میراث فرهنگی هر کشور یکی از اساسی ترین ارکان تحکیم هویت، ایجاد خلاقیت و خودباوری ملت هاست و از بزرگ ترین گنجینه هایی است که هر ملتی می تواند از آن برخوردار باشد. این میراث، نقش بسیار مهمی در بخش های مختلف حیات یک جامعه از ایجاد هویت و تمایز بخشی گرفته تا نقش اقتصادی و درآمدزایی ایفاء می کند. امروزه بخشی از این میراث فرهنگی در موزه ها نگهداری می شود که به عنوان جاذبه گردشگری نیز شناخته می شوند. تاریخ موزه ها و نهاد موزه در طی اعصار، پیوند نزدیکی با تاریخ جامعه و سیر تکامل دانش دارد. در واقع، هر موزه ای اثر یک یا چند بنیانگذار است، جمعیت مشخصی را مخاطب قرار می دهد و بر یک یا چند رشته از علوم متکی است. ذوق و سلیقه و علاقه به جمع آوری اشییاء، بدون تردید از گذشته های بسیار دو با اسنان همراه بوده است. در عصر نوسنگی، انسان مجموعه هایی از صدف ها و گوش ماهی ها، سنگ ریزه ها و استخوان حیوانات را که برای تزئین البسه می توانستند مفید باشند، گردآوری می کرده است. امروزه در ایران موزه های متعددی وجود دارد که در شهر های مختلف گسترده شده اند و یکی از این موزه ها، موزه هگمتانه در همدان به شمار می رود.

معرفی موزه هگمتانه

معرفی موزه هگمتانه

همدان یکی از استان های تاریخی ایران به شمار می رود که از سمت شمال به استان‌های زنجان و قزوین، از سمت جنوب به استان لرستان، از سمت شرق به استان مرکزی و از سمت غرب به استان‌های کردستان و کرمانشاه محدود می شود. مرکز این استان شهر همدان به شمار می رود که به نوبه خود از قدمتی بالا برخوردار است و در آن می توان جاذبه های گردشگری متنوعی را یافت که یکی از آنها موزه هگمتانه محسوب می شود. در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد این موزه اطلاعاتی را گردآوری کرده ایم که با شما به اشتراک می گذاریم. در این موزه آثار یافت شده از تپه هگمتانه نگهداری می شود و در کنار این سایت قرار دارد. این موزه یکی از قدیمی‌ترین موزه‌های همدان به شمار می آید و آثاری از هزاره اول پیش از مسیح تا دوران اسلامی در این موزه نگهداری می‌شود. موزه هگمتانه در مرکز مجموعه فرهنگی شهر باستانی هگمتانه و جنب گودال معروف فرانسوی ها قرار دارد، ساختمان این مکان که پیشتر مدرسه پرورش نامیده می‌شد. موزه هگمتانه در حدود سال‌ ۱۳۲۰ به عنوان مدرسه پرورش فعال بود که در واقع به امر پژوهش و تحقیق‌های باستان شناسی می‌پرداخت. پس از بیشتر شدن اشیاء کشف شده و تغییر سیاست ‌های دولت از این مکان به عنوان محلی برای نگهداری آثار به دست آمده استفاده شد. ولی پس از انقلاب و با پایان جنگ، فضای داخلی این مدرسه تغییر داده شد و برای نگهداری اشیاء تاریخی به عنوان موزه آماده گردید، که سرانجام در ۱۳۷۳ این موزه افتتاح شد.

بخش های مختلف و اشیاء موجود در موزه

بخش های مختلف و اشیاء موجود در موزه

این موزه دارای یک سالن اصلی، دو راهرو و یک سرسرای نسبتا بزرگ است، همچنین در این مکان محلی برای عکاسی و مرمت اشیاء در نظر گرفته اند. همانطور که در بخش های قبل هم اشاره کردیم در این موزه اشیائی که از تپه هگمتانه یافت شده است نگهداری می شود، به طوری که برخی از این اشیاء در حدود 3500 سال قدمت دارند. اشیاء موجود در موزه را می توان بر اساس تاریخ آنها دسته بندی کرد که قدیمی ترین آنها متعلق به هخامنشی، ساسانی و اشکانی هستند و شامل ظروف سفالی قدیمی مانند کوزه و خمره و ظروف شیشه‌ای و مجسمه‌های گلی و تابوت‌ها می شود. دسته دیگر به دوران اسلامی بر می گردد که حوض آبنما، قوچ سنگ و خمره سنگ برخی از این اشیاء به شمار می روند. دسته بندی دیگری نیز برای این اشیاء در نظر گرفته می شود که شامل تخصصی و استانی می شود. مهر شیشه‌ای با نقش نیایشگر، مهرهایی از جنس استخوان مربوط به دوران هخامنشی، سرپیکان‌ها و پیکره‌های انسانی و کتیبه‌های به خط میخی اشیائی هستند که در دسته بندی تخصصی قرار می گیرند. در قسمت استانی هم اشیائی مانند نسخ خطی تابوت‌های سنگی و سفالی مربوط به دوران اشکانی و اسلامی نگهداری می شوند.

راه های دسترسی به موزه

راه های دسترسی به موزه

برای اینکه به این موزه بروید می توانید بلیط هواپیمای همدان را به صورت آنلاین خریداری کنید و به این شهر بروید. برای اینکه به این موزه دسترسی داشته باشید می توانید از وسایل نقلیه عمومی کمک بگیرید و به سمت این محل حرکت کنید. این موزه در بلوار ایثار قرار دارد و در ضلع جنوبی میدان هگمتانه واقع شده است.

بازدید از موزه هگمتانه

این موزه همه روز باز است تنها روزی که نمی توانید به دیدن آن بروید دوشنبه است. همچنین باید به خاطر داشته باشید که در ساعات اداری به این مکان مراجعه کنید. مدت زمانی که نیاز دارید از بخش های مختلف آن دیدن کنید در حدود دو الی سه ساعت می شود. این مکان از پیشنهادهای ویژه مستر بلیط برای دیدار است.

اشتراک‌گذاری
Author image
ashja
ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید