قشم جزیره ای زیبا و سرشار از جاذبه های گردشگری در دل خلیج فارس است. این جزیره حیرت انگیز دارای قدمتی کهن و باستانی است که همین موضوع باعث متفاوت شدن آن شده است. اکثر افراد، قشم را به عنوان مرکز خرید اجناس ارزان قیمت با کیفیت بالا می دانند دلیل آن نیز وجود بازارهای متنوع و رنگارنگ در این جزیره است. البته این موضوع را نمی توان تنها دلیل توریست پذیری آن دانست.
هنگام سفر به این جزیره بهتر است زمانی را نیز صرف دیدار از جاذبه های طبیعی و تاریخی آن کرد. یکی از جاذبه های تاریخی قشم که مطمئنن ارزش دیدن دارد قلعه پرتغالی هاست. اگر تمایل به داشتن اطاعاتی در مورد این قلعه دارید می توانید با ادامه این مطلب در مجله مستر بلیط ما را همراهی کنید.
معرفی قلعه پرتغالی ها
این قلعه در قسمت شمالی جزیره قشم واقع شده است. به منظور تسلط بر مسیر راهپیمایی استراتژیک بین هند و اروپا، پرتغالی ها چندین قلعه را در جزایر اطراف خلیج فارس ساختند. این قلعه ها معماری بسیار مشابهی داشتند و بیشتر برای دفاع در برابر شورش های مردم محلی استفاده می شدند. آنها جزایر را حدود 110 سال کنترل کردند و سرانجام سلطه آنها توسط پادشاه صفوی، شاه عباس اول (1671-1571) پایان یافت.
این قلعه سرخ یکی از معدود بناهای به جا مانده از زمانی است که پرتغالی ها در خلیج فارس حکومت کردند. قشم دروازه خلیج فارس است. بنابراین، در آن زمان، یک شهر مهم استراتژیک و دریایی بود. قلعه پرتغالی ها در سال 1507 میلادی توسط افونسو دی آلبوكرک، دریا نورد پرتغالی، در محلی به نام مورنا برای مدیریت شورش پیش بینی نشده مردم محلی ساخته شد.
احسان یغمائی در سال ۱۳۷۸ قلعه را از خاک بیرون آورد. این باستانشناس تا بهار سال 1379 نیز در این قلعه کاوش میکرد. پس از زلزله ۵.۹ ریشتری در بهار همان سال، اکتشاف قسمت درونی دیوار شرقی قلعه به دلیل نابودی آن شکست خورد. وسایل چینی، شیشه های ونیزی و توپ های جنگی از جمله وسایلی بودند که در طی این کاوش ها پیدا شدند.
اصلی ترین کاربرد قلعه پرتغالی ها، انبار اسلحه و توپخانه بود. پس از سالها توقیف، در زمان سلسله صفویه، این قلعه توسط امام قلی خان، که یکی از فرماندهان شاه عباس بود، اشغال شد. در حقیقت از این قلعه به عنوان محلی برای نگهداری مهمات و سلاح برای حمایت از قلعه های دیگر در خلیج فارس استفاده می شده است. این قلعه همچنین به عنوان ستاد فرماندهی برای مقامات نظامی مستقر در قشم کاربرد داشته است.
در طول کاوش های مناطق اطراف در سال 1378، یک تونل قدیمی در قلعه پیدا شد. محققان تصور می کردند این تونل تنها برای نگهداری مهمات استفاده می شده است، اما بعداً با دیدن این که، تونل مستقیم به داخل قلعه منتقل می شود، شوکه شدند و متوجه شدند این تونل به عنوان راه فرار مقامات عالی رتبه نیز بوده است.
در طول قرن ها، این قلعه در طول جنگ ها و شورش ها چندین بار آسیب دیده است. با این وجود، بقایای فعلی قلعه، با معماری مرموز و تغییر شکل یافته خود، گواهی بر جلال سابق آن دارد. منظره های دلپذیر و آب و هوای گرمسیری خلیج فارس جذابیت بیشتری به این جاذبه تاریخی می بخشد.
معماری قلعه پرتغالی ها
این قلعه با نقشه چند ضلعی بی نظم دارای دیوارهایی با ضخامت حدود 3.5 متر و برجهایی با 12 متر ارتفاع در چهار طرف قلعه است. اجزای اصلی این بنا سنگ قرمز، سنگ آهک، گچ و سیمان است و بیش از 2000 متر مربع مساحت دارد. یک مخزن آب (آب انبار)، اتاق هایی برای سربازان، زندان، کلیسا، سالن و مقر فرماندهی از جمله مکان هائی هستند که در گذشته در این قلعه وجود داشته اند.
هر گوشه از قلعه توسط یک برج محکم محافظت می شده است. این برجها تعدادی از قدرتمندترین سلاح های روز دنیا، منجنیق و توپ را در خود جای داده بودند. بقایای به خوبی حفظ شده توپ های چند تنی و برنجی را می توان در کنار دفاعیات قلعه مشاهده کرد.
برای رفتن به جزیره قشم می توانید از طریق هوائی اقدام کنید که شاید بهترین گزینه برای سفر باشد. خرید بلیط هواپیمای قشم از طریق مستر بلیط و تنها با چند کلیک امکان پذیر است.
مرمت قلعه پرتغالی ها
چندین بار برای مرمت این اثر تاریخی اقدام شده است ولی متاسفانه هر بار به علتی این اقدامات با شکست مواجه شده است. امیدواریم به زودی شاهد ترمیم این بنای تاریخی باشیم.
بهترین زمان برای رفتن به قشم
در هر گوشه از ایران شما یک وضعیت آب و هوایی بی نظیر و طبیعت بکر را پیدا خواهید کرد. مناطق جنوبی ایران آب و هوای بی نظیری دارند. در زمستان این مناطق دارای هوای بهاری بوده و در سایر فصول سال گرم است. بهترین زمان سفر به قشم از اواخر آذرماه تا اواخر اسفند است.
راه های دسترسی به قلعه پرتغالی ها
برای رسیدن به این قلعه باید به سمت شمالی جزیره حرکت کنید. این قلعه در خیابان ژئو پارک در شهر قشم قرار دارد. برای رسیدن به آن می توانید هم از طریق تاکسی و هم خودرو شخصی اقدام نمائید. این قلعه در فاصله کمی از ساحل خلیج فارس قرار گرفته است.
دیدگاهتان را بنویسید