اصفهان شهر پرآوازه ایران گنجینه عظیمی را در دل خود پنهان کرده است. هر کس یکبار که به این شهر سفر کرده باشد مطمئنا برای سفرهای بعدی خود هم برنامه ریزی هایی را دارد. برای آشنا شدن با مکان های تفریحی و تاریخی این شهر باید به بازدید از آن ها بپردازید. یکی از بهترین مکان ها برای گردشگران موزه های تزئینی اصفهان است که آن را با عنوان عمارت رکیب خانه می شناسند.
این موزه اثرهای مختلفی را درون خود جای داده است که بازدید از آن ها خالی از لطف نیست. زمانی که تصمیم گرفتید برای بازدید از این موزه راهی اصفهان شوید می توانید با مراجعه به مجله مستر بلیط تمامی اطلاعات مورد نیاز خود را به دست آورید.
تاریخچه موزه های هنرهای تزئینی
جایی که موزه هنرهای تزئینی اصفهان در آن قرار گرفته است یکی از ارزشمند ترین بناهای اصفهان به شمار می رود. عمارت رکیب به قرن 11 هجری بر می گردد که در نزدیکی بناهای تاریخی این شهر واقع شده است. عمارت مذکور در زمان حکومت شاه عباس اول ساخته شده است.
با توجه به اسم عمارت و نوشته هایی که از زمان حکومت صفویان به جای مانده است می توان گفت از این عمارت برای نگهداری لوازم مخصوص سوارکاری استفاده کرده اند. با پایان حکومت صفویان عمارت رکیب هم از رونق افتاد و خالی شد. بعد از گذشت چندین سال در زمان حکومت قاجاریان این بنا را بازسازی کردند و به محل زندگی میرزا ظل السطان تبدیل شد.
در زمان حکومت پهلویان از رکیب خانه به عنوان اداره آمار و ثبت احوال شهر اصفهان استفاده شده است. در عصر حاضر و با پیروز شدن انقلاب بنا را بازسازی نمودند و در سال 1375 از آن به عنوان موزه هنرهای تزئینی بهره برداری به عمل آمد.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
عمارت رکیب خانه دقیقا مانند بناهای قدیمی است. به این صورت که دارای یک حیاط زیبا و دوست داشتنی است و دور تا دور حیاط را اتاق هایی احاطه کرده اند. در طرف راست حیاط می توان برجی را مشاهده کرد که از آن به عنوان عمارت کلاه فرنگی استفاده کرده اند. دل انگیز ترین قسمت این عمارت شاه نشین آن است که معماری و گچ بری های بی نظیری دارد.
در این موزه بیش از سه هزار وسایل قدیمی و تاریخی گران بها وجود دارد که آن ها را در غرفه هایی قرار داده اند و تمام مردم می توانند به دیدن آن ها بپردازند. در این موزه کتابخانه ای تخصصی قرار دارد. موزه هنرهای تزئینی به هفت بخش تقسیم می شود که شامل: آثار لاکی، و روغنی، اثرهای چوبی، خط و کتاب، سفال گری ها، نگارگری، آثار فلزی، آثار چوبی و دست بافته های سنتی می شود.
اسم هایی که برای بخش های مختلف موزه انتخاب کرده اند با موضوعات هماهنگ است، به عنوان مثال در قسمت نگار گری می توان سبک ها و شیوه های نگارگری ایرانی، تابلو های ارزشمند و مینیاتوری تبریز و اصفهان را قرار داده اند و در قسمت خط و کتابت اثرهایی از خشنویسی ، آیات قرآنی، احادیث، دعاها و … وجود دارد.
در این موزه برنامه هایی مثل همایش ها، گردهمایی ها، نشست های علمی، سخنرانی ها و … برگزار می شود. برای بازدید از آثار هنری موزه معاصر اصفهان می توانید به سایت معتبر مستر بلیط مراجعه نمایید و بلیط مورد نیاز خود را خریداری کنید.
آثار لاکی و روغنی: در این بخش از موزه اثرهایی مثل جای طومار، قاب های آیینه، سرچسبدان، قلمدان، اشایاهای مذهبی، جلد آلبوم و …. قرار دارد. که یادگاری هایی از استاد صادق، میرزا بابای شیرازی سمیرمی، آقا نجفعلی اصفهانی، فتح الله شیرازی و … است. این آثار با نقش هایی مثل شکارگاه، سر ترنج، مرغ تک چهره، صورت سازی و … ساخته شده اند.
خط و کتابت: دومین بخش از موزه هنرهای تزئینی خط و کتابت است که انواع قرآن های قدیمی و ارزشمند، حدیث ها، کتاب های اشعار و اعدیه در آن قرار گرفته است. این اثر ها از استادانی مثل شفیع تبریزی، میر عماد، یزدی و … است. جلد های چرمی به شیوه هایی مثل معرق، سوخت لاک، روغن مرصع، ضربی و … درست شده است.
این اثر را در سده های گذشته توسط استادانی مثل محمد صادق خوانساری، میر علی هروی، محمد علی اصفهانی، وصال شیرازی و … نوشته شده اند. کتاب های زاد العماد که محمد هاشم لولوی اصفهانی آن را نوشته است، کلیات سعدی، دیوان مصور امیر علیشیر از دیگر اثر های این بخش هستند.
استادان خشنویسی بزرگ مثل: منشی گنابادی، هروی، سلطان علی مشهدی، میر علی، ابوتراب، شاهزاده بهرام صفوی، میراز کوچک و … نوشته هایی را از خود داشته اند که در این موزه نگه داری می شود.
آثار چوبی: در این قسمت از موزه هنرهای تزئینی می توان آثار نفیسی از چوب را مشاهده نمود که به صورت خاتم سازی، منبت کاری، مشبک و معرق ساخته شده اند. نقش های زیبای اسلیمی و قاب های آیینه منحصر به فردی که توسط زین العابدین خوانساری ساخته شده است را می توان مشاهده کرد.
نگار گری: در این موزه می توان مجموعه بی نظیری از نگارگری ایرانی را مشاهده کرد. مینیاتور های اصفهانی، هرات، تبریز و نگارگری های تک چهره ای که در زمان قاجار انجام شده است. مقاله ادبی و حماسی و نیایش را در این مجموعه در معرض دید قرار داده اند. تابلوی چوگان که اثری از حاج میرزا آقا امامی به شیوه معرق مینیاتوری روی چرم ساخته شده است.
یکی از آثار این بخش که قابل نمایش است، تابلوی منحصر به فردی از زین العابدین و ده 10 هجری قمری ترسیم شده است به شاه عباس اول تقدیم شد و آن را در موزه هنرهای تزئینی نگهداری کرده اند.
آثار فلزی: آثاری که در این بخش قرار دارد شامل: طلا، نقره، کمربند، قاب دعا، انواع قوطی، قفل و قلمدان، سر قلیان، انفیه دان، آفتابه، لگن، جام چهل کلید، ملیله و قلم زنی، ریخته گری، عود سوز، باروت دان، قیچی، خنجر و … در این موزه مشاهده می شود.
دستبافته ها: در این بخش بیشتر اثرهای مربوط به زمان قاجاریان را قرار داده اند. این آثار در مراکز مهم بافندگی مثل اصفهان، یزد، کاشان و کرمان قرار دارد. ترمه، انواع زری، مخمل، شال، تافته و … که همگی به شکل لباس، کیسه پول، سفره قند، جای شانه، قلمدان، جای تربت، چارقد، سجاده، پرده و … ساخته شده اند.
سفال و چینی: کریستال های تراش کاری شده، انواع شیشه، که مربوط به قرن 6 قمری می شوند و لیوان های شربت خوری همگی از آثاری هستند که در بخش سفال موزه قرار دارند.
شرایط بازدید
موزه ها یکی از آثاری هستند که درون تمامی شهرهای ایران وجود دارد و به حفظ آثار قدیمی و ارزشمند کمک می کنند. بسیاری از افراد علاقه مند به دیدن اشیاهای قدیمی هستند. شما هم اگر دوستدار تاریخ هستید می توانید هنگام راهی شدن به سوی اصفهان از این موزه بازدید نمایید. برای وارد شدن به موزه باید هزینه ای را پرداخت نمایید.
راه های دسترسی به موزه های هنرهای تزئینی
هنگام مسافرت شما می توانید از طریق ماشین های شخصی خود سفر خود را طی نمایید و به مقصد نهایی خود برسید. استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی هم در سفرها بسیار طرفدار دارد. بسیاری ممکن است دوست داشته باشند با استفاده از قطار از زیبایی مسیر پیش روی خود لذت ببرند و تجربه مناسبی را در ذهن خود هک نمایند، بنابراین می توانند با مراجعه به سایت مستر بلیط اقدام به خرید بلیط هواپیما اصفهان نمایند.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید