شهر نوش آباد در نزدیکی کاشان و در شهرستان آران و بیدگل واقع در استان اصفهان قرار دارد. در این شهر زیبا و تاریخی بناهای قدیمی و ارزشمندی وجود دارد که برخی از آن ها در داخل بافت و برخی دیگر در کویر این شهر قرار گرفته اند. از مهم ترین جاذبه های گردشگری نوش آباد می توان مسجد جامع و شهر زیر زمینی نوش آباد اشاره نمود. اگر می خواهید با مسجد جامع نوش آباد بیشتر آشنا شوید تا پایان با مجله مستر بلیط همراه باشید.
تاریخچه مسجد جامع نوش آباد
مورخان با توجه به بررسی هایی که انجام داده اند معتقد هستند که مسجد جامع نوش آباد آران و بیدگل متعلق به دوران پیش از اسلام است. این مکان قبل از ورود اسلام به ایران به عنوان آتشکده مورد استفاده قرار می گرفته اما پس از آن به مسجد تبدیل شده است. در واقع در زمان سلجوقیان بر روی بنای قبلی تغییراتی صورت گرفت و مسجد جامع نوش آباد ساخته شد. این بنا در دوره صفویه نیز مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و به دلیل اهمیت و ویژگی های منحصر به فردی که داشت در سال 1377 نام آن به عنوان یک اثر ملی در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد. در کنار مسجد جامع نوش آباد بناهای دیگری نیز وجود دارد که از جمله آن ها می توان به ساباط، آب انبارو امامزاده اسحاق اشاره نمود.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
مسجد جامع نوش آباد با مساحت 1500 متر مربع از بخش های مختلفی تشکیل شده است. این مسجد صحنی بزرگ، شبستانی وسیع در شرق، دو ایوان بلند در بخش شمالی و جنوبی و … دارد. تنها شبستان فعال مسجد همان شبستان زمستانی و زیبا است که سقفی به صورت طاق چشمه و آجری دارد. علاوه بر این بخش ها رواقی در پشت ایوان شمالی مسجد نیز به چشم می خورد. ایوان جنوبی مسجد جامع دارای طاق هایی بسیار زیبا با کاشی کاری های فوق العاده است و در درون آن کتیبه ای به خط ثلث خود نمایی می کند. در کناره های ایوان نیز تزئینات و کاشی کاری های انجام شده که جلوه صحن مسجد را دو چندان نموده است. مناره ای آجری و زیبا در قسمت شمال غربی مسجد وجود دارد که سبک آجر چینی آن نشان می دهد متعلق به دوره سلجوقیان است. بر روی بدنه این مناره آیه العلم عند الله به خط زیبا معلقی و به صورت آجری به چشم می خورد. علاوه بر این در بخش زیر ماذنه مناره کتیبه ای با طرح زیبا وجود دارد که بر روی آن اسامی خلفای راشدین حکاکی شده است. روی این آجرها به ترتیب نام حضرت محمد (ص)، حضرت علی (ع)، ابوبکر، عمر، عثمان نوشته شده است.
هر یک از این آجرها پس از پخت به صورت هفت و هشت و تکراری در کنار یکدیگر قرار گرفته اند که امروزه بخشی از آن ریخته شده است. این مسجد دارای دو حیاط میانی و شمالی است که حیاط شمالی وسعت بیشتری دارد. افراد باید از این حیاط و دو ایوان پشت به پشت عبور نمایند که بتوانند وارد صحن زیبا مسجد شوند. مسجد جامع نوش آباد دارای سه جفت درب چوبی است که کنده کاری شده و نمای فوق العاده ای به بنا بخشیده اند. در یکی از این درب ها کتیبه ای وجود دارد که متعلق به قرن دوازدهم هجری قمری است. درب های ورودی مسجد در ضلع های جنوب غربی و جنوب شرقی آن قرار گرفته اند. درب جنوب غربی دقیقا در مقابل امامزاده اسحاق ایجاد شده است. البته علاوه بر این دو درب به تازگی دربی فلزی در مقابل آب انبار و ضلع شمال غربی آن ایجاد کرده اند که مردم بتوانند به راحتی به داخل مسجد رفت و آمد داشته باشند. به طور کلی معماری و ساختار این مسجد به حدی زیبا است که نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند. از این رو به شما پیشنهاد می کنیم که اگر با تهیه بلیط اتوبوس قصد سفر به این شهر زیبا را دارید حتما از مسجد جامع نوش آباد این بنا تاریخی ارزشمند بازدید نمایید.
شرایط بازدید از مسجد جامع نوش آباد
بازدید از مسجد جامع نوش آباد در تمامی روزهای سال به صورت رایگان امکان پذیر است. برای بازدید از این بنا به زمانی حدود یک ساعت نیاز است، از این رو گردشگران به راحتی می توانند در کنار سایر جاذبه های گردشگری و تاریخی شهر از آن نیز بازدید کنند وسفری خاطره انگیز و به یاد ماندنی را برای خود رقم بزنند.
آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف
مسجد جامع نوش آباد در استان اصفهان، شهرستان آران و بیدگل، نوش آباد، کوچه شهید میرزاجانی واقع شده است و گردشگران می توانند با استفاده از اتوبوس و تاکسی های درون شهری به آن دسترسی داشته باشند. البته امکان دسترسی و بازدید از این بنا با استفاده از خودرو شخصی و خودرهای اینترنتی مستر بلیط نیز وجود دارد و گردشگران می توانند خودرو خود را در نزدیکی مسجد پارک کنند.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید