آسیاب آبی خوانسار کجاست؟ در گذشته آسیاب های آبی از جمله مکان هائی بودند که خوراک مردم بر روی چرخ آن می چرخید. قوت غالب مردم در گذشته آرد بوده و اکثر غذاهای آنها وابسته به آرد بوده است، همین امر سبب شده بود که آسیاب ها از منزلت بالائی برخوردار باشند. دو نوع مختلف آسیاب وجود داشت که شامل آسیاب آبی و آسیاب بادی می شد و بسته به نوع اقلیم منطقه نوع آن مشخص می شد.
در شهرهای کویری اکثرا آسیاب بادی ساخته می شد و در شهرهایی که آب بیشتری در آنها یافت می شد آسیاب های آبی بودند. منظور از آسیاب آبی یا بادی نوع انرژی ای بود که باعث به کار افتادن آسیاب می شد، آسیاب های آبی را در سر راه چشمه ها می ساختند تا به کمک انرژی که از جریان آب بوجود می آمد آسیاب را به کار بیندازد. آسیاب های بادی را نیز در مکان های بادگیر منطقه می ساختند.
یکی از این مناطق تپه هایی بود که در بیرون شهر قرار داشتند و بادهای زیادی در آنها می وزد. یکی دیگر از این مکان ها دشت هایی بود که درختی در آن نبود و مانعی برای وزش باد وجود نداشت و در اصطلاح بادگیر بودند. یکی از آسیاب های آبی که از گذشته به جای مانده است و در استان اصفهان قرار دارد آسیاب آبی خوانسار است که در این قسمت مجله مستر بلیط توضیحاتی در مورد آن می دهیم.
درباره آسیاب آبی خوانسار
این آسیاب آبی در شهر خوانسار قرار دارد که در قسمت شمال غربی اصفهان و در 176 کیلومتری شهر اصفهان قرار دارد. خوانسار در گذشته دارای 41 آسیاب بوده که در حال حاضر تنها یکی از آنها فعال است. این آسیاب آبی نزدیکی پارک سرچشمه خوانسار و در مسیر این چشمه قرار دارد و برای کار کردن از آب آن نیرو می گیرد و قدمت آن به 300 سال پیش بر می گردد. شهر خوانسار جزو شهرهایی بوده و است، که دارای آب فراوان و این دلیل نیز باعث شده است که از آسیاب آبی برای آرد گردن گندم استفاده شود. این آسیاب آبی سال های سال بلا استفاده بود و کار نمی کرد ولی به همت یکی از اهالی این شهر تعمیر شد و دوباره شروع به کار کرد و هم اکنون آرد بسیاری از مناطق این شهر از طریق این آسیاب تامین می شود.
همانطور که قبلا اشاره شد این آسیاب آبی از طریق نیروی آب کار می کند. عملکرد آسیاب آبی به این صورت است که آب ابتدا وارد یک حوضچه یا استخر می شود که در آنجا مواد زائد همراه آب از آن جدا می شود. آب بعد از گذر از تخته بند حوضچه به تنوره عمودی وارد می شود و با فشار زیاد به پرده چوبی وارد می شود و آن را می چرخاند. البته در حین انجام کار سنگ زیرین همیشه ثابت می ماند.
سنگ زیرین آسیاب به گندم هایی که در این قسمت ریخته شده است فشار می آورد و باعث خُرد شدن آنها می شود. این فرآیند به قدری تکرار می شود که گندم ها به طور کلی به پودر و یا همان آرد تبدیل می شوند.
بازدید از آسیاب آبی خوانسار
بازدید از این آسیاب آزاد است و دیدار از آن می تواند تجربه ای متفاوت را برای شما رقم بزند و از نزدیک با کارکرد آسیاب های آبی آشنا شوید. موقع بازدید از آن ملزم به پرداخت هزینه هستید که مانند دیگر آثار تاریخی ایران این رقم برای گردشگران داخلی و خارجی متفاوت است.
دسترسی به آسیاب آبی خوانسار
ابتدا باید خود را به خیابان سرچشمه خوانسار برسانید، سپس وارد یکی از کوچه های فرعی شده و خود را به آسیاب آبی می رسانید. اگر با خودرو شخصی به این منطقه نرفته اید می توانید از تاکسی ها کمک بگیرید تا شما را به این مکان ببرند. علاوه بر تماشای آسیاب آبی که لذت خاصی دارد، فضایی که در آن برای نشستن وجود دارد، یکی دیگر از جاذبه های آن به شمار می آید که دیدن آن خالی از لطف نیست. ساختمان آن را با سنگ ساخته اند که زیبائی خاصی به آن بخشیده است و سبب شده است که حالت قدیمی بودن خود ار حفظ کند.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید