مقبره های باغ گنبد سبز قم

مقبره های باغ گنبد سبز قم

بناهای تاریخی مانند پنجره هایی به گذشته هستند که همواره تجلی بخش تمدن، فرهنگ و هویت نسل های پیشین اند. آن ها گنجینه ها و یادگاری های ارزشمندی هستند که زمان برای ما به ارمغان آورده است. سرزمین ما، پر از بناهایی است که با زبانی خاموش، تاریخی عظیم را بازگو می کنند. ساختمان هایی با معماری ستودنی و نمایی جذاب که چشم هر بیننده ای را نوازش می کند. استان قم به عنوان یکی از مهمترین قطب های گردشگری، دارای جاذبه های توریستی و مذهبی متعددی است که هر ساله پذیرای مسافران و زائران بسیاری از سراسر ایران و جهان هستند. یکی از این جاذبه ها مقبره های باغ گنبد سبز قم است که به مقابر دروازه کاشان نیز شهرت دارند. این مجموعه از سه آرامگاه تشکیل شده است که قدمت آن به قرن هشتم هجری قمری باز می گردد و در تاریخ 15 دی ماه سال 1310 در لیست آثار ملی ایران ثبت شده اند. این جاذبه دیدنی در قسمت شرقی شهرستان قم قرار گرفته و برای بازدید از آن تنها کافی است پس از طی کردن خیابان انقلاب، به باغی در مجاورت گلزار شهدا بروید که گنبد سبز نامیده می شود. اگر قم را به عنوان مقصد سفرتان انتخاب کرده اید و تمایل دارید به این عمارت باشکوه تاریخی سری بزنید؛ در ادامه با مجله مستر بلیط همراه باشید تا به اطلاعات بیشتری در این باره دست پیدا کنید.

تاریخچه مقبره های باغ گنبد سبز قم

تاریخچه مقبره های باغ گنبد سبز قم

همانطور که قبلا نیز اشاره کردیم، این بناها به جا مانده از قرن هشتم هجری هستند که به عنوان آرامگاه و مدفنی برای خاندان صفی، از حاکمان قم، ساخته شده اند. هر چند به باور مردم استان، صاحبان این مقابر افرادی از بزرگان عرب اشعری به نام های سعد، سعید و مسعود هستند که قم را در دوران اسلام احیا نموده اند. اما این موضوع با توجه به اسناد و کتیبه های تاریخی موجود هیچ گونه صحتی ندارد و فاقد اعتبار است. با استناد به نوشته های حک شده بر سنگ نوشته هایی که در این مکان وجود دارند، می توان این مقابر را متعلق به خواجه اصیل الدین، خواجه علی صفی و فرد دیگری دانست که متاسفانه به علت تخریب شدن کتیبه گنبد سوم، هویت او ناشناس مانده است. بر اساس شواهدی گفته می شود به جز این سه نفر، افراد دیگری نیز از خاندان صفی در این مکان به خاک سپرده شده اند. اگر قصد سفر به قم را دارید، می توانید بلیط خود را به صورت آنلاین از سایت مستر بلیط تهیه کنید تا در زمان و هزینه های خود صرفه جویی نمایید.

معماری خاص مقبره  های گنبد سبز

برجسته ترین ویژگی مقبره گنبد سبز، معماری خاص این ابنیه و گچبری زیبا و ماهرانه ای است که آن را از سایرین متمایز می کند و مورد توجه بسیاری از تاریخ دانان و معماران برجسته قرار گرفته است. این بنای ارزشمند که ترکیبی از فرهنگ و معماری ایرانی و تذهیبگری اسلامی را به نمایش می گذارد، از اهمیت بسیار ویژه ای برخوردار است. بدنه ساختمان ها از نمای بیرونی به شکل استوانه ای دوازده وجهی است اما در داخل به هشت ضلعی منتظم تغییر یافته است. از دیگر خصوصیات اعجاب انگیز این مقابر، می توان به گنبدها اشاره کرد که ساختار دو پوسته ای دارند. پوسته خارجی آن به صورت منشوری شانزده ترکی و پوسته داخلی، به شکل عرقچین احداث شده اند. تزیینات این بناهای تاریخی از گنبد سلطانیه تاثیر گرفته است و کتیبه های آن با گچبری برجسته سفید، به خط ثلث یا کوفی بر زمینه ای لاجوردی نقش بسته و با طرح و نگارهای زیبای اسلیمی جذابیت خاصی به گنبدها بخشیده اند. طاق نماهایی نیز به صورت قرینه به چشم می خورند که توسط شمسه ای باشکوه با گره بندی های متعدد مزین شده اند که نشانگر ذوق هنری و سلیقه معماران و گچبران قمی در آن زمان است. با آنکه شیوه ساخت گنبدهای هر سه عمارت یکسان است، تفاوت هایی نیز در میان آنها به چشم می خورد. برای مثال، مقبره شمالی از گنبد بزرگتر و مرتفع تری برخوردار و در مقابل، مقبره جنوبی ارتفاع کمتری داشته و فاقد گنبد رک است. همچنین تنها پوسته داخلی آن مرمت شده است و باقی بخش های آن هنوز فرسودگی ها و آسیب های خود را به نمایش می گذارند. نمای سقف آن نیز بر خلاف دو مقبره دیگر، با آجر کار شده و اختلاف نوع مصالح نشان می دهد که در زمان متفاوتی نسبت به سایرین احداث شده است. برای تجربه سفری امن و کم هزینه، خرید بلیط قطار قم را به شما توصیه می کنیم.

شرایط بازدید از مقبره های باغ گنبد سبز قم

شرایط بازدید از مقبره های باغ گنبد سبز قم

اگر به استان قم سفر کردید، توصیه می کنیم فرصت بازدید از این جاذبه فوق العاده را از دست ندهید. این مکان از ساعت 8 صبح تا 17 عصر پذیرای دوستداران تاریخ کهن ایران زمین است و می توانید با تهیه بلیط از آن دیدن کنید.

آدرس: قم، خیابان انقلاب، جنب گلزار شهدا.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *