شهرستان بهشهر یکی از شهرستان های استان مازندارن است که در دوران صفوی به عنوان پایتخت تابستانی مورد استفاده شاهان قرار داشت. شهرستان بهشهر از شمال به دریای خزر و خلیج گرگان، از مشرق به شهرستان کردکوی، از جنوب به شهرستان های نکا و دامغان و از مغرب به شهرستان نکا محدود می شود. این شهرستان مشتمل بر بخش های مرکزی، گلوگاه و یانِه سر و شش دهستان و سه شهر بهشهر، رستمکلا و گلوگاه می شود. شهرستان بهشهر در منطقه ای مرطوب و پر باران قرار گرفته است که میانگین بارش در سالانه آن در ساحل بین 600 تا 900 میلی متر و در کوهستان 1200 میلی متر می شود. آبادی های آن در دشت و در دامنه های کوهستانی واقع شده اند و رشته کوه البرز در جنوب شهرستان امتداد دارد. زمین های مزورعی آن با زارم رود و چند رود کوچک دیگر آبیاری می شوند و رود نکا در جنوب آن جریان دارد. شهرستان بهشهر از طبیعتی بی نطیر برخوردار است و سالانه طبیعت گردان زیادی برای گذران وقت در طبیعت راهی این منطقه می شوند. یکی از جاذبه های طبیعی آن تالاب میانکاله است، که در این بخش از مجله مستر بلیط به شرح آن می پردازیم تا شما را با این جاذبه طبیعی بسیار زیبا بیشتر آشنا کنیم.
معرفی تالاب میانکاله
تالاب میانکاله یکی از 21 تالاب بین المللی کشور است که در موقعیت جغرافیایی 36 درجه و 49 دقیقه و 27 ثانیه عرض شمالی و 53 درجه و 48 دقیقه و 24 ثانیه طول شرقی قرار دارد. در حال حاضر مساحت تالاب 521.44 کیلومتر مربع است. از شمال به شبه جزیره میانکاله، از غرب به تالاب لپوی زاغمرز می رسد و از جنوب و شرق در قلمرو سیاسی چهار شهرستان بهشهر، گلوگاه، بندر گز و ترکمن قرار دارد. این تالاب به همراه تالاب لپو در کنوانسیون رامسر به عنوان تالاب بین المللی ثبت شد. تالاب لپو در غرب تالاب میانکاله واقع شده است و هر دو تالاب در قلمرو جغرافیایی و سیاسی دهستان میانکاله قرار دارند. دهستان میانکاله واقع در بخش مرکزی شهرستان بهشهر، متشکل از یازده روستا بنام های نمک چال، یعقوب لنگه، یکه توت، زاغمرز، زینوند، امیرآباد، عسگرآباد، حسین آباد، لله مرز و قره تپه است. این تالاب نقش مهمی در اقتصاد جوامع محلی دارند، برخی از فعالیت های اقتصادی روستاها در خصوص بهره برداری از تالاب ها عبارتند از: کشاورزی که فعالیت اصلی روستاها است و از آب آبریزهای منتهی به تالاب استفاده می کنند. دامداران از پوشش گیاهی پیرامون تالاب به طور فصلی و دائم استفاده می کنند. صید و شکار دیگر فعالیت در ارتباط با تالاب محسوب می شود، به طوری که شکار به مدت 5 ماه طبق ضوابطی در تالاب میانکاله مجاز است و در دهستان تعداد 400 نفر به فعالیت شکار مشغولند.
طبیعت و ساختار تالاب
این تالاب مساحتی برابر با شصت و هشت هزار هکتار و ارتفاع بین ۱۵ تا ۲۸ متر کمتر از سطح دریای آزاد دارد. ای تالاب در سال 1348 به عنوان «منطقه حفاظتشده» اعلام شد و در حال حاضر با نام های پناهگاه حیات وحش، تالاب بینالمللی و ذخیرهگاه طبیعی زیستکره تحت حفاظت محیط زیست قرار دارد. این تالاب زیستگاه زمستانگذرانی و جوجهآوری انواع گوناگونی از پرندگان آبزی و کنار آبزی، که نزدیک به ۱۰۰ گونه می شوند، است. این پرندگان شامل فلامینگو، پلیکان سفید، پلیکان خاکستری، قوی کوچک، قوی گنگ، قوی فریاد کش، اردک سر سفید، غاز پیشانی سفید کوچک، مرگوس بزرگ، سنقر تالابی، عقاب دریایی دم سفید و پرندگان خشکیزی همانند قرقاول خزری، دراج و زنبورخوار می شوند. این تالاب علاوه بر اینکه محل زندگی پرندگان مهاجر به شمار می رود، محل مناسبی برای تخم گذاری ماهی های خزری نیز محسوب می شود که از جمله این ماهی ها می توان کپور، کفال و ماهیان خاویاری را نام برد. زمینهای آن مجموعهای از شنزارهای ساحلی، زمینهای باتلاقی، آبگیرها، مرداب جنگلی با پوشش درختچههای گز، جنگل انارستان، بوتههای تمشک و زمینهای پست و گره افتاده هستند.
راه های دسترسی به تالاب
این تالاب در فاصله 30 کیلومتری از شهر بهشهر قرار دارد، بنابراین در صورتی که می خواهید با وسایل حمل و نقل عمومی به این منطقه بروید باید در ابتدا خود را با اتوبوس به شهر بهشهر برسانید و پس از آن با وسایل حمل و نقل عمومی که در این شهر وجود دارد به سمت تالاب حرگت کنید. برای رفتن به بهشهر هم می توانید بلیط اتوبوس بهشهر را از مستر بلیط به صورت آنلاین تهیه کنید.
بازدید از تالاب میانکاله
برای دیدار از این تالاب نیازی به پرداخت هزینه نیست ولی به خاطر داشته باشید به این منطقه آسیبی نرسانید. زمانی که به این ناحیه رفتید می توانید فعالیت های گوناگونی را انجام دهید که یکی از آنها عکاسی از مناظر زیبای آنجاست. در ضمن می توانید به قدم زدن در این ناحیه بپردازید و از طبیعت بکر آن بهره مند شوید.
دیدگاهتان را بنویسید