در دوران قاجار، به محدوده شهرستان کنونی بیجار در شرق استان کردستان، گروس گفته می شد. مرکز ولایت گروس شهر بیجار بود که حاکمان و بزرگان این منطقه در آن زندگی می کردند. از دوران صفویه تا اواخر دوره قاجار حاکمان این منطقه از میان خوانین بزرگ طایفه کبودوند گروس انتخاب می شدند و افراد این طایفه، نسل اندر نسل حکومت بیجار گروس را در دست داشتند. گروس از نظر اقتصادی هم تا قبل از جنگ جهانی اول دارای اهمیت زیادی بود و انبار غله ایران محسوب می شد. به درستی مشخص نیست که واژه «گروس» از کجا آمده است ولی احتمال می رود که تغییر شکل یافته نام قبیله باستانی «کادوس» باشد. در منابع قدیمی «کادوس» ها در همین منطقه زندگی می کردند. در هر صورت قدمت این منطقه سبب شده است که این شهرستان یکی از تاریخی ترین نواحی ایران و برای علاقمندان به تاریخ مقصد ویژه برای سفر باشد. در این شهرستان انواع مختلفی از آثار تاریخی را می توان مشاهده کرد که هر یک از دوره ای از تاریخ این سرزمین به جا مانده است. یکی از این آثار تاریخی که اهمیت زیادی دارد پل گل قشلاق است که در مجله مستر بلیط در مورد آن برای شما اطلاعاتی ارائه می دهیم. پس در صورتی که قصد سفر به این منطقه را دارید پیشنهاد می کنیم این مطلب را از دست ندهید.
معرفی پل گل قشلاق
پل ها سازه هایی هستند که در تمام ادوار تاریخی از اهمیت بالایی برخوردار بودند و این اهمیت تنها مربوط به بخش خاصی نبود و در سراسر جهان این سازه ها با ارزش به حساب می آمدند. به احتمال زیاد اولین پل ها توسط طبیعت و با افتاد تنه درختی بر روی یک محل غیر قابل عبور به وجود آمده اند. اما اولین پل های ساخته دست بشر به احتمال قریب به یقین توده های سنگ انباشته شده بر روی هم در دهانه های کوچک پوشیده از الوار بودند که ضمن عبور انسانی، با عدم ممانعت از عبور آب، تاثیر عامل منفی تراکم آب بر روی سازه را نیز کاهش دهند. نمونه ای از قدیمی ترین این نوع پل در پلوپنز یونان پیدا شده است و قدمت آن به قرن 13 قبل از میلاد بر می گردد. در ایران نیز پل های قدیمی بسیاری یافت می شود که یکی از این پل ها پل گل قشلاق است که در شهرستان بیجار استان کردستان قرار دارد و بر روی رودخانه قزل اوزن ساخته شده است. این پل در نزدیکی روستایی به همین نام قرار دارد و قدمت آن به واخر دوران ایلخانی و اوایل صفویه بر می گردد. امروزه از این پل تنها یک دهانه باقی مانده است که باز هم به خوبی می تواند زیبایی معماری آن را به نمایش بگذارد. قدمت و اهمیت تاریخی این پل باعث شد که در لیست آثار ملی ایران ثبت شود و در حال حاضر یکی از جاذبه های تاریخی این شهرستان به شمار می رود.
معماری پل گل قشلاق
پل های ایرانی به واسطه پیشرفتی که داشتند دارای معماری بسیار مهندسی شده و در عین حال با ظاهری زیبا بودند. در دوران ساسانی ایرانیان به طراحی ساختار انتقال نیرویی دست یافتند که توان بسیار بالایی در تبدیل نیروهای افقی به عمودی بدون نیاز به پشت بندهای مهار کننده دارد. پل های ایرانی ترکیبی از عناصر مختلف معماری در کنار یکدیگر است که آ ن را تبدیل به یک مکان گذری و عبوری کرده است. ساخت پل در هر منطقه ای به بستری مستحکم و صخره ای در آن مکان نیاز دارد. پل گل قشلاق دارای طول 104 متر است که دو انتهای پل نیز شامل این طول می شود و ارتفاع آن در بلند ترین قسمت 2 متر و عرضش برابر با 6.5 متر است. علی رغم این که امروزه تنها یکی از دهانه های پل باقی مانده ولی این پل در گذشته دارای 4 دهانه بزرگ بوده است. دهانه های آن دارای طاق جناغی بودند و در سراسر آن چیده شده بودند. مصالحی که برای ساخت این پل استفاده کرده اند آجر، سنگ و ملات است. در قسمت پایه های پل سنگ به کار برده اند و در قسمت های دیگر از آجر و ملات استفاده کرده اند. تزئیناتی که در این پل به کار برده شده آجر چینی راسته و خفته است که زیبایی آن را دو چندان کرد. از همین تک دهانه ای که از این پل به جای مانده می توان متوجه شد که این پل در دو سر خود از دارای شیبی بوده است که از باقی ماندن آب باران بر روی آن خودداری می کرد و فشار وارد بر پل را کاهش می داده است.
اگر مایلید که به شهر بیجار سفر کنید بهترین گزینه استفاده از اتوبوس و خرید بلیط اتوبوس از مستر بلیط است.
راه های دسترسی به پل
این پل در شهرستان بیجار و در نزدیکی روستای گل قشلاق قرار دارد. پس اگر مشتاق دیدن این پل شدید می توانید سفری به این منطقه داشته باشید.
بازدید از پل گل قشلاق
بازدید از این پل نیازی به هزینه ندارد و می توانید به صورت رایگان به تماشای آن بنشینید. با رفتن به این منطقه می توانید دمی را هم در طبیعت بگذرانید و زمانی را در اطراف پل به تفریح بگذارنید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید