آیا تاکنون از خانه معظم الملک میرپنج بازدید کرده اید؟ خانه های قدیمی به جای مانده در ایران اکثرا متعلق به دوران قاجار هستند. در زمان قاجار، که زمان گذر سنت به مدرنیته در ایران محسوب می شود، خانه هایی با معماری های خاصی ساخته می شد.
این خانه ها، که بیشتر متعلق به قشر ثروتمند و سرشناس جامعه بودند، وسعتی بالا داشتند که به صورت عمارتی در یک باغ بزرگ ساخته می شدند. عمارت ها اصولا دارای تزئینات و ریزه کاری های ویژه بود که باعث تماشایی شدن و شهرت آنها می شد.
مصالحی که برای ساختشان به کار می رفت بر حسب اقلیم هر منطقه فرق داشت و بیشترین تفاوت در بین این خانه ها را می توان در مصالحشان دید. در هر شهری از ایران حداقل یکی از این خانه های تاریخی وجود دارد و چادگان که یکی از شهرهای استان اصفهان است نیز از این قاعده مستثنی نیست. خانه معظم الملک میرپنج خانه ای تاریخی در چادگان است که در این بخش از مجله مستر بلیط به توضیحاتی در مورد آن می پردازیم.
معرفی خانه معظم الملک میرپنج
این خانه در شهر چادگان و استان اصفهان قرار دارد و از دوره قاجاریه به یادگار مانده است. می توان این خانه را مهم ترین اثر تاریخی چادگان به شمار آورد. ساخت آن توسط مصطفی قلی خان و پسرش جفعر قلی خان معظم الملک انجام گرفته است. پس از جعفر قلی خان فرزندش حضرت قلی خان مالکیت آن را در اختیار داشت. این خانه افزون بر آن به خانهی حضرت قلی خان، خانه ی انالوئی و عمارت سنگی نیز مشهور است.
این خانه توسط یکی از نمایندگان مجلس خریداری شده بود به همین دلیل در دوره ای به نام خانه صالحی مشهور شده بود، بعد از آن به اداره میراث فرهنگی فروخته شد و امروزه به عنوان اداره میراث فرهنگی مورد استفاده قرار می گیرد.
یکی از نوادگان جعفرقلی خان طی تلاش هائی که انجام داد دوباره توانست نام این خانه را به جعفر قلی خان تغییر دهد. این اثر در تاریخ ۲۶ اسفند ۱۳۸۶ با شماره ثبت ۲۱۸۱۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
معماری خانه معظم الملک میرپنج
این خانه به تبعیت از معماری دوران قاجار ساخته شده است و کلیه عناصر به کار رفته در خانه دیگر دوران قاجار را می توانید در این خانه ببینید. پس از ورود از طریق درب ورودی به هشتی خانه می رسید که به وسیله راهروئی شما را به حیاط خانه راهنمائی می کند. حیاط خانه به صورت مرکزی است و دور تا دور حیاط را اتاق ها فرا گرفته اند.
سمت راست می توانید عمارت اصلی خانه را مشاهده کنید که در دو طبقه ایجاد شده و دارای معماری بی نظیری است. درب ورودی به ساختمان در سمت چپ، پس از عبور از پلکان قرار دارد. نمای بیرونی عمارت را پنجره های چوبی سر تا سری با حجاری و کنده کاری های زیبا تشکیل می دهد. زیر زمین خانه نیز دارای پنجره های چوبی است که اطراف آنها با کاشی های سبز رنگ تزئین شده اند و از جذابیت خاصی برخوردارند.
پس از ورود به حیاط در سمت چپ آشپزخانه و اتاق های دیگری قرار دارد. ایوانی کوچک با دو ستون در روبروی آن قرار دارد که دارای تزئینات خاصی نیست. در این قسمت درب و پنجره های چوبی وجود دارد که تزئینات ویژه ای برای آنها به کار برده نشده است.
وسط حیاط می توانید حوضی دایره شکل را ببینید که خود باعث زیبائی دو چندان حیاط شده است و تصویر عمارت در آن منعکس می شود. آب این حوض از طریق جوی آبی که در کنار ساختمان خانه قرار داشت تامین می شد. در قسمت غربی باغ حمام اختصاصی برای خانواده معظم الملک قرار داشت که مساحت آن 150 متر مربع بود.
تزئیناتی که در این خانه استفاده شده است برگرفته از معماری اروپائی است که در آن دوران رواج داشت. یکی از اتاق های خانه به عنوان شاه نشین استفاده می شد، آئینه کاری زیبائی دارد که تماشای آن می تواند بسیار حیرت آور باشد. قرار گیری خانه در منطقه کوهستانی باعث شده است که جلو ایوان اتاق خواب جداره ای از شیشه های الوان به صورت قرینه قرار بدهند.
اکثر اتاق های خانه دارای شیشه های رنگین هستند که بر زیبائی خانه می افزاید. در قسمت بالائی ساختمان کنگره ای دیده می شود که توجه همگان را به خود جلب می کند و زیبائی آن را دو چندان کرده است. برای ساخت آن از سنگ هایی استفاده شده است که از کوه دلان آورده شده اند.
راه های دسترسی به خانه معظم الملک میرپنج
اگر می خواهید از این خانه دیدن کنید باید به خیابان آبشار در شهر چادگان مراجعه کنید. از طریق تاکسی های شهری می توانید این کار را انجام دهید زیرا این خانه در محوطه شهر قرار دارد.
شرایط بازدید
برای بازدید از این خانه نیازی به پرداخت هزینه ندارید ولی برای دیدن آن باید در ساعات اداری مراجعه کنید تا اجازه دیدار از آن به شما داده شود. پس از دیدار از این بنای تاریخی می توانید زمانی را در این شهر خوش آب و هوا بگذارانید.
دیدگاهتان را بنویسید