جنوب ایران از جمله مناطقی است که سفر به آن می تواند جاذبه خاصی داشته باشد، زیرا این محل طبیعت و محیطی متفاوت با دیگر بخش های ایران دارد و به گونه ای است که مکان هایی را که در این مناطق می توانید مشاهده کنید در جایی دیگر از ایران نمی یابید. یکی از شهرستان های جنوبی ایران بستک نام دارد، که در استان هرمزگان قرار دارد. این شهرستان علاوه بر اینکه تاریخی بلند و بالا دارد، فراز و نشیب های زیادی را نیز در دوره های مختلف به خود دیده است. بر اساس اسناد مدارکی که به جای مانده، بستک در قرن 4 و 5 هجری قمری محل زندگی زرتشتیانی بوده است. آنها پس از حمله اعراب به ایران به این منطقه آمده بودند و آثار و بناهای زیادی از آنها باقی مانده است. از میان آثاری که از آن زمان در این منطقه دیده می شود می توان قلعه گبریها، چاهها و قنات های گبری را نام برد. البته در این منطقه می توانید آثار تاریخی دیگری نیز بیابید که کاروانسرای احمد خان بستک یکی از آنهاست. در این بخش از مجله مستر بلیط این بنای تاریخی را برای شما معرفی می کنیم.
شناخت کاروانسرای احمد خان بستک
به طور کلی، تحول و گسترش کاروانسراهای ایران در ادوار مختلف بستگی به وضعیت اجتماعی، اقتصادی، مذهبی و … داشته و شکل یابی و توسعه آن با موارد یاد شده در ارتباط بوده است. عملکردهای گوناگونی که در گذشته کاروانسرا به عهده داشته، باعث گردیده نام های متفاوتی برای این گونه بناها در فرهنگ لغات جای گیرد؛ از جمله کاربات، رباط، ساباط و خان. کاروانسرا ترکیبی است از کاروان (به معنی گروهی مسافر) و سرای (به معنی خانه ومکان) به عبارتی می توان گفت که کاروانسرا ساختمانی است که کاروان را در خود جای می دهد. کاروانسرا علاوه بر اتاق و ایوان دارای باره بند و طویله و انبار است و اغلب ورودی آنرا بازار کوچکی بنام غلاف خانه تشکیل می دهد و بر روی سر در آن چند اتاق پاکیزه قرار می گرفت که به کاروانسالار اختصاص دارد. گاهی در دو سوی در کاروانسرا و رباط برج هایی جای می گرفت که در موقع نا امنی مورد استفاده مدافعان و راهداران قرار می گرفته است. در سراسر ایران می توانید از این نوع سازه ها را به کرات مشاهده کنید. یکی از آنها در شهرستان بستک قرار دارد که با نام کاروانسرای احمد خان بستک شناخته می شود. این کاروانسرا در مسیر جاده بازارگانی لار، بندر لنگه به بندرعباس قرار داشته است به همین خاطر از اهمیت ویژه ای برخوردار بود. این بنا با توجه به اهمیتی که در گذشته داشت، در لیست آثار ملی ایران جای گرفته است. لازم به ذکر است که این کاروانسرا در دوران قاجاری احداث شده است.
معماری کاروانسرای احمد خان
به علت اوضاع اقلیمی و جغرافیایی کرانه خلیج فارس کاروانسراهای این منطقه معماری ویژه ای دارد. این کاروانسراها عموماً فاقد حیاط مرکزی هستند، شامل بنایی چهارگوش با اتاق مرکزی صلیبی شکل و اتاق های جانبی می شود. یک سوی سنگی دور تا دور ساختمان ساخته شده و همه اتاق ها به خارج بنا راه دارند. دروازه های ورودی کاروانسراها به هر سمتی که لازم بود گشوده می شد، تا بادهای خنک ساحلی را به ساختمان برساند. این بنا نیز از جمله کاروانسراهای حاشیه خلیج فارس محسوب می شود و از این معماری پیروی کرده است. این بنا به گونه ای ساخته شده است که از گرمای هوا به داخل جلوگیری کند. سقف هر اتاق به صورت گنبدی شکل است و تمامی آنها پنجره ای رو به بیرون دارند. در ساخت این بنا از مصالحی مانند گچ و ساروج استفاده کرده اند. پلان بنا به صورت مستطیل شکل است که ابعادی برابر با حدودا 47 در 35 دارد.
راه های دسترسی به کاروانسرای احمد خان
بسیاری از افراد هستند که به دیدار از آثار تاریخی علاقه دارند و متمایلند که از این بناها دیدار کنند. اگر شماهم دوست دارید که کاروانسرای احمد خان بستک را ببنید باید به شهر بستک سفر کنید که می توانید این کار را از طریق خرید بلیط اتوبوس انجام دهید. سفر با اتوبوس، سفری مقرون به صرفه و ارزان قیمت به شمار می رود.
بازدید از کاروانسرای احمد خان بستک
این بنا به تازگی مورد مرمت قرار گرفته است و در اختیار خانه هنرمندان این شهر قرارر دارد. شما می توانید بدون اینکه هزینه ای پرداخت به تماشای آن بپردازید. بهتر است در روزهای هفته به سمت این سازه بروید تا در دیدار از آن دچار مشکل نشوید. بهترین زمان برای سفر به این شهرستان اواخر فصل زمستان و اوایل بهار است زیرا این زمان هوا برای سفر مناسب است.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید