سرخس یکی از شهرهای استان خراسان رضوی است که در ناحیه مرزی ایران و ترکمنستان قرار دارد. قدمت تاریخی این شهر باعث شده است که تعداد زیادی آثار تاریخی در این شهر قرار داشته باشد. نام سرخس در دوران باستان ساریکا و بر سر راه جاده مرو به نیشابور و عراق عجم قرار گرفته بود.
این شهر روزگاری از کانونهای علم و دانش بود و بواسطۀ داشتن مدارس و کتابخانههای زیاد شهرت بالایی داشت؛ در سالهای اخیر نیز به دلیل فراهم آوردن موقعیتهای تجاری، این محل دارای اهمیت خاصی است. فرودسی در شاهنامه در داستان جنگ هفت گردان از این شهر نام برده است.
«حدودالعالم» یکی از کهنترین متون فارسی است،که درباره سرخس در آن چنین آمده است: «سرخس شهری است بر راه و اندر میان بیابان نهاده … جایی با کشت و برز بسیار است، و مردمانی قوی ترکیباند و جنگی، و خواستۀ ایشان شتر است».
این شهر سرشار از آثار تاریخی است که از میان آنها می توان به آرامگاه ابوالفضل حسن، آرامگاه محمد بن جعفر و مزار ابوعلی زاهر، قدمگاه حضرت ابوالفضل، دریاچۀ بزنگان و … را نام برد. پل خاتون نیز یکی از این آثار تاریخی است که در مجله مستر بلیط بررسی آن پرداخته ایم. پس اگر به این موضوع علاقه مندید شما را به ادامه این مطلب ارجاع می دهیم.
معرفی پل خاتون سرخس
پل ها یکی از اصلی ترین سازه های عبور مرور به حساب می آیند و چه در گذشته و چه اکنون از اهمیتی بالایی برخوردارند. این سازه های شگفت انگیز در طول تاریخ دچار تغییرات بسیاری شده اند و با گذشت زمان روز به روز پیشرفت کرده اند.
پل خاتون سرخس یکی از انواع پل های تاریخی است که در شهرستان سرخس و در فاصله 90 کیلومتری از مرکز این شهرستان قرار دارد. این پل قدیمی از دوران تیموری بر می گردد و بانی ساخت آن خاتون خواهر گوه شاد بوده است. این پل بر روی رودخانه سرخس، که از به هم پیوستن دو روخانه کشف رود و هریرود تشکیل شده است، قرار دارد.
ساختار پل خاتون
اين پل مستحكم طولی برابر با 80 متر و عرض 6/20 متر و ارتفاع 9/5 متر دارد و نمای بيرونی آن بوسيله سنگ های سفيد تراشيده پوشش داده شده است. این پل که یکی از پل های آجری به جای مانده از گذشته است که 5 دهانه دارد. که دو دهانه وسط به طاق قوس شکل و سه دهانه دیگر داری طاق جاغی هستند. این پل در طرفین دارای کمی شیب است که دلیل آن نیز جاری شدن آب باران بر روی پل است که باعث می شود که فشار زیادی بر پل وارد نشود.
راه های دسترسی به پل خاتون سرخس
برای اینکه به این پل برسید باید به 90 کیلومتری شهر سرخس بروید که در نزدیکی مرز مشترک ایران، ترکمنستان و افغانستان است.
شرایط بازدید
بازدید از این اثر تاریخی را می توانید بدون پرداخت هیچ هزینه انجام دهید و در طول روز بهتر است این کار را اجام دهید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید