نیشابور بعد از مشهد مقدس بزرگترین شهر در استان خراسان رضوی است که ۳۸ کیلومتر مربع مساحت دارد. طبق آخرین سرشماری صورت گرفته نیشابور دارای جمعیتی بالغ بر ۲۶۴۳۷۵ است. این شهر به واسطه اهمیت زیادی که در گذشته های دور کشور عزیزمان داشته دارای آثار تاریخی و باستانی فراوانی است. یکی از مکان های تاریخی نیشابور که به عنوان جاذبه توریستی نیز می توان از آن یاد کرد مسجد جامع نیشابور است. در ادامه می خواهیم اطلاعات بیشتری را در مورد مسجد جامع نیشابور در اختیار شما عزیزان قرار دهیم بنابراین با مجله مستر بلیط همراه باشید.
تاریخچه مسجد جامع نیشابور
این مسجد در مقایسه با سایر مساجد نیشابور دارای مساحت بیشتری است. مسجد جامع نیشابور یکی از کهن ترین اثر به جا مانده از دوره تیموریان به شمار می آید که به دست علی کرخی فرزند بایزید کرخی احداث شده است که بعد از فوت آن پهلوان، وی را در همان مسجد دفن کردند. مسجد جامع نیشابور که در سال ۸۹۹ قمری بنا شده است پس از انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷ تبدیل به محل برگزاری نماز جمعه، سخنرانی و منبر رسمی این شهر شد و اولین سخنرانی سیاسی در سال ۱۳۵۹ در این مسجد صورت گرفت. بنابراین می توان گفت که به واسطه اهمیت فراوان این مسجد از نظر تاریخی – مذهبی بعد از هر آسیبی به سرعت بازسازی شده است.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
مسجد جامع نیشاپور از مهم ترین بناهای تاریخی و ارزشمند این شهر است که همانطور گفته شد قدمت آن به دوره تیموریان باز می گردد. در این مسجد چندین کتیبه وجود دارد که حاوی اطلاعات مفیدی در مورد مسجد هستند. متن یکی از کتیبه ها که به خط ثلث نوشته شده بیان گر آن است که مسجد در زمان صفویه بازسازی و مرمت شده است. البته در زمان عباسقلی خان بیات در سال 1126 هجری قمری نیز بار دیگر مسجد جامع نیشاپور مورد بازسازی قرار گرفته است.
ساختمان مسجد
در ساخت این مسجد مصالح مختلفی به کار رفته است که از عمده ترین آن ها می توان به آجر اشاره نمود. مسجد جامع دارای بخش های مختلفی است اما آنچه که در نگاه اول نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند ایوان مرکزی و بلند آن است. علاوه بر این وجود نداشتن مناره و گنبد در این مسجد نیز عامل دیگر جذابیت آن محسوب می شود، که موجب متمایز شدن آن با سایر مساجد شده است. به طور کلی می توان گفت مسجد جامع نیشاپور سه درگاه، پنج کتیبه و چهار ایوان دارد. مسجد جامع نیشابور مساحتی معادل 7083 متر مربع دارد که از این میزان 4377 متر مربع به زیر بنا مسجد اختصاص داده شده است. این مسجد صحنی زیبا دارد که دقیقا در وسط آن حوض آبی خود نمایی می کند. این مسجد چهار ایوان دارد که بلند ترین ایوان آن با ارتفاع 19.5 متر در ضلع جنوبی مسجد واقع شده است.
در گذشته در این ایوان گلدسته هایی وجود داشت که با گذشت زمان و تعمیرات صورت گرفته این گلدسته ها کاملا از بین رفتند. مسجد جامع نیشابور چند درب دارد که درب اصلی در سمت شمالی آن واقع شده است. سردر این ورودی دارای مقرنس کاری های خیلی زیبایی است. در دو طرف این سر در دو کتیبه به چشم می خورد که متعلق به زمان شاه عباس اول هستند. با عبور از این درب هشتی به چشم می خورد که یک زیر زمین در بخش چپ آن واقع شده و بسیار مهم است. محراب مسجد نیز در مرکز دیواره جنوبی قرار دارد که دارای طاق نمای خیلی زیبایی است. برای تزئین این طاق نما کاشی های سفید و آبی خیره کننده ای به کار رفته است. این مسجد نیز همانند سایر مساجد دارای شبستان هایی است که در چهار طرف مسجد قرار گرفته اند. این شبستان ها سقف ها و ستون هایی ساخته شده از جنس آجر دارند که معماری بی نظیر آن نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند.
معماری مسجد جامع نیشابور
با توجه به اینکه مسجد جامع نیشابور در دوره تیموریان ساخته شده، سبک معماری آن نیز برگرفته از معماری آن دوره تاریخی است. در این سبک معماری مساجد دارای چهار ایوان با ارتفاع زیاد هستند که تزئینات بسیار خیره کننده ای بر روی آن ها به کار رفته است. از جمله مصالح تزئینی که در ساخت این مسجد به کار رفته اند می توان به کاشی کاری های معرق و هفت رنگ، کتیبه هایی به رنگ طلایی با خط نسخ، ثلث و … اشاره نمود. ویژگی های منحصر به فرد و قدمت این مسجد موجب شده است که نام آن در سال 1317 هجری شمسی در فهرست آثار ملی ایران قرار بگیرد و به یکی از مهم ترین جاذبه های گردشگری و تاریخی این شهر تبدیل شود. به شما پیشنهاد می کنیم که اگر با تهیه بلیط اتوبوس نیشابور به این شهر زیبا و تاریخی سفر کردید حتما از این بنای ارزشمند بازدید نمایید.
شرایط بازدید از مسجد جامع نیشابور
بازدید از مسجد جامع نیشابور این بنای تاریخی زیبا و مهم در تمامی روزهای سال امکان پذیر است و گردشگران می توانند به صورت رایگان به تماشای آن بروند. بازدید از این مجموعه به زمانی حدود 1 الی 2 ساعت نیاز خواهد داشت.
آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف
مسجد جامع نیشابور در استان خراسان رضوی، نیشاپور، خیابان امام خمینی واقع شده، از این رو دسترسی به آن به راحتی امکان پذیر است. گردشگران می توانند با استفاده از تاکسی ها و اتوبوس های درون شهری به این مسجد دسترسی داشته باشند. همچنین با استفاده از خودروهای شخصی و خودروهای اینترنتی مستر بلیط نیز می توان به بازدید مسجد جامع نیشابور رفت.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید