يكی از اشكال گردشگری، گردشگری مذهبی است كه بر زيارت و حضور در اماكن مذهبی تأكيد دارد. گردشگری مذهبی به عنوان يك تمرين اجتماعی در تغيير فرد و قرار دادن وی در فضای اجتماعی دارای ويژگی های مهم فرهنگی – اجتماعی است. بنابراين گردشگری مذهبی نوعی از گردشگری محسوب می شود، كه دارای نوعی پتانسيل اجتماعی – فرهنگی برای تغييرات حالات انگيزه ای يك فرد كه نياز به مسائل فرهنگی و مذهبی در حضور معنوی دارد، است. سفر با اهداف مذهبی از کهن ترین زمان ها رونق داشته است. به طوریکه امروزه ایدی گردشگری مذهبی، از طریق استنباط از انگیزه های گردشگر، ایجاد می شود. ريشه گردشگری را زيارت و سفرهای مذهبي دانسته اند كه از ديرباز در زندگی نسل بشر بعنوان يك وظيفه و يك اقدام پسنديده، نسل به نسل ادامه داشته است. وجود اماکن مذهبی متعدد در ایران باعث شده است که این نوع از سفر در این سرزمین بسیار رواج داشته باشد. یکی از این اماکن، بناهای مذهبی قدیمی است که همچنان کاربرد خود را حفظ کرده اند و علاوه بر آن به عنوان جاذبه ای گردشگری مورد توجه نیز هستند، یکی از این اماکن حسینیه سنگآوی در استان فارس و در شهرستان گراش به شمار می آید.
معرفی حسینیه سنگآوی
در میان اندام های درونی هر شهر و روستا، نیایشگاه همواره جایگاه ویژه خود را داشته و ابنیه مذهبی از اساسی ترین عناصر بافت، ساخت و شکل شهرها محسوب شده اند. یکی از این مکان ها، حسینیه ها به شمار می روند که از مکان های مذهبی شیعیان است که بیشتر در آن، مراسمِ سوگواری امام حسین (ع) و شهدای کربلا برگزار می شود. در مناطق گونا گون شیعه نشین نام هایی مانند مَأتَم، امامباره، عاشورخانه و عزاخانه برای اشاره به این مکان به کار می رود. ظاهراً حسینیه ها، در امتداد ساختارهای مسجد، زاویه و تکیه و در نتیجه تلفیق و بازتولید بخش هایی از ساختار و کارکردهای آنها به وجود آمده اند. یکی از حسینیه های قدیمی که در شهرستان گراش در استان فارس قرار دارد، حسینیه سنگآوی نام دارد. این حسینیه را قدیمی ترین حسیسنه این منطقه می دانند که از زمان قاجار در این شهر وجود دارد. حاج اسدالله فرزند کربلایی حاج علیرضا گراشی این حسینیه را در سال ۱۲۸۲ هجری قمری (برابر با ۱۲۴۴ خورشیدی) ساخت. با توجه به قدمتی که این حسینیه دارد در در سال ۱۳۸۴ در فهرست آثار ملی ثبت شد. دلیل نام گذاری این حسینه به این اسم این است که سنگ بزرگی در کنار آن قرار دارد که در ایام عزاداری در این سنگآب برای عزاداران شربت آماده میشود.
ساختار و معماری حسینیه
«سنگ آوی» ظرف سنگی بزرگی به شکل یو انگلیسی است که در زیر طاقی با تزئینات مقرنس ظرف در کنار درب ورودی، قرار دارد. به منظور نگهداری از این ظرف، در سقف طاق، سوراخی تعبیه شده است که از طریق این سوراخ، آب باران از پشت بام حسینیه، به داخل این ظرف سرازیر میشود. این بنا از دو بخش تشکیل می شود که در بخش شمالی آن یک سالن روضه خوانی، یک ایوان بزرگ روبروی سالن، یک آشپزخانه، چند اطاق انباری، حیاط و حوض قدیمی وجود دارد. سالن روضه خوانی آن، دارای نه در است، به فاصله های مساوی قرار گرفته اند. هفت درب آن رو به حیاط و دو درب دیگر، یکی در راهرو شرقی و دیگری در دالان ورودی باز میشود. بالای درب هایی که رو به حیاط هستند، پنجرههای چوبی گره کاری شده و در فواصل بین پنجرهها طاق نماهایی به اندازه پنجره ها، دیده می شود. در مقابل هر کدام از پنجرهها و طاق نماها و در پایین هر طاق نما، طاقچهای تعبیه شده است. این سالن به ارتفاع حدود یک متر از سطح حیاط قرار دارد که پلههایی در جلو درب اول، وسط و آخر قرار دارد. یکی از ویژگی های این بنا، وجود دو بادگیر، در دو طرف شرقی و غربی ایوان است که در حال حاضر فقط قسمت های هدایت کننده باد به طرف پایین سالم مانده اند. سقف این بنا از تیرهای چوبی بزرگ تشکیل شده است و ایوان آن، در ارتفاع حدود یک متری از سطح حیاط قرار دارد و ورودی به ایوان از طریق پلههایی که در راهرو شرقی دیده می شود، امکان پذیر است.
راه های دسترسی به حسینیه
برای اینکه بتوانید از این بنا دیدن کنید باید به شهرستان گراش سفر کنید. برای رفتن به شهر گرایش می توانید با وسایل حمل و نقل عمومی سفر کنید و برای اینکار می توانید بلیط اتوبوس گراش را از مستر بلیط به صورت آنلاین خریداری کنید. از آنجایی که این بنا در بافت قدیمی شهر قرار دارد رسیدن به آن کار راحتی است و با هر وسیله نقلیه ای می توانید به سمت آن حرکت کنید.
بازدید از حسینیه سنگآوی
برای دیدار از حسینیه سنگآوی نیازی نیست هزینه ای پرداخت کنید ولی باید بدانید که این بنا همیشه باز نیست و تنها در ماه های محرم و صفر می توان از آن دیدن کرد. البته این بنا یک بخش بیرونی دارد که سنگ آوی در آنجا قرار دارد که می توانید در دیگر ایام هم از آن دیدن کنید. پیشنهاد مجله مستر بلیط به شما این است که در صورت سفر به این ناحیه حتما از این جاذبه مذهبی نیز دیدن کنید.
دیدگاهتان را بنویسید