منطقه حفاظت ‌شده توران

منطقه حفاظت ‌شده توران

یکی از مناطقی که امروزه به عنوان مقصدی برای سفر های طبیعت گردی به شمار می آید مناطق حفاظت شده یا پارک های ملی هستند. این مناطق به دلایل مختلفی مورد حفاظت قرار می گیرند. از مهم ترين اولويت های مديريت حيات وحش، حفاظت از جمعيت و گونه ها در زيستگاه طبيعی است. تخريب و چندپارگی زيستگاه و شكار بی رويه از عوامل اصلی انقراض بسياری از گونه های حيات وحش در زيستگاه طبيعی به حساب می آید. این مسایل باعث می شود که مناطقی که حیوانات نادر و کمیابی در آها زندگی می کنند تحت حفاظت قرار بگیرند. مناطق حفاظت شده و پناهگاه های حیات وحش به محدوده هایی از منابع طبیعی کشور اعم از جنگل ها، مراتع، بیشه های طبیعی و اکوسیستم های بیابانی یا کوهستانی اطلاق می شود، که دارای شرایط طبیعی خاصی برای جانوران حیات وحش و رویش رستنی ها باشد. در ایران می توان تعداد زیادی از این نواحی را پیدا کرد. که یکی از آنها منطقه حفاظت ‌شده توران نام دارد که در شهرستان شاهرود استان سمنان واقع شده است و در این بخش از مجله مستر بلیط اطلاعاتی در مورد آن برای شما گردآوری کرده ایم که در اختیارتان قرار می دهیم.

معرفی منطقه حفاظت ‌شده توران

معرفی منطقه حفاظت ‌شده توران

شهرستان شاهرود یکی از شهرستان های ایران است که در استان سمنان قرار دارد که از آب و هوایی مختلف در هر قسمتش برخوردار است. در این شهرستان، جاذبه های طبیعی گوناگونی وجود دارد که یکی از آنها منطقه حفاظت ‌شده توران است. این منطقه از سه بخش تشکیل شده است که شامل منطقهٔ حفاظت‌شده قسمت اعظم مساحت، پناهگاه حیات وحش در قسمتی از شرق و پارک ملی در میانه می شود. پارک ملی ۸٪، پناهگاه حیات وحش ۱۷٪ و منطقه حفاظت‌ شده ۷۵٪ از کل مساحت منطقه را تشکیل می‌دهند. برای این منطقه لقب، آفریقای ایران را در نظر گرفته اند که دلیل آن را می توان تعدد گونه های جانوری آن دانست. به این منطقه ذخیره‌گاه زیست‌کره توران نیز می گویند که پس از سرنگتی آفریقا واقع در کشور تانزانیا دومین زیست کرده در جهان است. این منطقه در سال 1351 به عنوان منطقه حفاظت شده معرفی شد و تحت مدیریت سازمان محیط زیست درآمد. در سال ۱۳۵۵ قسمتی از منطقه را به عنوان پناهگاه حیات وحش انتخاب کردند و در همین سال نیز مجموعهٔ توران از طرف یونسکو عنوان ذخیره‌گاه زیست‌کره را نیز دریافت کرد؛ سپس در سال ۱۳۸۱ قسمت‌های مرکزی این مجموعه به پارک ملی ارتقا پیدا کرد.

بخش های مختلف منطقه حفاظت ‌شده

بخش های مختلف منطقه حفاظت ‌شده

منطقه حفاظت ‌شده د‌ارای آب و هوای خشک و نیمه خشک است و در ناحیه فلا‌ت ایران – آناتولی قرار د‌ارد. از نظر منطقه رویشی رستنی ها، در ناحیه ایران – تورانی واقع شده و زیستگاه آن از نواحی پست با خاک های رسی، گچی، شنی و سنگی تا نواحی کوهستانی با ارتفاعی بیش از 2200 متر تشکیل گردیده است. چشمه های متعددی در آن وجود دارد که از میان آنها می توان به چشمه غریبه، سی تل، افغانی ها، لکم، تلخاب، کال مرا، پرو بال، پونیدر، هنی، نیستانه، بغلو، شاه چشمه، ملحه، بهاندر، چشمه شاه، چشمه ماجراد، چشمه پریه، ابوالیحیی و چشمه عزیز اشاره کرد. این منطقه دارای بخش های مختلفی است که در قسمت قبل در مورد آن صحبت کردیم، در ادامه هر یک از این بخش ها را به اختصار توضیح می دهیم.

پناهگاه حیات وحش

این منطقه بخشی از زیست کره توران به شمار می آید، که در آن حیوانات مختلفی مانند گورخر ایرانی، هوبره، عقاب طلایی، سارگبه، گونه اندمیک زاغ‌بور، بالابان، پلنگ، جبیر، آهو، کاراکال، کل، قوچ، یوزپلنگ ایرانی و … زندگی می کنند.

پناهگاه حیات وحش

پارک ملی

این پارک ملی در انتهای شرقی استان سمنان و در جنوب شرقی شهرستان شاهرود واقع شده است.  این مجموعه در ضلع جنوبی جاده تهران – مشهد، شرق دهستان طرود، غرب دهستان زمان‌ها و شمال شرقی کویر مرکزی ایران قرار دارد. در این پارک جانوران و گیاهان متنوعی وجود دارد.

راه های دسترسی به منطقه حفاظت ‌شده

افراد زیادی برای اینکه به این محل بروند در ابتدا بلیط هواپیمای شاهرود را از مستر بلیط به صورت آنلاین تهیه می کنند و به شهر شاهرود می روند. پس از آن با وسایل حمل و نقل عمومی خود را به این ناحیه می رسانند. البته روشی دیگری نیز برای رفتن به اینجا وجود دارد که آن استفاده از خودرو شخصی است. اگر تصمیم دارید با خودرو شخصی به این ناحیه بروید باید به طرق جنوب شرقی شهر شاهرود حرکت کنید.

راه های دسترسی به منطقه حفاظت ‌شده

بازدید از منطقه حفاظت ‌شده توران

دیدار از این محل هزینه ای برای شما در پی ندارد ولی به خاطر داشته باشید کلیه وسایل مورد نیازتان را با خود ببرید. در ضمن نکته ای که باید به هیچ وجه از یاد نبرید این است که این ناحیه، منطقه ای حفاظت شده به شمار می رود و هر گونه آسیب و خسارات به آن باعث می شود جریمه ای را برای شما به همراه داشته باشد.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *