شوش یکی از شهرستان های، استان خوزستان به شمار می رود که در فصل های خنک سال میزبان جمع کثیری از مسافران سراسر کشور است. در این شهر علاوه بر جاذبه های گردشگری، مناطق تفریحی و طبیعی زیادی ازجمله پارک ملی کرخه وجود دارد. سراغ این پارک را باید از ۵ کیلومتری غرب جاده ترانزیتی اندیمشک به اهواز بگیرید. در سالیان دور، جنگل‌ های جلگه خوزستان گستره وسیعی از دشت های این استان را پوشش می داد، اما در حال حاضر تنها به بخش های حاشیه ای رودهای کرخه و دز محدود می شود. در واقع دو طرف رود کرخه را بیشه زارهای باریک در بر دارند و اکنون به نوعی یگانه زیست بوم منحصربه فرد گوزن زرد ایرانی بشمار می روند. زیر چتر حمایتی این پارک با شکوه، گونه های گیاهی و جانوری متعددی به ادامه حیات می پردازند. در صورتی که قصد سفر به شهر شوش و بازدید از پارک ملی کرخه را دارید، با مجله مستر بلیط همراه باشید تا اطلاعات کاملتری در مورد آن به دست آورید.

تاریخچه پارک ملی کرخه

تاریخچه پارک ملی کرخه

پارک ملی کرخه که وسعت قابل توجهی در بر دارد، از دهکده سرخه شیخ عزیز که در ناحیه شمال غربی شهرستان شوش واقع شده، آغاز و تا انتهای جنوبی رودخانه کرخه همراه با جنگل‌ های مملو از درختان پده و گز اطرف رودخانه، کشیده شده است. همچنین قسمت جنوبی آن که از دیگر بخش ها گسترده تر است؛ از قدمگاه شچاخ در نزدیکی های آبادی احمدمولا شروع می شود و همراه با جنگل های اطراف رود، در آبادی سن بهادل به پایان می رسد. این پارک ملی از تاریخچه بلندی برخوردار نیست، اما در دهه 1330 پس از آنکه تنها چندین راس از گوزن زرد ایرانی باقی مانده بود، نخست به عنوان پارک وحش و در سال 1249 طبق ماده شماره 1 کمیسیون زیربنایی دولت، یک پناهگاه حیات وحش و منطقه حفاظت شده در نظر گرفته شد. سال 1351 پارک کرخه تحت مدیریت و بازرسی سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفت. همین کمیسیون در سال 1389، قسمت پناهگاه این فضا را پارک ملی تلقی کرد. متاسفانه طی سال های اخیر این پارک ارزشمند چندین بار طعمه حریق شده است. اولین بار در سال 1396 آتش سوزی در این منظقه گزارش شد که گویا دلیل آن سرایت آتش از زمین های کشاورزی حوالی پارک بود و منجر به نابودی 100 هکتار از زمین های مشتمل بر هزار درخت پده و گز شد. حادثه آتش سوزی برای بار دوم در سال 1397 اتفاق افتاد که طی آن ۱۰ هکتار از پوشش گیاهی و درختی بیشه زار از بین رفت. گفته می شود علت این واقعه، سرایت آتش از جایگاه دفن زباله شهر الوان به پارک بوده است. برای سفر به شوش می توانید بلیط وسیله نقلیه خود را از سایت مستر بلیط تهیه کنید.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

نقشه و معرفی بخش های مختلف

پارک ملی کرخه در بر گیرنده دو بخش اصلی به نام بخش تپه ماهوری شمالی با مساحت ۱۶۲۳ هکتار و بخش دشتی جنوبی با وسعت ۶۱۱۶ هکتار است که در مجموع مساحتی ۷۷۳۹ هکتاری را تحت پوشش خود قرار می دهد. رودخانه کرخه در بین این دو قسمت جریان  دارد و بعد از طی یک مسیر طولانی خود را به سمت جنوب و غرب استان خوزستان می رساند. دو طرف این پارک ملی، پر از درختانی است که در شرایط آب و هوایی گرم رشد می کنند؛ از این رو در این ناحیه هیچ کوه و ارتفاعاتی وجود ندارد و شاهد حضور هیچ دره ای نخواهید بود. ضمناً پارک کرخه یک منطقه حفاظت شده به مساحت ۸۳۵۲ هکتار دارد که در قسمت انتهایی پارک واقع شده است. به خاطر کم عرض بودن منطقه مورد نظر، دشت ویژه و بخصوصی در اینجا دیده نمی شود.

شرایط بازدید از پارک ملی کرخه

بازدید از این جاذبه گردشگری رایگان است و برای یک گردش کامل در آن به ۳ الی ۴ ساعت زمان نیاز دارید. با توجه به شرایط آب و هوایی استان، بهترین زمان سفر به این جاذبه گردشگری فصل های خنک سال مانند بهار، پاییز و زمستان است. شما می توانید بلیط اتوبوس شوش را به صورت اینترنتی خریداری کنید.

شرایط بازدید از پارک ملی کرخه

آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف

همانطور که قبلا گفتیم پارک ملی کرخه در حوالی غرب جاده اندیمشک – اهواز قرار دارد و شما می توانید با خودرو شخصی خود را به این جاذبه برسانید تا شانسی برای دیدن گوزن زرد ایرانی داشته باشید.

آدرس: استان خوزستان، ۵ کیلومتری غرب جاده ترانزیتی اندیمشک – اهواز، شهرستان شوش.

تنوع جانوری منطقه

پارک ملی کرخه در شهرستان شوش به یک پناهگاه امن برای گوزن زرد ایرانی تبدیل شده است. این حیوان نوعی از خانواده گوزن زرد اروپایی بشمار می رود. این گونه از گوزن ها در معرض انقراض قرار داشتند که اکنون با اقدامات صورت گرفته، از خطر دور شده اند. گوزن های زرد در منطقه اشک به تولید مثل پرداختند و تعدادی از آنها به زیست بوم قدیمی خود در زاگراس انتقال یافتند. سابق بر این، گوزن های زرد را می توانست در شمال افریقا، عراق، ترکیه و ایران دید، اما اکنون به جزء ایران اثری از آنها در این کشورها نمی توان پیدا کرد. در کشور ما نیز این حیوانات در جنگل زاگرس و جنگل‌های گرمسیری حیات داشتند، اما امروزه برای دیدن آنها باید به پارک ملی کرخه رفت. علاوه بر گوزن در این پارک ملی پرندگانی مثل: انواع گنجشک، گونه های مختلف پرندگان شکاری، دراج، بلبل خرما، حواصیل زرد، میوه خور، لیکو تالابی، قرقی، اردک مرمری، اگرت بزرگ و کوچک و حواصیل زندگی می کنند. پستانداران پارک نیز شامل: رودک عسلخوار، خرگوش، انواع جوندگان، روباه، گورکن، گربه جنگلی، کفتار، شغال، گرگ و حشره خور شوش می شوند. از خزندگان نیز می توانیم مارآبی، گرزه مار، لاک‌ پشت فراتی، لاک پشت برکه ای و مار جعفری را نام ببریم. در دهه 1330 گروهی شیر ایرانی در این زیستگاه زندگی می کردند.

تنوع جانوری منطقه

تنوع گیاهی منطقه

در پارک ملی کرخه به دلیل شرایط اقلیمی شاهد رشد گونه های گیاهی سازگار با مناطق گرمسیر هستیم. در قسمت شمالی که حالت تپه ماهوری دارد، درختان پده بیشترین وسعت را به خود اختصاص می دهند و در قسمت جنوبی پارک نیز اغلب درختان گز رشد و نمو پیدا می کنند. شما در اینجا می توانید درختچه ‌های جاز (بنگله) تمشک، سریم (دیو خار)، استبرق (عشار) لگچی و کهورک را نیز ببینید. همچنین در این منطقه یونجه و گیاهانی مانند ریش بز، منداب خارشتر، مرغ و گیاهان علفی رشد دارند. جالب اینکه برخی پرندگان پس از خوردن میوه درختان، دانه آنها را به عنوان آذوقه زیر خاک دفن می کنند که همین کار موجب گسترش گیاهان این منطقه شده است.

جاذبه های اطراف پارک ملی کرخه

اگر به قصد دیدن پارک ملی کرخه، روانه شهرستان شوش شده اید، بدانید که در حوالی این پارک جاذبه های مذهبی، طبیعی و تاریخی دیگری همچون جنگل قلعه نصیر، سرچشمه رودخانه شاوور، امامزاده شچاخ، تپه آپادانا، تپه اکروپل، قلعه شوش و آرامگاه حضرت دانیال نبی (ع) نیز برای دیدن وجود  دارد.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *