شهرستان نکا که در شمال ایران قرار دارد یکی از شهرستان استان مازندارن به شمار می رود. این شهرستان مانند بسیاری از شهرستان های دیگر این استان از قدمتی بالا برخوردار است و زندگی در نواحی مختلف آن حتی به دوران های پیش از تاریخ نیز بر می گردد. جیمز فریزر که در سال 1822 از شهر نکا دیدن کرده است درباره این شهر چنین می نویسد:«نکا نام بلوک است که شامل چندین دهکده است که گروهی از طایفه گرایلی که از ترکان هستند در اینجا اقامت دارند. اینان سابقاً در کالپوش قسمتی از گرگان سکونت داشتهاند که در شرق استراباد بوده است. شاید به وسیله آقامحمد خان قاجار به علت شورش و یاغیگری به اینجا کوچ داده شدهاند. خرابه های محل اقامت سابق ایشان را در دشت گرگان در مسیر خود دیدم. حصاری مربع شکل بزرگ داشت که نشان می داد دهکده ای آباد و پر جمعیت بوده است». همانطور که گفتیم این شهر از قدمت زیادی برخوردار است و در آن می توانید آثار تاریخی مختلفی را بیابید یکی از این آثار تاریخی غار کمیشان نام دارد که در این بخش از مجله مستر بلیط به توضیحاتی درباره آن می پردازیم؛ پس اگر دوست دارید در مورد آن بیشتر بدانید ادامه این مطلب را دنبال کنید.
معرفی غار کمیشان
غارهای یکی از مهم ترین جاذبه های گردشکری دوران ما هستند و هم از لحاظ تاریخی و هم از حیث طبیعی ارزش و اهمیت بالایی دارند. امروزه می توان با بازدید از این پدیده ها به قسمتی از تاریخ کشورمان و گذشتگانمان دست پیدا کنیم. یکی از این نوع غارها در شهرستان نکا استان مازندران قرار دارد. این غار که در نزدیکی روستای کمیشان واقع شده است با نام غار کمیشان نیز شناخته می شود. ایــن غــار در 12 کیلومتــری غــرب محوطه هــای هوتــو و کمربنــد بــه خــط مســتقیم و 10 کیلومتـری غـرب شـهر بهشـهر واقـع شـده اسـت. کمیشـان غـاری انحلالی اسـت کـه در دامنـهی کوه هـای هوتوکـش در شـمال البـرز واقـع گردیـده اسـت. کاوش در اين محوطه برای محققان و پژوهشگران دنيا به لحاظ شناخت چگونگی گذار انسان از غار نشينی و ورود به دوره روستا نشينی اهميت زيادی دارد و اين اطلاعات علاوه بر ارتقای جهان بينی انسانی، روند تحولات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و مذهبی انسان را هم نشان می دهد. این اثر در تاریخ ۱۶ مهر ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۲۷۹۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. نخستین انسان ها در هزاره ششم برای همیشه زندگی در غار را ترک و در روستایی چون تپه عباس آباد ساکن شدهاند.
کاوش های انجام شده در غار
عملیات شناسایی اولیهی آن بـه همت صراف و همچنین بررسی ها و گمانه زنی محدود ابتدایی خارج از دهانــهی غار به دست کارشناسان پارینه سنگی موزهی ملی انجام شد. در بهـار سال 1388هــ.ش نخستین فصل کاوش در غار کمیشان به دست وحدتی نسب انجام شد. در این کاوش، نزدیک به دهانهی غار گمانه ای با ابعاد 2×2 متر به منظور دریافت توالی گاه نگاری حفر گردید. این گمانه در عمق حدود 2.8 متری از سطح کف غار به خاک بکر رسید. با توجه به کاوش هایی که در ایران در این غار صورت گرفته است، مشخص شد زندگی در این غار به 11 هزار سال پیش بر می گردد هر چند این احتمال داده می شود که این زمان به 14 هزار سال قبل و دوران پایافراسنگی هم افزایش پیدا کند. محوطه ای كه در آن لايه نوسنگی روی لايه های پارينه سنگی قرار داشته باشد در ايران بسیار نادر است که غار كميشان از جمله آنهاست. تاکنون 40 هزار تکه استخوانی ، 30 هزار دست ابزار های سنگی که به عنوان ابزار به کار می رفت و تعدادی سفال در لایه های بالایی کشف شد. سفال هایی که در این غار کشف شده متعلق به هزاره ششم قبل از میلاد است.
ساختار غار
بیشینه ارتفاع داخلی این غار 15 متر است و خود غار در ارتفاع 45 متری از سطح آبهای آزاد قرار دارد. دهانهی این غار به جهت شمال و عرض آن حدود 6 متر است. این غار در داخل خود، دو راهه دارد.
برای سفر به شهر نکا می توانید از اتوبوس استفاده کنید و خرید بلیط اتوبوس نکا را می توانید از مستر بلیط خریداری کنید.
راه های دسترسی به غار
اگر دوست دارید که به این غا بروید باید به شهرستان نکا سفر کنید. این غار در 4 کیلومتری شهر نکا قرار دارد و می توانید از طریق خودرو شخصی و یا تاکسی خود را به این مکان برسانید.
بازدید از غار کمیشان
برای بازدید از این غار نیازی نیست هزینه ای بپردازید و می توانید به صورت رایگان به این مکان بروید. در ضمن می توانید زمانی را هم در طبیعت اطراف این غار بگذرانید و به دور از هیاهو و شلوغی بگذارنید.
دیدگاهتان را بنویسید