اگر شماهم عاشق تلفیق رنگ، هنر و تاریخ هستید، قطعا بازارهای سنتی و صنایع دستی یکی از جذاب ترین مکان هایی است که می توانید در برنامه سفرتان بگنجانید. میناب یکی از زیباترین و محبوب ترین مقاصدی است که هرساله گردشگران و مسافران زیادی از آن بازدید می کنند. طبیعت زیبا، نزدیکی به دریا و محصولات مختلف از بارزترین ویژگی های میناب هستند. این شهر که در بخش شرقی استان هرمزگان واقع شده است دیدنی های بسیاری دارد که یکی از معروف ترین آن ها پنج شنبه بازار میناب به شمار می رود، که بازاری بسیار دیدنی و رنگارنگ است. در این مقاله از مجله مستر بلیط می خواهیم سفری مجازی به شهرستان زیبای میناب و پنج شنبه بازار محبوبش داشته باشیم تا شما را با این شهر دوست داشتنی آشنا کنیم. پس با ما همراه باشید.
درباره پنج شنبه بازار میناب
پنج شنبه بازار میناب یک بازار هفتگی است که در آن محصولات مختلفی از صنایع دستی گرفته تا غذاهای محلی به فروش می رسد. این بازار به قدری رنگارنگ و دیدنی است که از آن به عنوان موزه زنده در زمینه فرهنگ و هنر مردمان شهر میناب یاد می شود. در این بازار بیش از 160 نوع محصول مختلف به فروش می رسد و جالب است بدانید که بیش از 95 درصد از صنایع دستی موجود در این بازار توسط زنان تولید شده است و آن ها نقش پر رنگی در اقتصاد این بازار ایفا می کنند به طوری که برخی از غرفه ها فقط برای فروش صنایع دستی بانوان ایجاد شده است. پنج شنبه بازار میناب بیش از صد غرفه مختلف دارد که ساخته شدن آن ها با چوب و برگ نخل، سنتی بودن این بازار را به خوبی نشان می دهد و حال و هوایی استثنایی دارد. اگرچه که امروزه با پیشرفت های زندگی شهری این بازار همانند قبل رونق ندارد، اما هنوز هم می توان زیبایی و هنر را در تک تک محصولات و غرفه های این بازار دید، به طوری که می توان از آن به عنوان نمایشگاهی از توانمندی های انسانی نام برد.
تاریخچه پنج شنبه بازار میناب
طبق بررسی ها و گفته های شاهدان محلی و بازاری، پنج شنبه بازار میناب قدمتی 500 ساله دارد وسال هاست که مردم شهری و روستایی در آن به فروش تولیدات شخصی شان مشغول هستند. در واقع این بازار با الهام از بازارهای محلی و روستایی شهر میناب در صدها سال پیش ایجاد شده است. در بازارهای قدیمی، تولید کنندگان و صنعت گران روستایی محصول خاصی را تولید می کرده اند و در روزهای پنج شنبه برای فروش به نقاط شهری می آمده اند. این سنت تا سالیان سال ادامه پیدا کرده و به زمان حال رسیده است، بنابراین تعجبی ندارد که این بازار را موزه فرهنگ و هنر زنده مردمان این شهر دیدنی و دوست داشتنی بدانیم. در قدیم این بازار به بخش های مختلفی تقسیم می شد که هر کدام محل فروش و یا ارائه خدمات خاصی بود، اما امروزه این بازار تغییر کاربری داده است و تلفیقی از انواع محصولات را به شما ارائه می کند. در زمان های قدیم این بازار به چند راسته اصلی تقسیم می شده است:
. راسته سلمانی
. راسته فروش هیزم
. علوفه فروشی
. سبد فروشی
. راسته مخصوص فروش چهار پایانی مانند الاغ و اسب که با نام مال فروشان شناخته می شد.
این بازار در گذشته به قدری خاص و مهم بوده است که تاریخ دانان و گردشگران بسیاری از آن در نوشته ها و خاطرات شان نام برده اند. جالب است بدانید که یکی از معروف ترین پزشکان و محققان اتریشی به نام گابریل آلفونس در طی سفرهایش به ایران از میناب بازدید کرده و در وصف آن گفته است که: «در آن جا از اطراف و اکناف، مردم بدوی چادرنشین گرد هم میآیند، چه از کوهستان چه از دشت، بلوچها با لباسهای رنگارنگ، بشاگردیها، مردم آراسته و جدی رودان و رودبار. به خصوص سبدهای زیبا آنجا عرصه میشود و …». این بازار در تاریخ 25 شهریور ماه 1395 به ثبت میراث فرهنگی ناملموس و در خطر ایران رسید.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
این بازار در منطقه مرکزی شهر واقع شده است که از یک سو به بازار و از سوی دیگر به میدان اصلی شهر می رسد و محصولات متنوعی در آن فروخته می شود که اکثر آن ها صنایع دستی مردمان این شهر هستند. این صنایع دستی به انواع مختلفی مانند صنایع سفالی، حصیری و … تقسیم می شوند که هر کدام زیبایی و ظرافت خاص خودشان را دارند.
. صنایع دستی سفالی: یکی از محبوب ترین کالاهایی که در این بازار از قدیم الایام عرضه می شده است محصولات سفالی هستند. از معروف ترین آن ها می توان جهله، گراشی، کوار، اشترگلی و … را نام برد.
. صنایع دستی حصیری: این گونه تولیدات شامل در پوش کوزه، زیر انداز، بادبزن، ظروف مختلف، قفس پرنده، جای نان و انواع مختلفی از محصولات است که به زیبایی هر چه تمام توسط کار دست ساخته شده اند.
علاوه بر این صنایع، یکی از چشم گیر ترین هنرهای مردمان این منطقه مربوط به گلابتون دوزی و زری دوزی های لباس ها است که با رنگ ها و طرح های مختلف زیبایی این بازار را دو چندان کرده اند. جالب است بدانید که این بازار فقط به صنایع دستی اختصاص ندارد، بلکه در آن می توانید محصولات کشاورزی و مرکبات کشت میناب را هم پیدا کنید. در پنچ شنبه بازار امروزی میناب به غیر از کالاهایی که گفته شد، می توانید انواع مختلفی از محصولات را پیدا کنید که تنها محدود به تولیدات منطقه ای نیستند.
مستند پنج شنبه بازار میناب
بد نیست بدانید که محبوبیت این بازار و دیدنی بودنش باعث شد تا ناصر تقوایی، یکی از برجسته ترین فیلمسازان ایران، به میناب سفر کند و از این بازار مستندی بسازد تا بتواند آن را به مردم معرفی کند.
شرایط بازدید
بازدید از این بازار دوست داشتنی برای همه افراد رایگان است و شما می توانید بدون هیچ گونه هزینه ای از گشت و گذار و خرید در آن لذت ببرید. زمانی که برای بازدید از پنج شنبه بازار میناب احتیاج دارید چیزی در حدود 2 تا 3 ساعت خواهد بود. توجه داشته باشید که اگر به قصد خرید از آن بازدید می کنید به زمان بیشتری نیاز خواهید داشت و همانطور که از اسمش پیداست تنها پنج شنبه ها در دسترس تان خواهد بود.
آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف
اگر قصد دارید که به این شهر زیبا و دیدنی سفر کنید و در کنار لذت بردن از جاذبه های مختلف آن، سفری امن و کم هزینه را تجربه کنید، مستر بلیط خرید بلیط اتوبوس میناب را به شما پیشنهاد می کند تا بتوانید با خیال راحت برای سفرتان برنامه ریزی کنید.
آدرس دقیق: ایران- استان هرمزگان- مرکز میناب- پنج شنبه بازار میناب.
دیدگاهتان را بنویسید