کوه چنار یکی از شهرستان های استان فارس محسوب می شود که مانند بسیاری دیگر از بخش ها و شهرستان های این استان از قدمت بالایی برخودار است. مرکز آن شهر قائمیه یا چنارشاهیجان نام دارد که در غرب استان فارس واقع شده است. شهر قائمیه در تقاطع محور مواصلاتی استان‌های فارس، بوشهر، خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد و به عنوان ارتباط دهنده مرکز ایران با بوشهر و همچنین جنوب ایران با خوزستان شناخته می شود. شهر قائمیه دارای طبیعتی سرسبز و آب و هوایی معتدل و مناسب است که در کنار آثار تاریخی موجود در این شهر، آن را تبدیل به یکی از مقاصد اصلی گردشگری ایران کرده است. در این شهرستان می توانید آثار تاریخی مختلفی مانند  دو قبرستان بزرگ، مخروبه یک دژ، آسیاب‌های آبی، برکه، قنات‌های دشت گورک و نقش ‌برجسته تنگ قندیل را بیابید. بیشتر آثار تاریخی به جای مانده در این شهرستان از دوران ساسانی باقی مانده اند و دلیل آن اهمیت این منطقه در دوران ساسانی است. در این بخش از مجله مستر بلیط اطلاعاتی در مورد نقش ‌برجسته تنگ قندیل را گردآوری کرده ایم تا در صورتی که برای دیدن آن رفتید اطلاعات جامعه ای در مورد آن داشته باشید و بازدیدی با کفیت تر را تجربه کنید.

معرفی نقش ‌برجسته تنگ قندیل

معرفی نقش ‌برجسته تنگ قندیل

یکی از آثار تاریخی که می توانند راهنمای بسیاری خوبی برای ما باشند تا با سرنوشت و نحوه زندگی گذشتگان آشنا شویم، نقش برجسته ها هستند. این آثار تاریخی اکثرا در کوه ها توسط بزرگان و پادشاهان حکاکی می شدند و اغلب صحنه ای باشکوه را به تصویر می کشیدند. این آثار تاریخی را می توانیم برابر با عکس  های امروزی بدانیم با این تفاوت که عمر و دوام آنها بیشتر از عکس ها هستند به طوری بیشتر آنها بیش از هزاران سال با کمترین تغییر باقی مانده اند. نکته ای که می توان در مورد نقش برجسته ها گفت این است که این ساخت این آثار در دوران ساسانیان بیشترین طرفدار را داشته است و در بسیاری از بخش های استان فارس می توان از این دست آثار را، که بر کوه های مختلف حکاکی شده اند، دید. یکی از این آثار را می توان در شهرستان کوه چنار و در 8 کیلومتری شهر قائمیه یافت که با نام نقش ‌برجسته تنگ قندیل شهرت دارد. این نقش بر جسته در روستا قندیل قرار گرفته است و نمایی از ازدواج شاپور اول ساسانی با ملکه آذر آناهید را نشان می دهد. این اثر با توجه به اینکه دارای اهمیت زیادی است در لیست آثار ملی ایران قرار دارد که در سال 1380 این کار را انجام گرفته است.

تاریخچه نقش برجسته تنگ

تاریخچه نقش برجسته تنگ

کریم رزمجویی، یکی از ساکنان روستای قندیل، برای اولین بار در مورد این نقش برجسته گزارشی را در سال ۱۳۴۹ (۱۹۷۰ میلادی) به ادارهٔ فرهنگ و هنر شیراز فرستاد،  پس از آن در سال ۱۳۵۰ (۱۹۷۱ میلادی) علی‌اکبر سرفراز، رئیس وقت هیئت باستان‌شناسی کازرون، با چاپ مقاله‌ای این اثر را به همگان شناساند. پژوهشگران براین باورند که نقش ‌برجسته تنگ قندیل چه در فرم و تراش و چه در محتوا، از جمله نفیس‌ ترین و باارزش‌ ترین نقش های تاریخی ایران به شمار می آید زیرا علاوه بر روایت تاریخی که توسط این نقش برجسته نشان داده شده است؛ می‌توان آن را در ردیف انگشت ‌شمار نقوش باستانی ایرانی قرار داد که تصویری از یک زن ایرانی با پوشش مخصوص به خود در آن حک شده است. گفته می شود که این نقش برجسته از لحاظ سبک شناسی و فرم بدن به نقش برجسته نقش رستم شباهت دارد و احتمالاً در سال ۲۷۶ و ۲۷۷ میلادی ساخته شده است.

ساختار نقش ‌برجسته تنگ قندیل

نقش برجسته تنگ قندیل کازرون در موقعیتی خاص و در دامنه کوه و در حوزه آبریز قرار گرفته است. نقش برجسته تنگ قندیل بر روی قطعه سنگی بزرگ به طول ۲۷۵ سانتی متر و ارتفاع ۲۲۰ سانتی متر حک شده است. همانطور که در قسمت قبل گفتیم، نقش برجسته ها اکثرا در کوه ها ایجاد شده اند و صحنه ای مهم از زندگی بزرگان را نشان می دهند. این نقش برجسته نیز صحنه ای از ازدواج شاهپور ساسانی اول با ملکه آذر آناهید، که با نام ملکه ملکه ها شهر داشت، را به تصویر می کشد. در این نقش برجسته شما می توانید ملکه آذر آناهید و شاهپور اول را ببینید که رو به روی هم ایستاده اند و در پشت سر شاهپور اول هم موبد موبدان (کرتیر) دیده می شود.

اگر می خواهید به شهر قائمیه سفر کنید می توانید اتوبوس را به عنوان وسیله سفر انتخاب کنید و برای خرید بلیط اتوبوس می توانید از مستر بلیط استفاده کنید.

ساختار نقش ‌برجسته تنگ قندیل

راه های دسترسی به نقش ‌برجسته قندیل

این اثر در شهرستان کوه چنار و روستای قندیل در فاصله 8 کیلومتری از قائمیه، مرکز شهرستان کوه چنار، قرار دارد. می توانید برای رفتن به این روستا از خودرو شخصی و یا وسایل حمل و نقل عمومی که از قائمیه به این روستا می روند استفاده کنید.

بازدید از نقش ‌برجسته تنگ قندیل

دیدن این اثر تاریخی بدون هزینه امکان پذیر است و در زمان تماشای آن نیازی نیست هزینه ای پرداخت کنید. تنها نکته ای که باید قبل از رفتن به محل در خاطر داشته باشید این است که نقش برجسته در بالای کوه قرار دارد و بالا رفتن از کوه کمی دشوار است و بهتر است کفش و لباس مناسب به همراه داشته باشید.

اشتراک‌گذاری

یک نظر

  1. ناصر علایی پاسخ

    سلام و درود
    ممنون از اطلاع رسانی درباره این اثر… فقط نکته اینکه در مورد دسترسی به آن نوشتید که بالای کوه و مسیر آن دشوار هست باید عرض شود که نزدیک روستا هست و در مسیر باغ ها و اصلا راه آن دشوار نیست و در کوه هم نیست و نیاز به هیچگونه امکانات مثل کفش و … هم ندارد و حتی با خودرو تا کنار آن میتوان رفت !

  2. داریوش پاسخ

    سلام هیچگونه دشواری داخل مسیر نیست حتی با خودرومیتوان تا نزدیک اثار باستانی رفت

  3. تابش پاسخ

    سلام. با تشکر از شما بابت اطلاع رسانی درباره این سنگ نگاره. نکته اینکه این اثر بالای کوه نیست و داخل دره تنگ قندیل قرار دارد و با خودرو شاسی بلند تا کنار اثر میشه رفت و با خودرو سواری تا نزدیکای اثر(با فاصله حدود بیست دقیقه پیاده روی معمولی تا اثر) میشه رفت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *