا که برجی آرامگاهی است به اوایل سده‌ی پنجم قمری تعلق دارد و در ارتفاعات جنوبی کردکوی، رادکان در 24 کیلومتری جنوب کردکوی و 54 کیلومتری جنوب غربی شهر گرگان واقع شده است. برج رادکان در گویش محلی به رِدکان و قلعه گبری، در نزد باستان شناسان به رادکان غربی و در فرهنگ پهلوی به «آرتاکانا» شهرت داشت و روزگاری صاحب نام و نشان بود. بر اساس کتیبه‌ی آجری که به خط کوفی در زیر گنبد مخروطی برج قرار دارد، این بنا مدفن اسپهبدی به ام «ابوجعفر محمد بن وندرین باوندی» است. ساخت ساختمان آن در سال 407 قمری توسط معماری به نام احمد بن عمر آغاز شده و در سال 411 قمری پایان یافته است. این بنا دارای دو کتبه است یکی به خط کوفی و دیگری پهلوی، که کتیبه پهلوی هنوز خوانده نشده و کتیبه کوفی دارای این مضمون است: «بسم الله الرحمن الرحیم. هذا قبر الصفهبد ابو جعفر محمد بن وندرین باوندی فی سنه احدی عشر و اربعنائه الهجریته 411ه».

معماری برج رادکان

معماری برج رادکان

برج رادکان بنایی است با پلان مدور که قطر خارجی قاعده‌ی آن 9.90 متر و ارتفاع آن از روی تپه حدود 25  متر است. پوشش سقف بنا به صورت گنبد دو پوسته گسسته، پوسته دورنی گنبد آن بستو و با خیز زیاد و پوسته بیرونی آن به صورت مخروط است. دو ردیف قطار بندی و دو کتیبه‌ی کوفی، بخش فوقانی را به صورت زیباترین قسمت در آورده که نام بانی و تاریخ ساختمان بر آن نوشته شده است. در قسمت بالایی خطوط کوفی، تزئین گچبری به چشم می خورد که به شکل گل لاله در یک کادر جداگانه، دور تا دور قسمت زیرین گنبد را پوشانده است. خط کوفی برج، از نوع گرده دار است، زیرا حروف این کتیبه، اشکال مختلفی به خود می گیرد و در بین برخی از آنها، نقوش شبه تاج به نظر می رسد و انتهای برخی از حروف، از جمله حرف و دو مرتبه گره خورده، سپس راست می شود. ورودی بنا، رو به سمت جنوب قرار دارد که در ارتفاع یک متر و 70 سانتی متر زمین واقع شده و ارتفاع ورودی، 2 متر و 10 سانتی متر و عرض آن یک متر و 20 سانتی متر است. نمای داخلی بنا، مدور و دارای طرحی بسیار ساده است. بر بالای ورودی بنا، کتیبه ای به خط کوفی وجود دارد که اکنون قسمت ناچیزی از آن باقی مانده است. سوراخ های بدنه‌ی برج، جای داربست بوده که به هنگام ساخت بنا تعبیه شده است. برخی از این سوراخ ها پر شده اند. مقطع سوراخ های چوب بست مربع بوده و هیچ کدام از آن ها، همه‌ی قطر دیوار را در بر نگرفته است.

اگر می خواهید به شهر کردکوی سفر کنید می توانید از اتوبوس برای این سفر استفاده کنید و خرید بلیط اتوبوس را از مستر بلیط به صورت آنلاین انجام دهید تا از مزایای آن بهره مند شوید.

راه های دسترسی به میل رادکان

راه های دسترسی به میل رادکان

همانطور که در بخش های قبلی اشاره کردیم این بنا در شهرستان کردکوی و روستای رادکان، که در فاصله 31 کیلومتری مرکز شهرستان واقع است، قرار دارد. برای رفتن به این روستا می توانید از وسایل حمل و نقل عمومی که در کردکوی قرار دارند و به سمت این روستا می روند استفاده کنید. در غیر این صورت خودرو شخصی هم گزینه ای مناسب برای این سفر محسوب می شود.

بازدید از میل رادکان غربی

برای دیدن این بنا نیازی نیست که هزینه ای را پرداخت کنید و می توانید به صورت رایگان از آن دیدن کنید که از مزایای آن به شمار می رود. از آنجایی که بنا در روی تپه ای مشرف به جنگل قرار دارد، گشت و گذار در طبیعت را به شما پیشنهاد می کنیم. محصولات و صنایع دستی روستاییان می توانند سوغاتی مناسبی برای این سفر باشند، پس خرید از آنها را فراموش نکنید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *