در میان بناهای عام المنفعه، حمام در تمدن اسلامی از اهمیت بسزایی برخوردار است. تأکید دین اسلام بر نظافت و نیز توجه خود مسلمانان به پاکیزگی، طهارت و دوری از نجاست، حمام های سنتی را به مکان هایی مهم تبدیل کرده بود. از طرف دیگر توجه به پاکیزگی روح در کنار طهارت جسم، معماران و بانیان حمام ها را، بر آن می داشت تا به ظرافت های تزیینی گرمابه ها نیز توجه کنند.
از این رو حمام ها، پس از مساجد، از مکان هایی بودند که در آنها عناصر تزیینی بسیاری به کار میرفت. این عناصر تزیینی علاوه بر زیبا ساختن حمام ها، هنر قدسی را نیز به تصویر می کشیدند. در هنر قدسی، علاوه بر توجه به استحکام بنا و نیز تزیینات چشم نواز، روح معماری اسلامی نیز موردتوجه قرار می گرفت. در این نوع معماری که با عنوان اسلامی متولدشده و رشد کرده بود، بنا نه فقط از حیث سازه، بلکه از نظر توجه به روح و ماهیت اسلامی نیز موردتوجه قرار می گرفت.
تثبیت اوضاع سیاسی اجتماعی ایران از دورۀ صفویه به بعد، همراه با توجه حاکمان واقفان به ساخت فضاهای عام المنفعه، سبب گسترش حمامها در بافت شهری آن روزگار شد. این موضوع سبب شد تا در زمان صفویه در شهرهای مختلف ایران حمام هائی ساخته و افتتاح شوند. یکی از این حمام ها که در شهر بناب ایجاد شد حمام مهرآباد شهر بناب می باشد. برای اینکه اطلاعات بیشتری در مورد این حمام کسب کنید به ادامه این بخش از مجله مستر بلیط توجه کنید.
معرفی حمام مهرآباد
این حمام که از حمام های قدیمی بناب می باشد که قدمت آن به زمان صفویه بر می گردد. همانطور که قبلا گفته شد در این دوران حمام های زیادی در سراسر ایران ساخته شد. این حمام روبروی مسجد مهرآباد شهر بناب قرار دارد و در حال حاضر به موزه مردم شناسی شهر بناب تبدیل شده است.
این حمام تا سال 75 تحت مالکیت خصوصی قرار داشت در این تاریخ بود که شهرداری این ملک را به تملک خود درآورد و جهت بازسازی و ترمیم به سازمان میراث فرهنگی سپرد. کار ترمیم و مرمت آن در سال 1382 پایان یافت و پس از آن به صورت موزه مورد کاربری قرار گرفت.
معماری حمام بناب
حمام ها به عنوان سازه هایی که همواره در مجاورت آب و رطوبت قرار داشت، می بایست از لحاظ استحکام و استقامت نسبت به دیگر سازه ها متفاوت می بودند. مصالح و موادی که برای ساخت گرمابه ها به کار میرفت، از گونه ای بود که در برابر آب و رطوبت مقاوم بود.
مساحت زیربنای حمام مهرآباد 324 متر مربع می باشد و از جنس آجر و سنگ و ملات ساروج ساخته شده است. این حمام نیز تمامی قسمت های تشکیل دهنده حمام های سنتی را دارا می باشد. یکی از بارزترین ویژگی های حمام مهرآباد، استحکام و مقاومت آن است. استفاده از ساروج و مصالح محکم، از قبیل سنگ و آجر، دوام این بنا را نسبت به رطوبت، بیشتر کرده است.
این حمام مانند دیگر حمام های تاریخی از سه بخش تشکیل شده است. سرای اول خنک کننده و خیساننده، سرای دوم گرم و نرم کننده و سرای سوم، گرم و خشک کننده است.
موزه مردم شناسی
هدف از تاسیس آن آشنائی گردشگران شهر بناب با آداب و رسوم مردم این شهر و همچنین آشنائی مردم محلی با آداب و رسوم گذشتگان خویش است. در این موزه انواع محتلفی از وسایل، لباس ها، آداب و رسوم مردم بناب در معرض دید قرا داده شده است.
این موزه در 12 بخش ایجاد شده است که این بخش ها شامل آلات و ادوات موسیقی، صنعت پارچه بافی ، روشنایی، زیورآلات، پوشاک، تدفین، طب سنتی، ادعیه و طلسمات، ابزار آلات سنتی کشاورزی، دست بافته های سنتی، آهنگری و ظروف مرتبط با آب در فرهنگ مردم بناب می باشد.
اشیای موجود در این موزه از منطقه جنوب کوهستان بزرگ و زیبای سهند و از شهرستان های هشترود، مراغه، بناب، عجب شیر و ملکان گردآوری شده و در معرض دید علاقه مندان و پژوهشگران تاریخ و مردم شناسی قرار گرفته است.
راه های دسترسی به حمام مهرآباد
قرار گرفتن این حمام در مرکز شهر بناب رفت و آمد به آن را آسان کرده است. برای رسیدن به آن علاوه بر خودرو شخصی می توانید از وسایل حمل و نقل عمومی مانند تاکسی و اتوبوس نیز استفاده کنید.
بازدید از حمام مهرآباد
برای بازدید از این موزه باید در ساعات اداری مراجعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید