یکی از زیباترین و معروفترین شهرهای استان بوشهر، بندر گناوه است. قدمت شهر گناوه که در گذشته با اسامی گناباد، گنفه، جنفه و جنابا هم شناخته می شده است، احتمالا به هزاره اول یا دوم پیش از میلاد باز می گردد. قدیمی ترین یافته های باستان شناسی از حضور عیلامی ها در این منطقه خبر می دهند. شهرستان گناوه با لقب «معدن مراورید» هم شناخته می شود. امروزه دلیل حضور بیشتر گردشگران در این بندر، وجود بازارهای فراوان ساحلی و ارزانی اجناس موجود در این بازارها است که سبب شده است تا این شهر با لقب «دبی ایران» هم شناخته شود. اما نکته ای که در مورد گناوه باید در خاطر داشته باشید این است که این شهرستان، علاوه بر بازار جاذبه های گردشگری فراوان دیگری هم دارد که می توانید از تماشای آنها لذت ببرید. یکی از این جاذبه ها، تالاب حله است. با ما در مجله مستر بلیط همراه باشید تا اطلاعات بیشتر و کامل تری در خصوص تالاب حله در اختیار شما قرار دهیم.
تاریخچه تالاب حله
تالاب حله با مساحتی بالغ بر 20 هزار هکتار، بخشی از منطقه محافظت شده حله با وسعت بیش از 46 هزار هکتاری است. این تالاب با وجود اهمیت اکوسیستمی فراوان، یک پدیده نوظهور در منطقه است. تالاب حله در سال 1342 و به دنبال طغیان رودخانه حله تشکیل شد. در پی این طغیان، شاخه ای از رودخانه به سمت منطقه کنونی تالاب در نزدیکی روستای «کُره بند» تغییر مسیر داد و به این ترتیب تالاب شکل گرفت. این تالاب چند سال پس از شکل گیری و در سال 1355، به صورت بخشی از منطقه محافظت شده حله، تحت محافظت سازمان محیط زیست قرار گرفت.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
تالاب حله که یکی از تالاب های بین المللی ایران است، در نزدیکی شهرستان گناوه قرار دارد. این تالاب که در مناطق کم ارتفاع و آبرفتی استان بوشهر قرار دارد، بعد از تلاقی دو رودخانه دالکی و شاپور (که رودخانه دائمی حله را تشکیل می دهند) در منطقه ای در شرق روستای کره بند با نام «حله تیکی» ایجاد شده است. این تالاب علاوه بر نقش مهم و استراتژیک خود به عنوان زیستگاه بسیاری از گونه های جانوری به خصوص پرندگان مهاجر، به دلیل موقعیت بسیار عالی برای انجام فعالیت های تحقیقاتی و موقعیت های فراوان تماشای انواع پرندگان و همچنین کارکرد آن به عنوان عامل ملایم کننده آب و هوا و مبارزه با ریزگردها و منبع تولید علوفه، اهمیت راهبردی بسیار زیادی دارد. عمق این تالاب بین 2 متر تا 50 سانت متغییر است و آب آن از چهار منبع رودخانه دالکی، رودخانه شاپور، بارندگی های سالیانه و همچنین جزر و مد خلیج فارس تامین می شود. این موضوع باعث پر آبی نسبی تالاب و در نتیجه غنای زیست بوم گیاهی و جانوری آن شده است. تعداد بالای پرندگانی که در این تالاب زندگی می کنند، آن را به یکی از بهترین مناطق برای علاقه مندان به تماشا و تحقیق بر روی پرندگان تبدیل کرده است.
از جمله پرندگانی که در قابل مشاهده در تالاب حله می توان به پرندگانی مانند عقاب، حوصیل خاکستری، درنا، فلامینگو، بوتیمار، کرکس، پرستو، گونه های مختلف باز و یا حتی پرندگان نایابی مانند دراج و جغدانبار یا حتی گونه بسیار نایابی به نام قمری ناگوا اشاره کرد. این تالاب، علاوه بر پرندگان محل زندگی حیوانات مختلفی مانند روباه، گرگ، گربه وحشی، گراز و ماهیانی مانند ماهی خورک هم هست. از جمله گونه های گیاهی موجود در منطقه هم می توان به درختانی مانند گردو، گز و گیاهان تالابی مانند نی و گزنه و بزواش اشاره کرد. متاسفانه خشکسالی های اخیر و همچنین استفاده از آب تالاب برای کشاورزی به شیوه های قدیمی مانند غرق آبی، باعث شده است که تا سال 1397 تنها 10 درصد از وسعت تالاب، سالم و پرآب باقی بماند. اگرچه تالاب حله یک مقصد گردشگری بسیار جالب و فراموش ناشدنی است، اما به خاطر داشته باشید که بندر گناوه جاذبه های فراوان دیگری هم دارد که می توانید در کنار بازدید از تالاب، از تماشای آنها هم لذت ببرید. در ادامه چند مورد از این جاذبه های گردشگری را معرفی می کنیم.
بازارهای گناوه
یکی از مشهورترین جاذبه های گردشگری گناوه که سالانه تعداد فراوانی از مسافران را به خود جلب می کند، بازراهای بندر گناوه است. اجناس ارائه شده در این بازارها به دلیل قیمت ارزان و جنس خوب، شهرت زیادی پیدا کرده اند. مشهورترین این بازارها، بازار سیف در میدان امام خمینی است.
تپه های باستانی
گناوه تاریخی کهن دارد. گواه این سابقه تاریخی تپه های باستانی (یا همان «تل ها» در گویش محلی) مختلف در اطراف شهرستان گناوه است که قدمت آنها تا زمان عیلامی ها هم باز می گردد. از جمله این تپه ها می توان به تل محمد حیدر، تپه معروف به قلعه کلات و تپه شاه ناصری اشاره کرد. در جریان کاوش های باستان شناسی اشیا باارزش مختلفی مانند کوزه های سفالی و بوپال (استوانه هایی از جنس گل پخته و در قالب سفال زرد یا سرخ رنگ که از آن به عنوان گلوله برای پرتاب با منجنیق بر سر دشمن استفاده می کردند) و مانند آن از این تپه ها به دست آمده است.
بندر ریگ
یکی از بنادر تاریخی و زیبای نزدیک به گناوه، بندر ریگ است. این بندر به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی از دوران صفویان محل مناقشه ایرانیان و انگلیسی ها و پرتغالی ها بوده است. میرمهناريال دلاور مشهوری که با پرتغالی های مبارزه کرد هم از اهالی این بندر بود.
شرايط بازديد از تالاب حله
به خاطر داشته باشید که شرایط جوی و آب و هوایی منطقه باعث می شود تا بهترین زمان بازدید از تالاب حله، اواخر پاییز، زمستان و اوایل بهار باشد. گرمای شدید این منطقه در باقی ایام سال، حضور در آن را دشوار می کند. علاوه بر این پرندگان مهاجر هم در فصول گرم سال، تالاب را به سمت مناطق خنک تر شمالی ترک می کنند. موضوع دیگری که باید مورد نظر قرار داد، شرایط منطقه به عنوان سرزمینی مملو از آب است که باعث می شود تا برای حرکت در درون تالاب به قایق نیاز داشته باشید. پیشنهاد ما استفاده از امکانات بومیان منطقه است. چرا که به این ترتیب نه تنها قایق، بلکه راهنمایان مجرب محلی را هم به خدمت گرفته اید. موضوعی که با توجه به گستردگی تالاب، اهمیت فراوانی دارد. تهیه بلیط اتوبوس را می توانید با صرف کمترین هزینه مالی و زمانی و با مراجعه به مستر بلیط انجام دهید.
آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف
برای بازدید از این بهشت پرندگان، کافی است که از بندر گناوه به سمت روستای کره بند حرکت کنید. تالاب حله نزدیک به این روستا و در جنوب آن واقع شده است. اگر می خواهید سفری ایمن و کم خطر و بدون دردسر به این تالاب زیبا را تجربه کنید، پیشنهاد ما به شما خرید بلیط اتوبوس تهران گناوه است.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید