قلعه کرشاهی از بناهای بازمانده عهد مغول بوده است. لشکریان مغول با این تفکر که پس از چند روز مقاومت و اتمام آب و غذا تسلیم می شوند، دست به محاصره قلعه می زنند.
اما دژ دفاعی کرشاهی با هوش و ذکاوت معماران ایرانی دقیقا در جایی از کویر بنا شده است که از سطح زمین کمترین فاصله را با سفره های آب زیر زمینی دارد.
در آن زمان، جنگجویان بعد از حفر کمتر از ۵ متر به آب رسیده اند و پس از گذشت چندین روز از طریق تونل هایی که به خارج از قلعه حفر شده بود به دشمن شبیخون زدند و مغولان را از پای در می آورند. با دنبال کردن ادامه مطلب و مجله مستر بلیط می توانید اطلاعات بیشتری را درباره قلعه کرشاهی به دست آورید.
تاریخچه قلعه کرشاهی
اطلاع دقیقی از تاریخچه کرشاهی در دست نیست، اما گمانه زنی هایی وجود دارد، از جمله این که برخی می گویند که کرشاهی، همان کاریز شاهی است یعنی قناتی که منسوب به شاه می باشد. شاید بتوان از طرفی حسب وجود مزرعه و قنات که موجبات کشت و زرع را فراهم آورده است و نیز سخن گفتن اهالی کرشاهی به زبان راژی، کرشاهی را همان کردوی شاه قلمداد نمود.
به استناد محققان و کارشناسان بعد از ارگ بم، این قلعه با قدمتی پیش از اسلام دومین بنای خشتی ایران محسوب می گردد. سرپرست اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری شهرستان آران و بیدگل در گفت و گو با خبرگزاری فارس نظر داشت که قدمت تاریخی قلعه کرشاهی و شالوده اولیه این قلعه به پیش از اسلام باز می گردد.
شهر آران و بیدگل در فاصله 6 کیلومتری شمال شهر کاشان و در حاشیه کویر مرکزی ایران قرار دارد. این شهر، خود از تجمع دو شهر قدیمی آران و بیدگل به وجود آمده است.
آران و بیدگل تا اواخر دوره قاجار، به صورت دو قصبه بزرگ که گرداگرد هر یک از این دو شهر یا آبادی بزرگ برج و بارو و حصار دفاعی جداگانه ای کشیده شده بود در مجاورت هم قرار داشتند و پس از دوران قاجار نیز بر اساس قوانین تقسیمات کشوری، هر کدام، دارای شهرداری جداگانه ای بودند.
با توجه به این که به مرور زمان و در اثر توسعه شهری به یک دیگر متصل شدند و در فاصله یک خیابان و یک مسیر مشترک از هم قرار گرفتند. در اوایل دهه پنجاه شمسی در یک دیگر ادغام پیدا کردند و از لحاظ قوانین کشوری به صورت یک شهر درآمدند. قلعه تدافعی کرشاهی از جهت سازماندهی و انسجام فضایی، یکی از کامل ترین و محکم ترین قلعه های محدوده آران و بیدگل و شهرهای اطراف آن محسوب می شود.
این قلعه در زمان حمله مغول به عنوان پایگاهی برای مبارزه، به خوبی توانسته در جنگی نابرابر مقابل یورش وحشیانه دشمن مقاومت کند. قلعه کرشاهی در دوره های مختلف از جمله در زمان حمله مغول بازسازی شده تا جلوی پیشروی دشمن که از راه کویر قصد حمله به نواحی مرکزی ایران را داشته است گرفته شود.
از آن زمان به بعد قلعه کرشاهی بارها مورد استفاده حاکمان و راه زنان و حتی شورش گران قرار گرفته و آخرین بار توسط نایب حسین کاشی، از شورشیان اواخر دوره قاجار بازسازی شده و هنوز هم آثار گلوله های توپ به جا مانده از درگیری نیروهای دولتی و شورشیان بر دیوارهای این قلعه نمایان است.
قلعه تاریخی کرشاهی برای آخرین بار در دوران قاجار مرمت شده است و هم اکنون در حال تخریب به دست سوداگران آثار تاریخی و همچنین حوادث طبیعی است.
نقشه قلعه کرشاهی
یکی از مناطق پر بازدید گردشگری بسیار زیبا در شهر اصفهان، قلعه کرشاهی می باشد. از بارز ترین ویژگی های این قلعه خاصیت آب زایی زمین اطراف و زیر قلعه است. حوض بزرگ میانی قلعه همیشه مرطوب یا پرآب است که دلیل آن خاصیت زمین و ضخامت کم پوسته زمین با سفره زیرزمینی آن است.
دور تا دور این قلعه را دو ردیف دیواره چینه ای بلند و مستحکم احاطه شده که در میان آن خندقی عمیق طراحی شده است به طوری که دهنه پنج متری آن بزرگترین سد در برابر هجوم دشمنان به درون قلعه محسوب می شده است.
حیاط بزرگ میانی قلعه که در میان آن، انبار حوض بزرگی وجود دارد و اتاق های شاه نشین زمستانی و تابستانی، انبار، استبل های بزرگ و برج های ستبر و بلند را جا نمایی کرده، که با ترکیب و در هم گسیختگی فضاهای مختلف، طراحی منحصر به فرد این قلعه را به رخ می کشاند. قلعه دارای غرفه ها و اتاقک های تو در تو است. قلعه کرشاهی یا گهر شاهی در اصطلاح محلی به قلعه کر معروف می باشد.
این قلعه در کویری به نام پشت ریگ یا بند ریگ و حاشیه غربی کوه های یخ آب قرار گرفته و از نزدیک ترین آبادی ٢٣ کیلومتر فاصله دارد. بر اساس گفته های مردم محلی، روزگاری در کنار این قلعه روستایی به همین نام وجود داشته است که در طول تاریخ چندین بار خالی از سکنه شده و امروزه به طور کامل متروک گشته است.
قلعه منحصر به فرد کرشاهی، آخرین بار توسط یکی از یاغی های اواخر دوره قاجار به نام ( نائب حسین کاشی ) مرمت و بازسازی شده و به عنوان دژ دفاعی برای مورد استفاده قرار گرفته است. نا گفته نماند که قبل از این، این قلعه به نام قلعه دزدان نیز خوانده می شد. این قلعه در سال ۱۳۸۱ در لیست آثار تاریخی و فرهنگی کشور ثبت شده است.
شرایط بازدید
در صورتی که قصد سفر به این منطقه را دارید، تنها سفر نکنید. حتما مجهز به قطب نما و GPSباشید. همچنین بازدید از این جاذبه گردشگری کاملا رایگان می باشد و نیازی به هزینه چندانی ندارید.
می توانید با مراجعه به سایت مستر بلیط، بدون این که وقت زیادی را صرف رفت و آمد های پر هزینه و خسته کننده کنید، به راحتی بلیط های مورد نیاز خود را تهیه کنید و در کنار خانواده از این مکان تاریخی و با قدمت، لذت کافی را ببرید.
راه های دسترسی به قلعه کرشاهی
بعد از شهر ابوزید آباد در توابع شهرستان آران و بیدگل، به روستایی به نام قاسم آباد می رسید که پس از ورود به روستا و گذر از آن، راه خاکی به سمت شمال وجود دارد که بعد از طی مسافت ۳۰ کیلومتر به قلعه کرشاهی می رسد.
مسیر دوم شهرستان آران و بیدگل به قلعه مرنجاب به سمت سفید آب پس از عبور کردن و پشت سر گذاشتن تپه ماهور ها به یک بستر رودخانه می رسید که در صورت ورود به آن و گذر از حاشیه غربی کوه های یخ آب به این قلعه می رسید. گذر کردن از این دو مسیر با خودرو های SUV و شاسی بلند، قابل تردد می باشد.
این قلعه محل تجمع سپاه نایب حسین کاشی بوده است که توسط رضا شاه کشته شد. قلعه کرشاهی در فاصله ۲۳ کیلومتری از متین آباد، در شمالی ترین نقطه شهر باد رود و ابتدای بخش ابو زید آباد کاشان قرار دارد.
یکی از راه های ارزان و سریع سفر به نقاط مختلف کشور، اتوبوس است. اتوبوس در سفرهای مختلف، مسافران را همراهی می کند و می توان آن را یکی از مرسوم ترین شیوه های سفر نیز به شمار آورد.
سامانه های متعددی در دنیا به فروش بلیط اتوبوس به صورت آنلاین مشغول هستند. اگر قصد سفر به این شهر را داشتید می توانید با مراجعه به مستر بلیط و یک خرید آسان را تجربه کنید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید