باغ ايراني پديده اي فرهنگي، تاريخي، کالبدي در سرزمين ايران است. علاوه براين، باغ ايراني در قالب هاي شکلي و هم زمان معنايي در حيطه هاي ديگري از فنون و هنرهاي ايراني حضور و تأثير چشم گيري داشته است، زمينه هايي نظير قالي بافي، تذهيب، نگارگري، فلسفه اسلامي و غيره که به علت وسعت حضور اين پديده، ناگزير طيف گسترده اي از متخصصان با موضوع باغ ايراني سروکار دارند. باغ های ایرانی نه تنها در ایران بلکه در کل جهان از شهرت ویژه ای برخوردارند و بخش عظیمی از هویت فرهنگی این مرز و بوم را به دوش می کشند. در مناطق مرکزی ایران که دارای آب و هوایی گرم و خشک است، از این باغ های ایرانی به وفور دیده می شود و تعداد زیادی از آنها وجود دارد که دارای شهرت بسیاری نیز هستند. یکی از آنها باغ پهلوانپور در شهرستان مهریز استان یزد و مرکز آن قرار دارد. در این بخش از مجله مستر بلیط به توضیحاتی در مورد این باغ ایرانی می پردازیم و شما را با آن آشنا می کنیم. پس اگر فک می کنید این مبحث می تواند برایتان جالب و جذاب باشد، پیشنهاد می کنیم این بخش را به هیچ عنوان از دست ندهید.
درباره باغ پهلوانپور
شهر مهریز یکی از شهرهای خوش اب و هوا در استان یزد به شمار می رود، که به سبب همین آب و هوای آن می توانید باغ های گوناگونی را در آن مشاهده کنید. یکی از این باغ ها، باغ پهلوانپور نام دارد که مربوط به اواخر دوره قاجاریه است به همراه آب قنات حسن آباد مشیر که در طول سال جاریست و از این باغ نیز می گذرد هر دو این آثار، در سال 2011 در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیدند. این باغ که در محله مزویرآباد در حوزه شهری قرار دارد، نوع خود در استان یزد كمنظیر است و متعلق به یكی از تجار یزدی به نام علی پهلوان پور بود. باغ پهلوان پور یکی از با کیفیت ترین مناظر تولیدی زنده را در خود جای داده است. میوۀ اصلی باغ، انار و درخت زینتی اصلی آن چنار اسـت. علاوه بر انار، میوه های دیگر مانند زردآلو و خرمالو نیز در باغ وجود دارد. از نکات قابل توجه در این باغ وجود یک فضای وسیع میانکرت در جلوی عمــارت است که به عنوان ذخیره گاه آب باران از آن در گذشته استفاده می شده و همزمان در آن درختان انار نیز پرورش می یافته است.
ساختار باغ
در باغ ایرانی المان های مختلفی در معماری آنها وجود دارد، که شامل آب، گیاهان، حصار و سردر باغ، تخت يا شاه نشين و کوشک و عمارت اصلی باغ می شود. آب یکی از اصلی ترين عناصر شکل گيری باغ و شايد بی اغراق مهم ترين و حياتی ترين عنصر آن است. در باغ ايرانی آب نه تنها به منظور آبياری و تغذيه گياهان باغ به کار رفته، بلکه استفاده مفهومی، شاعرانه و هنرمندانه آن زينت بخش فضای باغ بوده است و با حضور خود طراوت، نشاط، حرکت و زيبايی را در آن می آفريند. به طور کلی، گياهان در باغ ايراني با سه هدف کاشته می شوند: ايجاد سايه، استفاده از محصول و تزيين باغ. در باغ ايرانی گياهان همواره به شکل طبيعی استفاده می شده اند. حجم اصلی گياهان متوجه درختان سايه دار و محصول دار است و گل ها و گياهان تزيينی به ميزان کمتری در باغ ها وجود دارند.
از خصوصيات باغ ايرانی محصور بودن آن با ترکيبی از ديوارهای بلند و درختان خاص است که توان مقابله با شرايط آب و هوايی محيط را داشته و بومی منطقه بوده اند. حصار باغ معمولا از خشت خام، ديوار چينه ای گلی يا آجری بوده است که، از دو سوی ورودی، باغ را دور می زند. بيشترين تعداد از باغ های تاريخی ايران براساس طرح قرارگيری کوشک يا پاويون منفرد در ميان باغ باقی مانده است. این باغ نیز دارای بخش های مختلفی است که در بالا توضیحاتی در مورد آنها آورده شد و شامل مواردی همچون برج گلین و فضاهای خدماتی مرتبط با آن در جبهه جنوب شرقی، عمارت زمستان خانه در جبهه غربی، عمارت شربت خانه (كوشك) در بخش مركزی، فضاهای خدماتی (اصطبل، انبار، سرایداری ) و كارگاه ریسندگی و قالیبافی در جبهه جنوبی می شود. این باغ پلانی به صورت مستطیل شکل و با مساحت 5 هکتار دارد که انبوه از درختان میوه مانند انار، بادام، خرمالو و چنار است. در میان باغ حوضی به چشم می خورد که سبب هر چه یزباتر شدن محیط باغ می شود و در ضمن لطافتی خاص به فضای آن می بخشد. از میان این باغ جوی آبی می گذر که آن را می توان از منحصر به فرد ترین ویژگی های باغ دانست.
راه های دسترسی به باغ
برای اینکه بتوانید این بنا را از نزدیک مشاهده کنید باید خود را به شهر مهریز برسانید که این کار با استفاده از اتوبوس امکان پذیر است و خرید بلیط اتوبوس از مستر بلیط بهترین روش به حساب می آید.
بازدید از باغ پهلوانپور
برای بازدید از این بنا باید هزینه ای را به عنوان ورودی پرداخت کنید، لازم به توضیح است که این مکان به هتلی سنتی تبدیل شده است.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید