هفت تپه کجاست؟ از نظر جغرافیایی در دشت خوزستان و کوه های شمال شرقی این منطقه ای که دنباله رشته جبال زاگرس است می توان نواحی مختلفی را که هر کدام برای مدتی بر این منطقه تسلط داشته اند را مشاهده کرد.
به نوبت هر کدام بنابر تمرکز در سراسر این منطقه حاصلخیز حکومت نموده و تاریخ پادشاهی ایلام را بوجود آورده اند. مهمترین این مناطق عبارتند از:
1) ناحیه آوان که در شمال غربی شوش قرار گرفته است و منطقه ای است شامل اطراف رودخانه دز و کرخه. 2) ناحیه سیماش که قسمت شمال و شمال شرقی دشت خوزستان را شامل می شود و بیشتر نواحی مشرف به دشت خوزستان را نیز شامل می شود. 3) ایلام، این منطقه شامل تمام منطقه ای است که دشت خوزستان و همچنین نواحی اطراف را فرا می گیرد.
4/9 آنزان یا انشان: به نظر می رسد که منطقه شرق و جنوب شرقی قسمت مال امیر بختیاری شامل این ناحیه بوده است. یکی از مناطق باستانی استان خوزستان هفت تپه است که آثار باستانی بسیاری در این ناحیه پیدا شده است. در این قسمت از مجله مستر بلیط به معرفی این مکان می پردازیم.
معرفی هفت تپه
هفت تپه علاوه بر اینکه نامی بر روی یکی از شهرهای استان خوزستان است، نام محوطه باستانی است که در نزدیکی این شهر واقع شده است که در 10 کیلومتری جنوب شرقی شهر شوش نیز قرار دارد.
این محوطه شامل مجموعه ای از تپه های باستانی می شود که احتمالا شهر تیکنی یا کابناک از تمدن ایلام بوده است. این شهر زمانی مهمترین شهر سیاسی عیلامی ها بوده که پس از آن شهر شوش مرکز قدرت در آن زمان شده است.
تاریخچه هفت تپه
می گویند هنگامی که قصد انتخاب نامی برای هفت تپه را داشتند مدتها فکر کردند و نمیدانستند چه عنوانی را برگزینند و جز بیابان خشک نیز چیزی دیده نمی شد که به استناد آن نامی برای آنجا انتخاب کنند، تا اینکه بلاخره تعدادی تپه کوچک و بزرگ جلب نظر کرد و ناحیه مزبور ار هفت تپه نامیدند.
اکنون در همان محل که روزی بیابان خشک و بی آب و علفی بود یک از پر جنبش و جوش ترین واحدهای اقتصادی در سالهای 1330 تا 1340 احداث گردید. برای احداث مزارح نیشکر بالاجبار مقدار بسیار زیادی از دشت را تسطیح کردند که در هنگام جابجائی خاک مقدار زیادی از آثار باستانی به صورت اشیا کوچک و بزرگ در سراسر دشت پراکنده بود. بدین صورت بود که این منطقه یافت شد.
ویژگی های معماری هفت تپه
سطح منطقه حفاری شده عبارت اند از تعداد 34 ترانشه که در جوار یکدیگر قرار دارند و ابعاد هر کدام 10 در 10 متر است. در این منطقه نسبتا بزرگ تا به حال چند واحد ساختمانی بسیار بزرگ یافت شده است. که در ادامه به توضیحات آنها می پردازیم.
1) بیشتر آثار ساختمانی و معماری هفت تپه به نظر می رسد که در یک اندازه تاریخی ساخته شده و احتمالا طول این دوره نمی تواند بیش از حدود یک یا حداکثر دو قرن باشد. کف بیشتر ساختمان ها در یک سطح قرار دارد و در طول مورد استفاده قرار گرفتن کف ساختمان ها هر چند گاه که ضرورت داشته است هموار و سپس اندود تازیه ای بر روی آن اضافه گردیده است. نا گفته نماند که بر دیوار ساختمان ها آثار مرمت و یا اندودهای تازه مشاهده می گردد.
2) در ساختمان واحد های جداگنه که عموما بهن بستگی و رابطه نیز داشته اند جهت محور ساختمانی تقریبا یکسان بوده و تا اندازه ای با جهات جغرافیائی با کمی انحراف تطبیق مینماید. بهرحال وحدتی از نظر جهت ساختمان ها با کمی اختلاف در واحدهای مختلف مشاهده می گردد. با وجودیکه ممکن است ساختمان ها در یک زمان ساخته نشده باشند ولی یک جهت خاص یا بر اثر عقاید مذهبی یا بر اساس سنت و عرف معماری و یا به علت وضع اقلیمی در طرح و نقشه ساختمان ها رعایت گردیده است.
3) بیشترین عرض سالن های بزرگ عموما در واحدهای ساختمانی مختلف با وجودی که طول بعضی از آها بسیار زیاد است در حدود 6 متر است. به نظر می رسد که تیرهایی که برای پوشش سقف این اطاق ها بکار میرفته نمی توانسته اند بیش از عرض شش متر بار و سنگینی سقف را تحمل نمایند.
بقایای سوخته و ذغال شده این تیرها برای پوشش سالن ها به کار می رفته است، بر روی کف بعضی از اطاق ها پس از ویران شدن و سوختن فرو ریخته و باقی مانده و در ضمن حفاری در قسمت های مختلف به دست آمده است.
4) بر روی تیرهای پوشش اطاق ها و بوریا و در بعضی موارد حصیر بافته شده قرار داده شده و سپس روی آن با گل پوشیده شده است. در اثر آتش سوزی گل روی این سقف ها به ضورت نیم پخته در آمده و اثر محل نی و بوریا و حصیر که سوخته شده و از بین رفته بر روی قطعات گل که پس از سوختن فرو ریخته در ضمن حفاری در کف اطاق ها مشاهده و جمع آوری گردیده است.
راه های دسترسی به هفت تپه
برای رسیدن به این مکان باید خود را بهه شهر هفت تپه در نزدیکی شوش برسانید. برای اینکار می توانید هم از وسایل نقلیه عمومی مانند اتوبوس استفاده کنید و هم خودرو شخصی که ما به شما پیشنهاد می کنیم برای راحتی کار از خودرو شخصی استفاده کنید.
شرایط بازدید
بازدید از این مکان دارای شرایط خاصی نیست.
دیدگاهتان را بنویسید