سفر فعالیتی لذت بخش است که اگر به مقصدی متفاوت بروید هیجان انگیز تر هم می شود. هدف از سفر می تواند برای هر فردی فرق داشته باشد. بسیاری از افراد به دنبال هیجان به سفر می روند بنابراین ترجیح می دهند به مکان های نا شناخته سفر داشته باشند. برخی برای آرامش به سفر می روند به همین خاطر این افراد مکانی دور از هیاهوی شهرها را انتخاب می کنند.
بسیاری نیز به دنبال شناخت تمدن ها و تاریخ گذشتگان هستند پس به شهرهایی با تاریخ و تمدن کهن سفر می کنند و از آثار تاریخی آن دیدن می کنند. یکی از شهرهائی که می تواند مقصد این افراد باشد شیراز است. شیراز شهری است پر از آثار تاریخی که از تماشای آنها سیر نمی شوید. شهری با باغ های رنگارنگ که در هر فصل از سال که به بازدید از آنها بپردازید تصویری متفاوت برای شما به نمایش گذاشته می شود. در ادامه این بحث در مجله مستر بلیط شما را باغ زیبای نارجستان قوام آشنا می کنیم.
معرفی نارنجستان قوام
بدون شک یکی از بهترین و معروف ترین باغ های شیراز و ایران باغ نارنجستان قوام است که از یک باغ بزرگ و کاخی در وسط آن تشکیل شده است و در قلب شهر در خیابان لطف علی خان زند و درست در کنار خانه زینت الملوک قرار دارد.
این باغ و عمارت زیبا در قرن یازدم هجری شمسی ساخته شده است زمانی که سلسله قاجار بر ایران حاکم بودند. خاندان قوام یکی از خانواده های سرشناس شیراز بودند که در محله بالا کفت زندگی می کردند. در سال 1252 قوام السلطنه فرماندار استان فارس شد و وی تصمیم گرفت خانه و باغی دیدنی را در این منطقه بنا کند.
علی محمد خان قوام الملک ساخت این باغ را در سال 1257 آغاز کرد و میرزا محمدرضا خان، نوه نخستین قوام الملک و پدربزرگ قوام در سال 1300 کار را به پایان رساند. این بنا یک بار توسط ابراهیم قوام احیا و با آینه، نقاشی، کاشی کاری و کار گچ تزئین شده است. این باغ یک شاهکار معماری دوره قاجار است.
ساختمان نارنجستان مکانی بوده است که مردم عادی به اهداف اداری به آنجا می رفتند و جلسات عمومی و همچنین جلسات بین بزرگان و اشراف قاجار در آنجا برگزار می شد. آنها به دلیل داشتن درختان نارنج بسیار عالی، این مکان را نارنجستان نامیدند، درخت نارنج قسمت جدا نشدنی هر باغ در شیراز است.
در سال 1345، دانشگاه شیراز صاحب این مکان شد و بین سالهای 1348 – 1358 یک انستیتوی آسیایی تحت نظر استاد پاپ، یک متخصص آمریکایی در هنر ایران، از این باغ به عنوان پروژه تحقیقاتی خود استفاده کرد. سرانجام، در سالهای اخیر زیرزمین قسمت شمالی این ساختمان به موزه تبدیل شد و می توانید اشیاء اهدایی جالب از طرف پاپ را در این موزه بیابید.
معماری نارنجستان قوام
نارنجستان قوام یکی از بهترین نمونه های هنرهای فارسی است. نه تنها از هفت تکنیک معماری ایرانی (اُرُسی، گوشواره، پنجدری، پیش طاق، لتهسر، سردر، هشتی) در این بنا استفاده شده بلکه باغ و کاخ تقارن کامل دارند. مجموعه نارنجستان توسط صنعتگران شیراز در بیش از 3500 متر مربع زمین با مساحت ساختمان 940 متر مربع در دو بال شمالی و جنوبی ساخته شده است. قسمت جنوبی توسط خادمان مورد استفاده قرار می گرفته و به زیبایی با گچبری تزئین شده است.
ورودی اصلی باغ به سمت جنوب در امتداد محور اصلی ساختمان و به یک راهرو هشت ضلعی باز می شود که نمای آن با آجر تزئین شده است. یک لوح از سنگ مرمر در بالای ورودی وجود دارد که روی آن آیات قرآنی به همراه اشعار آسوده شیرازی درباره بنیانگذار باغ و تاریخ ساخت آن نوشته شده است. در دو طرف قسمت پایینی ورودی دو سرباز قاجار دیده می شود که اسلحه های خود را نگه داشته اند.
درب ورودی از جنس چوب بوده و روکش شده است. سقف راهرو هشت ضلعی با آجر و کاشی تزئین شده و مانند ستاره ها شکل گرفته است. برای سفر به شیراز و بازدید از این باغ زیبا می توانید بلیط اتوبوس شیراز را از مستر بلیط تهیه کرده و سفری خارق العاده را تجربه کنید.
بال شمالی دارای دو طبقه است و شامل یک ایوان با دو ستون سنگی که با دربها و پنجره های منبت کاری شده و شامل یک سقف چوبی با آینه کاری به همراه نقاشی ها ساخته شده است و از جمله شاهکارهای معماری دوره قاجار می باشد. در اطراف سالن آینه اصلی چندین اتاق به صورت متقارن وجود دارد.
شما می توانید سربازان هخامنشی، شیرها، مقبره ها و تصاویر جنگیدن با موجودات اساطیری را ببینید که از تابلوهای حکاکی شده در تخت جمشید بر روی کاشی ها و نقاشی های رنگارنگ الهام گرفته شده است. قدم زدن در باغ و نگاه کردن به این طرح ها می تواند یک روز از وقت شما را بگیرد. کف ایوان با کاشی های سفید و آبی به روشی زیبا پوشانده شده است و گچ کاری جذاب دیوارهای ایوان را پوشانده است.
این بنا دو متر بالاتر از حیاط قرار دارد و عمدتا از آجر ساخته شده است. سقف آن با نقاشی های زیبا در رنگ های گرم و طرحهای متنوع پوشانده شده است. در خارج از ساختمان می توانید نقش برجسته ای از سربازان هخامنشی، شیرها، مقبره ها و تصاویر جنگی با موجودات اساطیری را ببینید که از کنده کاری های موجود در تخت جمشید الهام گرفته اند. یک حوض سنگی علاوه بر درختان نخل و نارنج نیز روبروی ساختمان قرار دارد.
جاذبه های تاریخی اطراف نارنجستان
بیشتر جاذبه های اصلی این شهر نزدیک به این خانه تاریخی واقع شده است. می توانید در مسیر خود در خانه زینت الملک، مسجد نصیرالملک، شاه چراغ و مجتمع زندیه که شامل ارگ کریم خان، حمام، مسجد و بازار وکیل است قدم بزنید و از جاذبه های فوق الذکر در شیراز دیدن کنید. نزدیک ترین جاذبه خانه زینت الملک است که در کوچه کنار این جاذبه واقع شده است و یک موزه زیبا و مملو از مجسمه های مومی از روشنفکران ایران در دوره زمانی مختلف ایران در آن وجود دارد. این خانه که متعلق به دختر قوام الملک بوده است از طریق یک تونل زیر زمینی به این مکان راه دارد.
راه های دسترسی به نارنجستان قوام
همانطور که قبلا اشاره شد برای دسترسی به این باغ باید به خیابان لطفعلی خان زند بروید. اگر قصد استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی را دارید می توانید از تاکسی، اتوبوس ومترو برای رسیدن به این مکان استفاده کنید. اگر از مترو استفاده کنید باید در ایستگاه کاوه که نزدیک ترین ایستگاه به این مکان می باشد از قطار پیاده شده و مقداری از مسیر را به وسیله تاکسی و یا پیاده بپیمائید. اگر پیاده به این به مکان بروید حدود 15 دقیقه در راه خواهید بود.
بازدید از نارنجستان قوام
برای بازدید از این مجموعه می توانید در ساعات 8 تا 13 و 15 تا 19 به آن مراجعه کنید، ولی هر روز هفته درب آن به روی بازدید کنندگان باز می باشد. هزینه ورودی برای بازدیدکنندگان ایرانی و خارجی متفاوت می باشد. گردشگران داخلی سه هزار تومان و گردشگران خارجی 20 هزار تومان باید بپردازند.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید