بیشتر شهرهای ایران از قدمتی بالا برخوردارند که به خاطر همین قدمت تاریخی که دارند در آنها آثار تاریخی زیادی دیده می شود؛ یکی از این شهرها کبودرآهنگ در استان همدان است. تاریخ بنای شهر کبودرآهنگ طبق اسناد و شواهد موجود به قبل از ظهور اسلام در ایران بر می گردد. در مورد وجه تسمیه آن می توان گفت که کبودراهنگ مرکب از دو کلمه کبود و راهنگ است. شهرستان کبودرآهنگ در شمال غربی استان همدان قرار دارد و از شمال به شهرستان خدابنده از غرب به شهرستان بیجار و قروه از جنوب به شهرستان های بهار و همدان و از شرق به شهرستان های رزن و فامنین محدود می شود. شهرستان کبودرآهنگ به خاطر وجود غار علی صدر در آن، از شهرت بالایی برخوردار است و سالانه افراد زیادی برای دیدن غار علی صدر راهی این منطقه می شوند. ولی باید این موضوع را به شما بگوییم جاذبه های این شهر محدود به غار علی صدر نمی شوند و آثار تاریخی زیادی در این منطقه قرار دارند. یکی از این آثار تاریخی پل کوریجان نام دارد که در این بخش از مجله مستر بلیط این اثر تاریخی را به شما معرفی می کنیم. تا در صورت سفر به این شهر تاریخی اطلاعات کافی راجع به آن داشته باشید.
معرفی پل کوریجان
پیش از پیدایش و گسترش ساخت پل ها، وجود موانع طبیعی به ویژه رودخانه های بزرگ در مسیر ارتباطات مختلف فرهنگی، تجاری، سیاسی و اقتصادی، از مشکلات اساسی و بزرگ زندگی بشر و مانع پیشرفت و گسترش تمدن انسان بود. با ساخت پل ها بود که این مشکل تا حدودی مرتفع گردید. پل ها را می توان یکی از مهم ترین سازه ها معرفی کرد که چه در گذشته و چه امروز همچنان دارای اهمیت هستند. یکی از این پل ها که از گذشته به جای مانده است و زمانی یکی از مهم ترین ها پل ها شناخته می شد، پل کوریجان نام دارد. پل کوریجان در روستای کوریجان از توابع بخش مرکزی شهرستان کبودرآهنگ در ۲۲ کیلومتری شمال همدان قرار دارد. این پل که بر روی یکی از انشعابات رود قرهچای احداث شده، در زمان صفویه بنا نهاده شده است. لازم به ذکر است که در دوران قاجاریه پل کوریجان یک بار مورد مرمت قرار گرفت. این پل از دوران صفویه محل ارتباط بین روستا ها و شهر ها بوده است و هنوز هم بعضی از روستاییان و کشاورزان اطراف به دلیل نبود پل جدید از این پل برای حمل و نقل و تردد استفاده میکنند. پل کوریجان به خاطر قدمت و معماریش در ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ به شماره ۳۲۴۸ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
معماری پل کوریجان
پل های تاریخی اکثرا از عناصر خاصی تشکیل شده اند که در همه آنها مشترک است، که پل کوریجان نیز شامل این موارد می شود. این پل دارای 9 دهانه است؛ در پل سازی، از طاق های مختلفی برای دهانه پل ها استفاده می شد که در ادوار مختلف، این طاق ها تغییر شکل یافته اند، در این پل از طاق های جناغی استفاده شده است. در پایه های پل می توان موج شکن هایی را به صورت نیم دایره دید، این موج شکن ها علاوه بر استحکام پایه های پل، موجب می شوند فشار آب رودخانه گرفته شود. در بین دهانه های پل چهار عدد کانه دیده می شود که برای سبك کردن سازه و همچنین عبور سر ریز رودخانه از آن دهانه ها که به طاق ها فشار کمتری وارد شود و نیز برای تخت کردن سطح پل کاربرد دارند، علاوه بر این ها بر زیبایی پل نیز اضافه کرده اند. برای ساختن این پل از مصالحی مانند آجر و ملات ساروج استفاده شده است. تزئینات این پل مشتمل بر آجر چینی های خفته و راسته در بالای طاق های بنا است. سطح پل از یک شیب نسبی به سمت دو طرف برخوردار است که باعث می شود که آب باران بر روی پل جمع نشود و فشار مضاعف بر پل نیاید.
برای رفتن به شهر کبودرآهنگ راه های مختلفی وجود دارد که یکی از این راه ها استفاده از اتوبوس است، همچنین خرید بلیط اتوبوس را می توانید از مستر بلیط به صورت آنلاین انجام دهید.
راه های دسترسی به پل
پل کوریجان در روستای کوریجان، که در فاصله 30 کیلومتری شهر کبودرآهنگ واقع شده است، قرار دارد. برای رفتن به این سمت بهتر است از خودرو شخصی استفاده کنید. و اگر ترجیح می دهید با وسایل حمل و نقل عمومی به این محل بروید باید از شهر کبودرآهنگ با وسایل حمل و نقل عمومی خود را به این مکان برسانید.
بازدید از پل کوریجان
برای دیدن این پل نیازی نیست هزینه ای پرداخت شود و به رایگان می توانید به تماشای آن بروید. زمانی که برای دیدن پل احتیاج دارید حدوداً یک ساعت می شود. از آنجایی که این پل در دل طبیعت قرار دارد بهتر است زمانی را هم به گردش در محیط اطراف بپردازید و به لحظاتی را به دور از هیاهو و شلوغی شهر را به تمدد اعصاب بگذرانید. دیدار از روستا هم می توانید بسیار لذت بخش باشد و تجربه ای تازه را برای شما رقم بزند.
دیدگاهتان را بنویسید