شهر لالی یکی از شهرهای استان خوزستان است که مرکز شهرستان لالی به حساب می آید. .اين شهر به لحاظ موقعيت جغرافيايي در پهنه دشت نسبتاً همواري به نام دشت لالي قرار گرفته و ارتفاع آن از سطح دريا 360 متر و بين مدار عرض شمالي 32 درجه و 10 دقيقه حداقل و 32 درجه و 37 دقيقه حداكثر و طول شرقي 48 درجه و 25 دقيقه حداقل و 55 دقيقه حداكثر واقع شده است.
لال در زبان بختیاری به معنی سطحی صاف و هموار است، به خاطر قرار گیری این منطقه در زمینی صاف به آن لالی می گویند. این شهر تاریخی از گذشته های دور را با خود به همراه دارد و در بسیاری از قسمت های آن می توانید از این نشانی از انسان های ساکن در این منطقه بیابید.
غار پبده از جمله مکان هایی در این استان است آثاری از انسان های غار نشین را می توانید در آن مشاهده کنید به همین خاطر این مکان تبدیل به یکی از آثار تاریخی و طبیعی لالی شده است. در این بخش از مجله مستر بلیط این غار را به شما معرفی می کنیم، پس برای آشنایی بیشتر با این غار ادامه این مطلب را مطالعه نمائید.
معرفی غار پبده
غار پبده در نزدیکی شهرستان لالی و در ارتفاع 1900 متر در کوه «انبار سفید» قرار گرفته است و در مسیر جاده ای که به آبشارهای کسده می رسد قرار دارد. گفته می شود طول این غار به بیش از ۱۱۴ متر می رسد و به عنوان قدیمی ترین زیستگاه بشر شناخته می شود.
علت نام گذاری این غار به «پبده» طایفه ای با همین نام بوده که در گذشته در این منطقه زندگی می کردند. قدمت این غار به دوران پیش از تاریخ بر می گردد و در حدود 15 هزار سال پیش است و در این دوران افرادی در این غار زندگی می کردند.
کاوش های غار پبده
اولین کاوش هایی که در این غار انجام گرفت در سال 1949 بود که توسط باستان شناس فرانسوی، گیرشمن، انجام گرفت. پس از آن دیگر تحقیقی در این غار انجام نگرفت تا اینکه گروهی از هیئت غار نوردی با کمک فعالین باستان شناسی وارد این غار شدند و ویژگی از این غار را دریافتند. در کاوش های غار پبده ابزارها و سلاح هایی از سنگ های نا صاف از قبیل چکش، پیکان، تیغه و تبر سنگی یافت شده است.
ساختار غار
این غار دارای دو دهانه ورودی است که وجود این دو دهانه باعث شده است گازهای متساعد شده در این غار جع نشوند و این غار برای سکونت مکانی ایده آل باشد. دهانه ورودی اول ابعادی برابر با عرض 5.40 و ارتفاع 3 متر است دهانه دوم که در فاصله ای حدود 6 متر از دهانه اول قرار دارد، عرض و ارتفاعی در حدود 3.10 و 1.10 متر دارد. در فاصله 90 متری از دهانه اصلی در سمت چپ، حفره هوائی وجود دارد که از سقف غار بیشترین ارتفاع را به طول تقریبی ۲۸ متر به خود اختصاص داده است.
این غار در قسمت های مختلفی دارای عرض و ارتفاع متفاوتی است، بیشترین عرض و ارتفاع آن به ترتیب 70.19 و 28 متر است، و کمترین عرض و ارتفاع آن اندازه ای حدود 6 و 2 متر دارد.
از دیگر ویژگی های این غار، وجود یک استراحتگاه حجاری شده به فاصله ۶ متری از دهانه ورودی سمت راست غار و در ارتفاع دو متری با ابعاد سه متر در یک متر است. در طول غار لایهای نرم وجود دارد که محققان پس از بررسی و اندازهگیری متوجه انباشته شدن و فشردگی ۴۰ سانتیمتر کود حیوانی در کف غار شدند.
درون غار سه حفره وجود دارد که امکان حرکت انسان به صورت ایستاده در آن وجود ندارد. این دالان های هوایی مثل سفره های زیر زمینی آبراه محسوب می شوند. از سویی تونل های وسط غار به حفره های کف غار راه دارند.
یک تونل در انتها وجود دارد که دو راه دارد که یکی بعد از دو راهرو بسته می شود و دیگری راه مار پیچ است که بعد از عبور از حفره یی به عرض 70 سانتی متر به علت ریزش سقف و جمع آوری املاح نیمه بسته شده است.
راه های دسترسی به غار پبده
اگر علاقمند به دیدار این غار شدید باید به شهرستان لالی در استان خوزستان سفری داشته باشید تا بتوانید از آن دیدن کنید. این کار هم با خودرو شخصی و هم وسایل حمل و نقل عمومی امکان پذیر است.
شرایط بازدید
بازدید از این غار به صورت رایگان است، ولی تماشای داخل غار بدون امکانات غار نوردی امکان پذیر نیست. همچنین به این نکته توجه داشته باشید که این غار در ارتفاع 1900 متر قرار دارد پس احتیاج است که کوهنوردی نیز داشته باشید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید