استان آفتاب لقبی است که به دلیل وجود مفاخری که از این استان دست به اقداماتی برای کمک و خدمت به مردم کشور یا حتی جهان زده اند، به استان مرکزی داده شده است. از موثر ترین افراد در بخش های مختلف علمی و دینی را در این استان داشته ایم. به این صورت که استان مرکزی از نخبه پرورترین قطب های کشور به شمار می آید، به گونه ای که از 4500 نفر مفاخر کشور حدود یک چهارم که برابر 1100 نفر است، متعلق به استان مرکزی است. به دلیل مرتبط بودن بیشترین چهره های اثر گذار تاریخ در سال های اخیر به استان مرکزی، بهشت مفاخر، سرزمین آفتاب، پایتخت مفاخر و مشاهیر از القابی است که به استان مرکزی داده اند. بنابراین با وجود این همه مفاخر و چهره های اثر گذار تاریخی و علمی در استان مرکزی سبب شده است ایجاد موزه ای با عنوان مفاخر ایران زمین جزو ملزومات این استان محسوب شود. با مجله مستر بلیط همراه باشید تا با این آثار باستانی بیشتر آشنا شوید. بنایی کوشکی، با نوعی از آجر های خاص تزئین شده متعلق به دوره قاجاریه است. در این ساختمان دو ایوان در موقعیت های شرقی و غربی قرار گرفته است. این ساختمان شامل یازده اتاق، حمام قدیمی خزینه ای که در کنج حیاط قرار دارد، دو قنات در موقعیت هایی از جمله محوطه ساختمان با عنوان قنات ده موقوفی مرحوم حاج آقا محسن اراکی، و مورد بعدی با عنوان قنات خان حاکم که میرزا علی اکبر خان نقرشی منصوب به حاکمیت اراک فعلی که در زمان ناصر الدین شاه با نام عراق عجم مشهور بود، احداث کرد، که در زیر آب انبار قرار گرفته است. در 25 اسفند ماه 1379 این بنا جزء آثار ملی به ثبت رسیده است. در این بنا با هدف ایجاد موزه و مرمت آن از سال 1384 تا 1388 با همکاری وارثان مرحوم خاکباز، استانداری، سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی استان مرکزی و شهروندان حامی فرهنگ این استان انجام شد که نهایتا در بهمن ماه 1388 با اسم موزه مفاخر استان مرکزی افتتاح شده است.
تاریخچه موزه مفاخر اراک
این بنا از جاذبه های فرهنگی و صندوقچه کوچکی از افتخار آفرینان و بزرگان این استان است، که در شهر اراک قرار دارد. موزه مفاخر اراک در عمارت حاج حسین خاکباز محسنی ساخته شده است. وظیفه ساخت این عمارت در آخرین دوره های قاجاریه به عهده سید حسین خاکباز، فرزند حاج آقا محسن اراکی بود. احداث این بنا به زمان اواخر دوره قاجاریه برمی گردد که توسط یک مهندس روسی نقشه کشی شده است. اجرای کار ساختمانی به واسطه استاد مراد چمنی اراکی به مدت 4 سال صورت گرفت که نهایتا در سال 1308 ساخت این بنا به پایان رسید.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
موزه مفاخر از جاذبه های دیدنی استان مرکزی که در زمینی با مساحت 2800 و زیر بنای 1000 متر مربع در عمارت خاکباز شهر اراک احداث شده است. از بخش های مختلف آن می توان به تالارهای آن با عناوینی از قبیل تالار امام خمینی، تالار مفاخر مذهبی و دینی، تالار مفاخر علمی و فرهنگی، تالار امیرکبیر، تالار قائم مقام فراهانی، تالار مفاخر در قید حیات و تالار سرداران شهید اشاره کرد. از بخش های دیگر این بنای تاریخی می توان مرکز اسناد و مفاخر، کارگاه مرمت و عکاسی، حمام مخصوص خانواده خاکباز، آب انبار و قنات، نگار خانه و مجموعه فروشگاه محصولات فرهنگی و هنری و نگارخانه محمد مهدی هدایتی را نام برد. علاوه بر بخش های مذکور در این موزه، سردیس و آثار چاپ شده و اسناد و همینطور عکس ها و گزارش های مربوط به بزرگانی همچون امام خمینی، امیر کبیر، قائم مقام فراهانی، پروین اعتصامی، کربلایی کاظم کریمی ساروقی، ملامهدی نراقی، ملا احمد نراقی، میرزا حسن آشتیانی، سلمان ساوجی، پروفسور حسابی، دکتر محمد قریب، آیت الله حاج شیخ محمد علی اراکی، علی اکبر خان فراهانی، استاد فتحعلی واشقانی فراهانی، شهید مصطفی چمران، شهید محلاتی، میرزا عیسی فراهانی، آقا ضیاء الدین عراقی، فرهاد رستمپور، استاد علی بصیرت نژاد، استاد ابراهیم دهگان، استاد محمدرضا محتاط، عباس سحاب و فخرالدین عراقی ارائه شده است.
اطلاعاتی در باب موزه مفاخر اراک که لازم است بدانید
انواع آثار هنرهای تجسمی و پیکر تراشی از آثار قابل مشاهده در این موزه است. افزون برجنبه های توریستی و گردشگری، از لحاظ آموزشی و فرهنگی نیز این موزه شناخته شده است. از نکات مثبت این بنای تاریخی مشاهده تندیس هایی از نه تنها بزرگان استان مرکزی، بلکه سراسر ایران در این موزه قابل مشاهده است. به دلیل پرداخت بهای کم به منظور ورود به موزه، این موزه در دسته تفریحات ارزان و مقرون به صرفه قرار می گیرد.
شرایط بازدید از موزه مفاخر اراک
شهر اراک در استان مرکزی در موقعیت جنوبی خود با کوه های سفید خانی، نظم آباد و سرخ کوه یا سرخه در برگرفته شده و کوه مو این شهر را از طرف غرب احاطه کرده است. کوه های مرکزی و پیشکوه های داخلی رشته کوه زاگرس در اطراف این شهر قرار گرفته اند. رود قره کهریز که به رودخانه خشک شهرت دارد، تنها رود خانه ای است که از وسط این شهر می گذرد. این رودخانه با سرچشمه گرفتن از کوه هایی با همین نام، با آبیاری زمین های روستاهای نزدیک اراک، با گذر از غرب این شهر در تالاب میقان می ریزد. به دلیل فصلی بودن، این رود در تابستان خشک می شود. بدین منظور اگر به دنبال آب و هوای معتدل و دلخواهی هستید، پیشنهاد مستر بلیط برای سفر به این شهر فصل بهار است؛ شما با خرید بلیط اتوبوس اراک با قیمت های مناسبی علاوه بر تماشای جلوه زیبای این شهر از آثار باستانی و موزه های شهر به خوبی دیدن فرمایید. درصورتی که جزء دسته افراد گرمایی هستید برای بهره مند شدن از هوای به نسبت سرد آن به شما پیشنهاد می کنیم برای تهیه بلیط هواپیما اراک در فصل پاییز یا اوایل زمستان اقدام کنید.
آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف
نشانی موزه مفاخر اراک انتهای خیابان شهید بهشتی، نرسیده به خیابان شریعتی است. از لحاظ موقعیت مکانی منطقه 2 که این موزه در آن قرار گرفته است، از ناحیه شمالی خیابان امام، ازطرف میدان ولیعصر، در جوار پل جهاد، سمت راست محدوده مسکن شروع شده و اتمام آن در خط ریل راه آهن واقع در حد فاصل جدا شدن منطقه 1 و2 است. اراک شهری صنعتی محسوب می شود، که به همین دلیل ساعات ادارای از تایم های خلوت آن است. علاوه بر طی کردن مسافت و رسیدن به این موزه با وسیله شخصی می توانید از تاکسی های خطی و اینترنتی و همچنین اتوبوس استفاده کنید. موزه مفاخر اراک نیز مانند سایر موزه های سراسر ایران، در بازه زمانی 8 صبح تا 6 بعدازظهر میزبان بازدیدکنندگان ایرانی با پرداخت مبلغ 2000 تومان و توریست های غیر ایرانی با پرداخت 8000 تومان است. به دلیل به نمایش گذاشتن تندیس و زندگی نامه افتخار آفرینان استان و مفاخر کشور در این موزه به یک مرجع مفیدی برای آشنایی با این بزرگان تبدیل شده است. بازدید از موزه مفاخر اراک برای شما و خانواده تان ساعات خوبی را برای شما ایجاد می کند و دری را به سمت شناخت فرهنگ، تمدن و آداب استان مرکزی و حتی کشور ایران می گشاید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید