ارگ گوگد کجاست؟ ارگ در لغت به معنای قلعه ای کوچک بین قلعه ای بزرگ می باشد که دارای برج و بارو باشد. ارگ در اصطلاح به معنی اقامت گاه و فرمانروا است به همین خاطر به مکانی گفته می شود که در آن فرمانروایی اقامت داشته باشد و از آن جا امور را رعایت کند.
در شهرهای بسیار کهن ایران آثار بسیاری از ارگ های قدیمی که روزگاری محل فرمانروایی و اداره امور شهر بوده به جای مانده است. ارگ ها در موقعیت های مختلف دارای کار کردهای مختلف بوده اند و با تغییر شرایط، کارکرد و عملکرد متفاوتی را ارائه می دادند.
ارگ تاریخی گوگد در شهر گوگد گلپایگان در استان اصفهان واقع شده است. شهر گلپایگان در فاصله ۱۵۶کیلومتری شمال غرب اصفهان قرار گرفته و فاصله آن تا شهر اصفهان حدود دو ساعت است. این شهر در بین شهرهای خوانسار، خمین و میمه واقع شده است. طبیعت خاص و زیبای شهر گلپایگان از بکر ترین و نایاب ترین مناظر طبیعی این استان است.
در ادامه همراه ما باشید تا شما را بیشتر با این جاذبه رویایی آشنا کنیم. در این بخش از مجله مستر بلیط به شرح ارگ تاریخی گوگد می پردازیم.
تاریخچه ارگ گوگد
مردم سابقه این شهر را به همای دختر بهمن از سلسله کیانیان نسبت می دهند و با توجه به اسناد به دست آمده، تاریخ ساخت این بنا که یکی از بزرگ ترین بناهای خشت و گلی ایران می باشد به حدود ۴۰۰ سال پیش باز می گردد و تنها سند کتبی که از این بنا موجود است، متعلق به حدود ۱۴۰ سال پیش می باشد که نشان می دهد نصف بنای ارگ را علی خان بختیاری به عنوان مهریه به همسرش واگذار کرده است.
این ارگ در مسیر جاده معروف ابریشم که جاده اصلی تجاری دوران قدیم بوده، قرار دارد. ارگ گوگد در زمان صلح به عنوان کاروانسرا مورد استفاده قرار می گرفته و با توجه به وضعیت و موقعیت خاص خود نسبت به کاروانسرا های مجاور، محل استراحت کاروان تجار سرشناس و یا حاکمان سایر ایالات ایران بوده است و نا گفته نماند که آقا محمد خان قاجار نیز در لشگر کشی های خود چند روزی را در این محل استراحت کرده و هم اکنون ارگ گوگد به شماره ۲۵۷۴ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
نقشه قسمت های مختلف ارگ تاریخی گوگد
ساختمان ارگ گوگد قلعه ای مربعی شکل، به ابعاد ۷۰ در ۷۰ متر و مساحت تقریبی ۵۰۰۰ مترمربع است. این بنا دارای ۴ برج در ۴ راس و در برخی از قسمت هایش دارای ۲ طبقه است. قطر پایه های برج ها حدود ۳ متر و ارتفاع برج ها به ۱۲ متر می رسد. نمای خارجی برج ها نقش های تزیینی زیادی دارد. قبل از بازسازی قلعه گوگد تنها برج ها، دیوار خارجی، بخشی از تالارهای ضلع غربی و بخشی از خانه های داخل قلعه بر جای مانده بود.
در ساختمان ارگ سوراخ هایی در دیوارهای مرتفع آن وجود دارد که از آن به عنوان سیستم امنیتی هشدار دهنده استفاده می کرده اند. در درب ورودی شمالی قسمتی به عنوان شاه نشین وجود داشته است که هم اکنون به عنوان سوئیت ویژه مورد استفاده قرار می گیرد و حوض آبی در این شاه نشین بود که اگر زمانی درب توسط مهاجم ها آتش زده می شد محافظین با تخلیه آب حوض آتش را خاموش کنند. همچنین چاهی در قسمت جنوب شرقی ارگ قرار دارد که نشان می دهد برای روزهای مقاومت و محاصره فکر آب آشامیدنی نیز شده بود.
در روی درب ورودی، دو درب کوب وجود دارد که در کوب بزرگ را مــرد کوب و کوچک تر را زن کوب می نامیده اند. این ارگ در وسط، دارای فضایی باز بوده است و بناهای آن در اطرافش قرار گرفته اند، ارگ گوگد همچنین دارای طبقاتی در بالا و پایین است.
به نظر می رسد در این نوع معماری، نظام طبقاتی در نظر گرفته شده و بر اساس آن بزرگان در طبقات بالایی و کسانی که دارای مقامات پایین تری بودهاند، در طبقات پایینی ارگ، ساکن می شده اند.
پیشنهاد می کنیم برای خرید بلیط اتوبوس گلپایگان به صورت آنلاین اقدام کنید تا کارهای تان را سریع تر انجام دهید و به راحتی به دیدن این شهر با صفا بروید. در حال حاضر هتل ارگ گوگد بسیار لوکس و مجهز دارای دو طبقه همکف و اول است اما فاقد آسانسور است.
شرایط بازدید از ارگ گوگد
هتل تاریخی سه ستاره سنتی ارگ گوگد یکی از بناهای قدیمی و دیدنی می باشد که در حال حاضر دارای اتاق هایی با مناظر زیبا و دل نواز و چیدمان مدرن و کلاسیک، است. برای بازدید و اقامت در این هتل، ساعت تحویل اتاق 14 و ساعت تخلیه آن ساعت 12 می باشد.
راه های دسترسی به ارگ تاریخی گوگد
این ارگ در ۵ کیلومتری جاده گلپایگان به تهران و در شهری به نام گوگد، از شهرهای شهرستان گلپایگان واقع شده است. در حال حاضر از این بنا به عنوان هتل سه ستاره سنتی استفاده می گردد و سند این بنای ارزشمند به نام خاندان شایسته می باشد.
برای رفتن به گلپایگان همه نوع امکانات حمل و نقلی در دسترس وجود دارد و تنها کافی است با مراجعه به سایت معتبر مستر بلیط، بلیط های مقصد خود را پیش از سفر خریداری کنید و با خیالی آسوده به مسافرت بروید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید