تویسرکان یکی از شهرستان استان همدان محسوب می شود که دارای قدمتی بالا است و در همه دوران های تاریخی از اهمیت بالایی برخورددار بود. مرکز این شهرستان، شهر تویسرکان نام دارد و در 93 کیلومتری جنوب شهر همدان واقع شده است. شهر تویسرکان در ارتفاع 1780 متری از سطح دریا قرار دارد و با کوه های ساری آب در مشرق، چشمه دره در جنوب، سیاه کوه در شمال غربی و کوه قصر در شمال شرقی احاطه شده است. کرزان رود در شمال غربی و خرم رود در وسط شهر جریان دارند. آب و هوای آن نسبتا سرد و خشک است و بیشترین دمای آن حدود 32 درجه در تابستان، کمترین آن 15- درجه در زمستان و میانگین بارش سالانه آن حدود 310 میلیمتر است. تویسرکان در سال 1310 به شهر تبدیل شد. مهمترین آثار تاریخی شهر عبارتند از: آرامگاه حبقوق نبی، مدرسه شیخ علیخان زنگنه، بازار سرپوشیده، چند مسجد قدیمی، آرامگاه میررضی‌الدین آرتیمانی و … . علاوه بر این ها این شهرستان به لحاظ موقعیت خاص جغرافیایی، اقلیم و پوشش گیاهی، دارای جاذبه های طبیعی مانند چشم اندازهای زیبا، ژئوتوریسم، اکوتوریسم و … نیز است. در ادامه این مطلب این از مجله مستر بلیط در مورد یکی از این جاذبه های گردشگری، آرامگاه میررضی‌الدین آرتیمانی، اطلاعاتی را در اختیار شما قرار می دهیم.

معرفی آرامگاه میررضی‌الدین آرتیمانی

معرفی آرامگاه میررضی‌الدین آرتیمانی

در جای جای پهنه سرزمین ایران امروزی، بناهای متعددی وجود دارد که از ماهیت و کارکرد های اولیه آنها بی اطلاع هستیم. بناهای آرامگاهی از جمله پررمز و رازترین بناها بشمار می آیند. بسیاری از این دست بناها به سبب عدم وجود کتیبه و یا شجره نامه ای از متوفی آن، ناشناخته باقی مانده اند. به نظر می رسد، که صاحبان اینگونه آرمگاه ها شخصیت های برجسته در زمان خود بوده اند. البته تمامی این آرامگاه ها این گونه نیستند و بسیاری از آنها نیز شناخته شده اند و به خاطر فردی که در آن به خاک سپرده شده است بسیار شهرت دارند. یکی از این آرامگاه ها، آرامگاه میررضی‌الدین آرتیمانی در هرستان تویسرکان به شمار می رود. این بنا در داخل شهر تویسرکان قرار دارد و سالانه بازدیدکنندگان زیادی دارد. میر رضی الدین از شهرا و عارفان عصر صفوی بود که در روستای آرتیمان تویسرکان به دنیا آمد. سال ها منشی دربار شاه عباس صفوی  بود و در نهایت داماد وی شد. آرامگاه این شاعر یکی از زیباترین آرامگاه های ایران به شمار می رود که بر روی تپه ای بلند در انتهای شهر بنا نهاده شده است. این بنا به دلیل معماری زیبا و منحصر به فردش در تاریخ ۲۱ اردیبهشت ۱۳۷۶ با شمارهٔ ثبت ۱۸۷۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده ‌است.

ساختار و معماری بنای آرامگاه

ساختار و معماری بنای آرامگاه

ورودی آرامگاه را درختان مشجر و با صفایی احازه کرده اند. حدود 30 پله باید زی کنید تا به سردر آرامگاه برسید. در ابتدای پله ها دو تندیس نیم تنه سنگی از میر رضی الدین آرتیمانی و حیقوق نبی به چشم می خورد. دو طرف پله ها را درختان پر تراکم کاج و چنار و گردو احاطه کرده اند. روبروی سر در آرامگاه دو درخت بلند و تقریبا تقارن مانند دو نگهبان پاسدار حریم سر در شده اند. هر ضلع بنا مشرف به سه دهنه طاق بلند و زیبای 6 متری است که هر کدام با دری مشبک به درون آرامگاه راه دارند که تلالو نور را به زیبایی از خود عبور می دهند و فضای دلنشینی را به وجود آورده اند. در هر چهار طرف کاشی کاری های زیبای آبی، سبز فیروزه ای در زمینه سورمه ای خودنمایی می کند. فضای درونی آرامگاه فضای مربعی شکلی کوچکی است که بیوگرافی شاعر بر روی لوحی فلزی روی سنگ مربعی ساده ای قرار گرفته است. ساقی نامه معروف نیز بر روی تابلویی بلند و کشیده در کنار دیوار دیده می شود.

راه های دسترسی به آرامگاه میررضی‌الدین

 

راه های دسترسی به آرامگاه میررضی‌الدین

برای انکه بتوانید این بنای زیبا را از نزدیک مشاهده کنید باید به شهر تویسرکان بروید و این سفر با خرید بلیط اتوبوس تویسرکان امکان پذیر می شود. پس از رفتن به شهر باید راهی خیابان شهدا و مجاور باغات جولستان شوید تا بتوانید به دیدار این مکان بروید.

بازدید از آرامگاه میررضی‌الدین آرتیمانی

برای دیدار از مکان باید هزینه ای مختصر را پرداخت کنید و مدت زمانی که برای تماشای آن نیاز دارید در حدود یک تا دو ساعت می شود. مستر بلیط این شعر از این شاعر گرانقدر را به شما تقدیم می کند.

الهی به مستان میخانه‌ات به عـقل‌آفرینان دیوانه‌‌ات

به اندُه‌پرستان بی پا و سر به شادی فروشان بی ‌شور و شر

به رندان سرمست آگاه دل كه هرگز نرفتند جز راه دل

خرابات را گر زیارت كنی تجلی به خروار غارت كنی

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *