هفت برکه

هفت برکه

ایران یکی از کشورهایی در جهان است که از آثار تاریخی بسیاری دارد و چندین اثر تاریخی آن در لیست یونسکو به ثبت رسیده است؛ به همین خاطر سالانه گردشگران زیادی از خارج از ایران به خاطر دیدار از این آثار تاریخی به ایران سفر می کنند. علاوه بر گردشگران خارجی، افراد زیادی در کشور وجود دارند که شیفته تاریخ سرزمینشان هستند و برای دیدار از آثار تاریخی سراسر آن، به شهرهای مختلفی سفر می کنند. قدمت زیاد تنها به بخشی از ایران مربوط نمی شود و بیشتر شهرهای ایران از تاریخی غنی برخوردارند و دل خود اثار تاریخی فراوانی را جای داده اند. یکی از این شهر ها، گراش در استان فارس است که آثاری از دوران های مختلف در خود نهفته دارد. اگر شما از دسته افرادی هستید که لذت فراوان از تاریخ ایران می برید، گراش می تواند مقصد مناسبی برای سفرتان باشد. هفت برکه گراش یکی از آثار تاریخی این شهر به شمار می رود که در این بخش از مجله مستر بلیط موضوع بحث است. اگر می خواهید در مورد این اثر تاریخی بیشتر بدانید بهتر است ادامه این مطلب را از دست ندهید و حتما به مطالعه آن بپردازید.

درباره هفت برکه گراش

درباره هفت برکه گراش

برکه یا آب انبار یکی از سازه های اعجاب انگیز در ایران قدیم هستند که امروزه به عنوان آثار تاریخی کشور مورد بازدید قرار می گیرند. دلیل ساخت این بناها تامین آب مورد نیاز در فصل های کم آبی بود. ایران به خاطر نوع اقلیمی که دارد در بیشتر مناطق خود دچار کم آبی بود به همین خاطر معماران تصمیم به ساخت بناهایی کردند تا این مشکل را بهبود بخشد. آنها آب انبار هایی ساختند که در آنها می توانستند آب را نگهداری و ذخیره کنند و در فصل تابستان که کمبود آب وجود داشت از آن استفاده می کردند. در برخی مناطق ایران از ان آب انبارها به برکه یاد می کردند. هفت برکه مجموعه ای از این آب انبارها است که در بافت تاریخی شهر گراش قرار دارد و امروزه بدون استفاده باقی مانده اند. زمان ساخت این هفت برکه را مربوط به دوران صفوی می دانند که از اهمیت زیادی نیز در بین مردم برخوردار بودند. بر اساس کتیبه ای که در یکی از این هفت برکه نصب شده است، متوجه شدند که آنها در دوران قاجار برای آخرین بار مورد مرمت قرار گرفتند. بزرگ ترین و معروف ‌ترین این هفت آب انبار به برکه‌ی حاج ‌ابوالحسن معروف شده است.

ساختار هفت برکه

همانطور که در بخش های قبل توضویح داده شد این مجموعه متشکل از هفت آب انبار است که در کنار هم و در بافت تاریخی گراش قرار دارند. این آب انبار ها پلان هایی مدور شکل دارند و سقف آنها به صورت گنبدی شکل ساخته شده است. ساختمان آب انبارها با توجه به سبک های معماری و اسلوب های متناسب با آب و هوای مناطق متفاوت است. ساختمان یک آب انبار شامل مخزن ( خزینه یا تنوره)، پا شیر، سردر، بادگیر (خیشخان) و راه پله است. مخزن محل انبار کردن آب و اصلی ترین عنصر در شکل گیری آب انبار است. مخزن برای جلوگیری از فشارهایی که آب بر بدنه ایجاد می کند در داخل زیر زمین احداث می شد و عمق آن از سطح خیابان گاهی 15 تا 16 متر می رسید. پاشیر محل قرار گرفتن شیر  بزرگ برنجی متصل به مخزن است. شکل آن به صورت یک نیمه هشت گوش و یا چهارگوش مربع است. بخش دیگر بادگیر است که با هدایت متناسب باد به فضای زیر آن و گردش هوا به داخل حیاط و فضاهای دیگر باعث خنکی هوای داخل می شده است.

ساختار هفت برکه

هفت آب‌انبار که در اندازه‌ های مختلف و زمان‌های متفاوت ساخته شده‌اند، در فاصله‌ی کمی نسبت به هم قرار دارند و در مسیر رودخانه‌ای فصلی به نام بزئرد در محله‌ی ناساگ، واقع شده اند. از این هفت آب‌انبار، پنج عدد آن دارای سقف گنبدی‌ شکل و دو تای دیگر بدون سقف است. خصوصیت منحصر به فرد برکه‌ی حاج ‌ابوالحسن، این است که سنگ‌پله‌ها در دیواره‌ی مخزن در سمت دهنه‌ی جنوب شرقی تا کف آب‌ انبار و در سمت بقیه‌ی دهنه‌ها تا چهار ردیف، ادامه دارد. مخزن آن دایره‌ ای شکل و مجرا های ورودی و خروجی آب در سمت غربی دهانه‌ی شماره‌ی یک و چهار قرار دارد. کف این آب‌ انبار بر خلاف دیگر آب ‌انبارها هم‌ سطح دهانه‌ها و طاق ‌های آن به صورت هلالی است. طاق ‌های سردرها و دهنه‌ها به شکل تیزه‌دار ساخته شده که طاق‌های سردر شماره‌ی دو و پنج دارای تزئینات مقرنس است. سردر ها از دیواره بلندتر هستند و مانند دیوار بدنه (شاوره)، از سنگ و ملات گچ به وجود آمده اند. گنبد آب ‌انبار با سنگ و ملات گچ ساخته شده و با ساروج اندود شده ‌است.

اتوبوس جزء گزینه های اصلی برای سفر به شهر گراش و خرید بلیط اتوبوس گراش از مستر بلیط می تواند به راحتی و آسانی امکان پذیر است.

راه های دسترسی به هفت برکه

راه های دسترسی به هفت برکه

این مجموعه در خیابان هفت برکه شهر گراش قرار دارد که در قسمت مرکزی شهر است. برای رفتن به این مکان می توانید از خودرو های عمومی موجود در شهر استفاده کنید و به راحتی به آن دسترسی داشته باشید.

بازدید از مجموعه هفت برکه

اگر دوست دارید این مجموعه زیبا را ببنید نیازی نیست هزینه ای بپردازید و می توانید به صورت رایگان از آن دیدن کنید.

اشتراک‌گذاری
Author image
ashja
ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید