قلعه خمیر

قلعه خمیر

شهر های جنوبی ایران از مهم ترین و استراتژیک ترین شهرها در کشور به حساب می آیند. این شهر ها با وجود دریای عمان و خلیج فارس یکی از پر طرفدارترین مقصد ها برای سفر محسوب می شوند. یکی از این شهرها بندر خمیر در استان هرمزگان است که به خاطر بندری بودن و قرار گیری در حاشیه دریای عمان و تالاب بین‌المللی خورخوران می تواند مقصدی جذاب برای سفرهای زمستانی باشد. این شهر علاوه بر وجود ساحل های زیبا و طبیعتی بی نظیر از آثار تاریخی زیادی برخوردار است. هر چند که در مورد گذشته این بندر اطلاعات چندانی در دست نیست، ولی موقعیت قرار گیری این بندر این نکته را به ما می رساند که در همه ادوار تاریخی از اهمیت بالایی برخوردار بوده است. از آثار تاریخی موجود در این منطقه می توان به دیوار سِدار، کاروانسرای تاریخی، مقبره اولیاها و بزرگان، آب انبارها (برکه‌های) متعدد و تاریخی، چهار مقبره تاریخی، آثار و بقایای مسجد کوچکی در کنار مسجد جامع، دهکده گوری، قلعه خمیر و بسیاری دیگر اشاره کرد. در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد یکی از این آثار تاریخی که قلعه خمیر نامیده می شود، اطلاعاتی را برای شما گردآوری کرده ایم. اگر به این موضوعات علاقه دارید بهتر است ادامه این مطلب را از دست ندهید.

معرفی قلعه خمیر

معرفی قلعه خمیر

قلعه های تاریخی یکی از انواع جاذبه های گردشگری هستند که همیشه توجه تعداد زیادی از مسافران را به خود جلب می کنند. این اماکن تاریخی در دوران خود از اهمیت ویژه ای برخوردار بودند و اکثرا هم کاربردی نظامی داشتند. قلعه ها را در جاهای مختلفی می ساختند از جمله درون شهرها یا در بین راه ها. این قلعه ها را جهت حفاظت از راه ها و شهرها می ساختند و گاه حاکمی در آن زندگی می کرد و کار حکومت را از قلعه دنبال می کرد. یکی از قلعه هایی که به گذشته بر می گردد و امروزه می توان از آن به عنوان اثری تاریخی یاد کرد قلعه خمیر است، که با نام قلعه شیخ عمان نیز شناخته می شود. این قلعه در بندر خمیر قرار دارد ولی تاریخی ساخت آن به درستی مشخص نیست. در قدیم این قلعه کاربرد های نظامی داشته و برای مقاومت در برابر مهاجمین هم از آن استفاده می شده است. دکتر احمد اقتداری پژوهشگر خلیج فارس، در کتاب آثار شهرهای باستانی سواحــل و جزایر خلیج فارس و دریای عمان در مورد این قلعه می نویسد:« این قلعه سه بار مرمت شده است، یک بار در دوران نـادرشـاه، یـک بار در دوران کریم خان زند و بار سوم در دوران ولاه مسقط که این نواحی را به اجاره داشته اند». این اثر تاریخی به شماره 13831 در سال 1384 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

معماری قلعه خمیر

معماری قلعه خمیر

از این قلعه امروزه جزء خرابه ای باقی نمانده ولی در گذشته پلانی مربع شکل داشته و طول هر ضلع آن حدودا 100 متر بوده است. در چهار طرف آن چهار برج مدور دیده می شد که در حال حاضر تنها یکی از این برج ها وجود دارد و در بین هر دو برج یک برج کوچک نیز وجود داشته است. قلعه دارای دو سر در بود که ویرانه هایی از آنها به چشم می خورد و سر در شمالی آن به سبک معماری اروپایی ساخته شده بود و هنوز هم می توان آثاری از شکوه آن را به چشم دید. در قسمت جنوب غربی قلعه خمیر، عمارت دو طبقه‌ای وجود دارد و در وسط آن و تقریباً در زیر زمین آن آب‌انباری (برکه) ساخته شده كه هنوز باقی‌مانده است. برای ساخت قلعه از مصالح محلی این منطقه یعنی خشت، سنگ، ملات گچ و گل استفاده شده است. از دیگر بخش های این قلعه می توان به کاروانسرای کوچک میان قلعه و خندق دور تا دور قلعه اشاره کرد.

اگر می خواهید به بندر خمیر سفر کنید، اتوبوس می تواند گزینه ای مناسب برای این کار باشد؛ بهتر است خرید بلیط اتوبوس را از مستر بلیط و به صورت آنلاین انجام دهید.

راه های دسترسی به قلعه

راه های دسترسی به قلعه

اگر تصمیم دارید از این سازه دیدن کنید باید به بندر خمیر بروید و از آنجا با وسایل نقلیه ای که درون شهر وجود دارند خود را به این بنا برسانید. در صورتی که می خواهید از خودرو شخصی استفاده کنید می توانید خودرو را در نزدیکی محل پارک کنید و باقی مسیر را پیاده بپیمائید.

بازدید از قلعه خمیر

برای دیدن این قلعه نیازی نیست هزینه ای بپردازید و به صورت رایگان قادر به دیدن آن هستید. زمانی حدود یک ساعت برای این بازدید نیاز دارید، پس از بازدید از قلعه می توانید از دیگر آثار تایخی موجود در شهر دیدن کنید و گشتی در شهر بزنید و در ساحل به قدم زدن بپردازید.

اشتراک‌گذاری
Author image
ashja
ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید