شهرستان فریمان در 81 کیلومتری شهر مشهد در استان خراسان رضوی قرار دارد و مرکز شهرستان فریمان است. شهرستان فریمان از شمال به شهرستان مشهد، از شرق به تربت جام، از جنوب به تربت حیدریه و از غرب به شهرستان های تربت حیدریه و مشهد منتهی می شود. شهر فریمان در مسیر جاده پرتردد مشهد- تربت جام –تایباد – افغانستان قرار گرفته است.
منطقه فریمان از کهن ترین مناطق ایران است که در جغرافیای قدیم به نام «اسپنج» یا «اشپند» از مضافات نیشابور بود. در این منطقه از هزاره سوم پیش از میلاد آثاری شناسایی شده و اکنون هم تپه باستانی فرهادگرد در 15 کیلومتری فریمان گویای پیشینه تاریخی این منطقه است. بر اساس نوشته تاریخ نیشابور در زمان سلجوقیان ده فریمون» وجود داشته است.
این منطقه از اولین موقوفات آستان قدس به شمار می آید که الجایتو آن را وقف کرده است. در اواخر دوران قاجاریه حاج حسین ملک نصف آن را وقف اما رضا کرد. این منطقه همواره در تیول حکومت ها بوده است اما شالوده شهر فریمان امروزی، در زمان رضاشاه ریخته شد. این شهر با وجود قدمت فراوانی که دارد از آثار تاریخی متعددی برخوردار است که در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد قلعه حسن آباد صحبت می کنیم.
معرفی قلعه حسن آباد فریمان
قلعه های تاریخی از جمله سازه هایی هستند که بیشتر کاربرد نظامی و حکومتی داشتند و بنا بر کاربریشان در موقعیت های مختلفی ساخته می شدند. برخی در بین راه ها و مسیر برای حفاظت و تعدادی دیگر برای حکومت در شهرها ساخته می شدند. هر یک از این قلعه دارای ساختاری متفاوت بودند ولی در اکثر آنها چیزی که مشترک است و به چشم می آید برج و باروی قلعه است.
قلعه حسن آباد از جمله قلعه های حکومتی است که در نزدیکی شهر قلندر از توابع شهرستان فریمان قرار دارد و قدمت آن را مربوط به دوران دو قرن پیش می دانند. این قلعه در گذشته و در دوران خود دارای اهمیت و ارزش فراوان بود به طوری که در برخی کتب تاریخی از آن با نام روستایی در نزدیکی شهر قلندر یاد کرده اند. قلعه حسن آباد به دلیل اهمیتی که داشت در سال 1383به شماره ثبت 11026 در مجموعه آثار تاریخی ایران به ثبت رسید.
معماری قلعه
نقشه اولیه قلعه به صورت مربع شکل است که در هر گوشه آن برجی مدور و سه طبقه ایجاد کرده اند، علاوه بر این در میان هر ضلع نیز می توانید یکی از این برج ها را ببینید. قلعه حسن آباد از چند بخش مسکونی تشکیل شده است که توسط راهروهای اصلی و فرعی از هم دیگر جدا می شوند و دارای بخش شاه نشین است که در قسمت غربی فضای داخلی قلعه مشخص و از عناصر معماری ویژه ای برخوردار است.
به طوری که برخلاف دیگر قسمت های قلعه ورودی هشتی شکل دارد. بعد از عبور از هشتی، حیاط بخش شاه نشین دیده می شود که راهروهای آن با قلوه سنگ پوشیده شده اند. اتاق های گچبری شده این بخش نیز متشکل از شومینه، طاقنما و طاقچه های زیادی هستند که علاوه بر زیبایی که به آن بخشیده اند، اهمیت این فضا را نسبت به سایر بخش های قلعه نمایان می کنند. در ساخت قلعه از مصالحی همچون خشت و گل استفاده کرده اند.
برای سفر به فریمان می توانید بلیط اتوبوس تهیه کرده و به این شهر سفر کنید. استفاده از مستر بلیط به خاطر امتیازات ویژه ای که به کاربران خود می دهد و تخفیفاتی که بر روی بعضی از بلیط ها اعمال می کند، می تواند روشی معقول و مقرون به صرفه باشد.
راه های دسترسی به قلعه حسن آباد فریمان
همانطور که در قسمت های قبلی اشاره کردیم این قلعه در نزدیکی شهر قلندر آباد قرار دارد. قلندر آباد نیز در فاصله 16 کیلومتری از شهر فریمان واقع شده است. برای رفتن به این منطقه می توانید هم از وسایل حمل و نقل عمومی و هم از خودرو شخصی استفاده کنید که باعث شده است رفت و آمد در این مسیر به راحتی انجام شود.
شرایط بازدید
برای اینکه از بنا دیدن کنید نیازی به پرداخت هزینه ندارید و در حین اینکه از آن دیدن می کنید می توانید به گردش در شهرها و روستاهای اطراف نیز بپردازید و سفری لذت بخش را تجربه کنید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید