ايران دارای تمدن و فرهنگی غنی و نيز محيط طبيعی كم نظير است. ويژگی های طبيعی و فرهنگی متنوع در ايران باعث شده كه اين كشور به لحاظ مكان های ديدنی و جاذبه های توريستی در رديف يكی از ده كشور برتر دنيا قرار گيرد. جاذبه های باستانی، فرهنگی و طبيعی ايران مبنای بسيار مطلوبی برای توسعه ژئوتوريسم تشكيل داده است. توانمندی های كشور ايران در زمينه ژئوتوريسم سبب شده كه مناطقی از ايران با توجه به ويژگی های طبيعی، زمين شناسی و ژئومورفولوژيكی مانند كوير لوت، كوهستان های سهند و سبلان و انواع غارها از نامزدهای پيشنهادی برای ثبت در فهرست جهانی يونسكو در حوزه ژئوتوريسم معرفی شوند. یکی از غار های ایران در شهرستان جغتای قرار دارد، مجموعه غارهای جاورتن به شمار می رود. در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد این جاذبه طبیعی اطلاعاتی را در اختیار شما قرار می دهیم تا در صورت سفر به آن بیشترین بهره را از آن ببرید. اگر تصمیم دارید روزی به این منطقه سفر کنید مطلب را به هیچ عنوان از دست ندهید.
معرفی مجموعه غارهای جاورتن
افراد زیادی با خرید بلیط اتوبوس به شهرستان جغتای سفر می کنند و از زیبایی این شهرستان دیدن می کنند. شهرستان جغتای یکی از شهرستان های استان خراسان رضوی به شمار می رود که به واسطه تاریخ و طبیعتی که دارد آثار تاریخی و طبیعی فراوانی را در خود جای داده است. یکی از پدیده های طبیعی این شهرستان، مجموعه غارهای جاورتن محسوب می شود که در ارتفاع ۱۳۰۰ متری دامنه های شرقی کوه کمر خونی قرار دارد. غار به طور عام به حفره ای زیرزمینی گفته می شود که حداقل با یک دهانه به سطح زمین راه داشته باشد. غار می تواند به صورت طبیعی یا مصنوعی ایجاد شده باشد، اما معمولا وقتی صحبت از غار می شود به ویژه از دیدگاه زمین شناختی منظور انواع طبیعی آن است، اگر چه در متون مختلف به حفره های دست کند انسان های دوره های تاریخی پیشین نیز غار گفته می شود. در فاصله ۲ کیلومتری غرب روستای جاورتن، دهستان دستوران شهرستان جغتای و ۹۵ کیلومتری شمال غربی سبزوار واقع شده است.
ساختار مجموعه غارها
غارهای طبیعی در اثر عوامل مختلف به وجود می آیند، امام بیشتر غارهای موجود در دنیا در اثر نفوذ آب در لایه های سنگ های آهکی و انحلال آن با آب ایجاد شده اند که به پدیده در زمین شناسی «کارستی شدن» می گویند. قبل از پرداختن به فرآیند های شیمیایی و فیزیکی کارستی شدن، لازم به یادآوری است که عوامل دیگری در تشکیل تعداد معدودی از غارها دخالت دارند. برخی از این عوامل عبارتند از گسلش ها و چین خوردگی ها، ریزش بلوک های بزرگ، اثر فرسایشی باد، آب رودخانه ها و … . مجموعه غارهای جاورتن به صورت سه دهانه غار با مدخلهای جدا ازهم و با منشأ مرکب چین خوردگی – آهکی هستند.
در ضلع مخالف کوه کمرخونی، کوه بدرالدین قرار دارد که یک غار آهکی با یک راهرو طویل در عمق آن به چشم می خورد. فرآیند انحلال به صورت آستالاگمیت و استالاکتیت مناظر بدیعی را در انتهای آن ایجاد کرده و به دلیل رطوبت زیاد، بر روی دیواره داخلی این غارجلبک روییده است. عمق این غار نامعلوم و در انتها به چند دهلیز کوچک منتهی می گردد. غارهای سه گانه از نوع چین خوردگی و آهکی است و ارتفاع بزرگترین آنها در مدخل ورودی ۲ متر و عمیق ترین بخش این غارها به ۱۵ متر می رسد.
راه های دسترسی به مجموعه غارهای
برای رسیدن به این مجموعه باید به شهرستان جغتای سفر کنید و خود را به روستای جاورتن برسانید.
بازدید از مجموعه غارهای جاورتن
برای دیدار از این غار ها نیازی نیست هزینه ای بپردازید و می توانید به صورت رایگان از آن دیدن کنید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید